У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальнотеоретичний аспекти набуття та припинення громадянства

Дипломна робота

на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня

“спеціаліст”

ПЛАН

Вступ..........................................................................................................3

1. Поняття інституту громадянства, громадянство України

1.1.Поняття громадянства України, його конституційні основи……………...8

1.2 Інститут громадянства.......................................................................12

1.3. Загальні поняття про громадянство.................................................18

1.4. Питання громадянства України

згідно закону “Про громадянство”.........................................................24

1.5. Принципи громадянства України....................................................32

2. Особливості набуття та скасування громадян-ства в України

2.1. Порядок набуття громадянства в Україні.......................................39

2.2. Порядок припинення громадянства…………….............................46

2.3. Державні органи, які вирішують питання громадянства

в Україні....................................................................................................50

3.

3.1.

3.2.

3.3.

3.4. 0

3.5.

4.

4.1.

4.2.

4.3.

4.4.

Висновки................................................................................................72

Список законодавства та використаної літератури...................76

Список використаних абвіатур…………………………….……………..80

 

Вступ

З проголошенням незалежності Україна стала на шлях демократичних реформ. Однією із необхідних складових для побудови демократичної, правової держави є забезпечення прав людини, створення дійових механізмів захисту її законних інтересів, реалізації основного принципу правової держави , згідно з яким людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, а утвердження та забезпечення прав і свобод людини - обов'язком держави. Особливого значення ці положення набувають у сфері правового статусу громадянина, оскільки визначають основні засади формування політики держави у сфері інституту Українського громадянства.

Володіння громадянством являється передумовою повного поширення на дану особу всіх прав та свобод, які визначаються законом, захист особи державою не лише на території держави ,але й за її межами. Регламентування питань громадянства державами здійснюється як внутрішнім, так і міжнародним правом. Хоча і ті, і інші норми представляють собою комплекс права ,але в лише своїй сукупності вони дають повну уяву про загальну спрямованість узаконеної волі відповідної держави при урегулюванні питань населення.

Поняття "громадянин" виникло ще за середньовіччя, коли в результаті поділу праці виникають міста, а в них складається суспільно-політичний лад із своїм інститутом середньовічного містового громадянства. Тоді поняття "городянин" ототожнювалося з поняттям "громадянин", як синонімом вільної людини, яка наділена визначальною повнотою політичних і майнових прав. Пройшло чимало часу, поки наприкінці XVIII — на початку XIX ст. громадянство стало предметом правового регулювання, тільки тоді почав формуватися інститут громадянства, який відповідає сьогоденню.

Протягом тривалого часу у вітчизняній літературі громадянство визначалось як належність особи до держави, а інколи — при визначенні поняття громадянства — держава порівнювалася з організацією, яка має фіксований склад членів, громадянство — із членством у такій організації. В радянській літературі громадянство визначалось як особливий політико-правовий зв'язок особи. Громадянство – це структурний елемент правового статусу особи, який розкриває головний зміст зв’язку людини і держави, взаємовідносин громадянина з державою та суспільством. У визначенні громадянства України, яке дається в преамбулі Закону “Про громадянство України”, підкреслюється правовий характер зв’язку особи й Української держави. Громадянство – правовий, а не фактичний стан. Громадян держави не можна розглядати як сукупність осіб, що проживають на її території, оскільки за цією ознакою останні утворюють населення країни – категорію демографічну. Терміном “населення” охоплюється не тільки громадяни певної держави, а й іноземці та особи без громадянства, які проживають в країні. Громадянином держави є особа не в силу того, що проживає на її території, а внаслідок існування між особою і державою певних правових зв’язків. Підставами і умовами набуття громадянства України. Ст. 11 Закону про громадянство України зазначає, що підставами набуття громадянства є:
1) народження;
2) походження;
3) прийняття до громадянства України;
4) поновлення громадянства України;
5) інші підстави, передбачені міжнародними договорами України, які ратифіковано Верховною Радою України.
Даний перелік підстав для набуття громадянства є вичерпним. Це означає, що жодні інші заокнодавчі чи підзаконні акти не можуть встановлювати додаткових підстав набуття громадянства, або ж скасувати чи обмежувати їх дію.

Проблема громадянства винятково важлива як для науки конституційного права України, так і для прак-тичної державно-правової діяльності. Громадянство є однією з істотних ознак державного суверенітету, а в суверенітеті Української держави, у свою чергу, міститься.

Інститут громадянства пов'язаний не тільки з реалізацією державного суверенітету, а й з обов'язком держави забезпечувати права людини в Україні. Громадян-ство, як суб'єктивне право людини, визнається в Україні невід'ємним правом людини. В цьому плані законодавство про громадянство України виходить з вимог міжнародно-правових стандартів забезпечення прав та свобод людини.

Термін "громадянство" можна розглядати і як пра-вовий інститут, тобто як сукупність правових норм, що охоплюють специфічну сферу суспільних відносин між особою і державою. За характером та значенням цей інститут має конституційний характер. При вирішенні питання про місце інституту громадянства в системі конституційного права, передусім виходимо із відповідних норм і положень Конституції України та чинного законодавства України.

У першому розділі Конституції України зазначаєть-ся, що "в Україні існує єдине громадянство" (ст. 4). Та-кож про громадянство йдеться у другому розділі Кон-ституції, який закріплює права, свободи та обов'язки людини й громадянина. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються Законом України "Про громадянство України".

Належність до громадянства України забезпечує широке коло прав і свобод у різноманітних сферах життя. Так, згідно із чинним законодавством України, грома-дяни України мають право брати участь у керівництві державними справами шляхом участі у виборах та у всеукраїнському й місцевих референдумах. Громадяни України наділені також іншими, не менш важливими правами й свободами і мають право вимагати від держави захисту своїх прав. Так, дипломатичні представництва та консульські установи України зобов'язані вживати заходів для забезпечення громадянам України можливості користуватися в повному обсязі правами, наданими їм законодавством країни перебування, міжнародними договорами, учасниками яких є Україна і держава перебування, у встановленому законодавством порядку захищати їхні інтереси, що охороняються законом,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19