У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дипломна робота

на тему: "Правове регулювання транспортних господарських договорів "

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1. ЕВОЛЮЦІЯ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДОГОВОРІВ ПЕРЕВЕЗЕННЯ В УКРАЇНІ………………………………………………….…..7

1.1. Історія виникнення та встановлення транспортних господарських договорів …………………………………………………………………………….7

1.2. Загальна характеристика транспортного права та системи транспортних договорів в Україні…………………………………………………………………14

РОЗДІЛ 2. ЗАКОНОДАВЧЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТРАНСПОРТНИХ ГОСПОДАРСЬКИХ ДОГОВОРІВ……………………………………..31

2.1. Правове регулювання договорів перевезення вантажів різними видами транспорту ………………………………………………………....31

2.2. Договір про перевезення пасажира та багажу……………………….44

2.3. Правова регламентація договору транспортного експедирування.48

2.4. Договори про експлуатацію під'їзних колій, передачу та збирання вагонів. Вузлові угоди……………………………………………………57

2.5. Межі відповідальності сторін за невиконання чи неналежне виконання обов'язків за транспортними договорами ……………………60

РОЗДІЛ 3. ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТРАНСПОРТНИХ ГОСПОДАРСЬКИХ ДОГОВОРІВ ТА ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ЇХ РОЗ’ЯСНЕННЯ…………………………….73

3.1. Окремі актуальні питання транспортного за-конодавства та шляхи їх вдосконалення………………………………………………..73

ВИСНОВКИ………………………………………………………………..83

СПИСОК ВИКОРИСТАННИХ ДЖЕРЕЛ……………………………..87

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. В умовах економічних перетворень, що відбулися останнім часом, питання правового регулювання транспортної діяльності набуває все більшої актуальності. Адже, транспорт – одна з найважливіших галузей національної економіки, ефективне функціонування якої є необхідною умовою стабілізації економіки. розвитку зовнішньоекономічної діяльності, задоволення потреб населення та суспільного виробництва у перевезеннях та інших транспортних послугах.

На сьогоднішній день не існує жодної сфери суспільного життя, яка б так чи інакше не була пов'язана з процесом перевезення. До цього процесу пря-мо чи опосередковано залучаються відповідні засоби, методи, форми, принципи та правила поведінки, які регламентують ці суспільні відносини. Для того щоб набути визначеного змісту, ці відносини необхідно врегулювати. Одним із основних напрямів врегулювання суспільних відносин, пов'язаних із перевезенням, є вплив на них норм права.

Транспортно-дорожній комплекс Украї-ни являє собою систему транспортних кому-нікацій, яка об'єднує всі сучасні види транс-порту. За розміщенням та структурою ці ко-мунікації в цілому відповідають внутрішнім і зовнішнім транспортно-економічним зв'яз-кам країни, але потребують істотного вдос-коналення та модернізації для підвищення якості транспортних послуг, особливо у між-народному сполученні. Економічна криза в Україні спричинила значне загострення си-туації на транспорті. У зв'язку із зносом ма-теріально-технічної бази зросла потреба у реконструкції, ремонті та технологічному оновленні транспортного комплексу. Потре-бує вирішення питання щодо технічних ін-новацій і модернізації, джерел фінансуван-ня, використання всіх можливостей транс-портно-дорожнього комплексу у зв'язку з розвитком експорту транспортних послуг. Недосконалим є правове забезпечення діяль-ності транспорту.

В умовах докорінного реформування еко-номіки України необхідна виважена держав-на транспортна політика, яка враховувала б особливості галузі та її роль у процесах еко-номічних і соціальних перетворень. Завдан-ня та положення щодо їх реалізації стосовно реформування транспортного сектору еко-номіки України визначено у різних нормативних документах. Одним з основ-них напрямів реформування цієї сфери є удосконалення державного регулю-вання роботи транспорту, яке має здійснюва-тися шляхом розроблення нових і перегляду чинних нормативно-правових актів, що пе-редбачають однакові підходи до регулюван-ня відносин стосовно функціонування су-б'єктів господарювання різних форм власно-сті і встановлюють правові, економічні та організаційні основи діяльності транспорт-них підприємств, особливості їх взаємовід-носин з користувачами транспортних по-слуг, з органами виконавчої влади та органа-ми місцевого самоврядування. Пріоритетни-ми напрямами державного регулювання за окремими видами транспорту визначено ре-гулювання залізничного, морського, автомобільного та авіаційного транспорту.

Дослідженню означеної проблематики значну увагу приділяли такі вчені як Б.Бабкін, М.Брагінський, В.Вітрянський, А.Гарбар, Н. Кузнєцова, Н. Саніахметова, В. Смірнов, В. Черешнюк, В. Яковлєва, В.Луць, О. Карлов, М.Тарасов, Г.Гуревич, А. Биков та багато інших, проте політичні й економічні реалії викликають необхідність з'ясування та вивчення нових аспектів цих відносин.

В умовах проведення в Україні правової ре-форми важливого значення набуває проблема подальшого розвитку та вдосконалення право-вого регулювання суспільних відносин у сфері перевезення, їх місця у правовій системі держави, від вирішення якої значною мірою залежить розвиток ринкових відносин.

У процесі переходу України до ринкової економіки правове регулювання транспор-тних господарських договорів значно змінилося. Це пов'язано, передусім, з прийняттям нових та внесенням змін до діючих нормативно-правових актів. Тому в сучасних умовах питання право-вого регулювання транспортної діяльності належним чином не досліджене. В цьому і виявляється актуальність представленої дипломної роботи. Крім того, з метою усвідомлення поняття, юридичної природи та місця договорів переве-зення в системі цивільно-правових та господарських договорів на сучас-ному етапі доцільно дослідити історію виник-нення та розвитку правового регулювання до-говорів перевезення.

Метою написання дипломної роботи є аналіз системи транспортних господарських договорів в умовах дії сучасного законодавства України та, відповідно дослідження їх правової природи.

Для досягнення вказаної мети було поставлено ряд завдань:

проаналізувати правову природу системи договорів перевезення та окремих аспектів транспортного права;

дослідити еволюцію розвитку вітчизняного законодавства у сфері перевезень;

проаналізувати судову практику по вирішенню правових спорів у цій сфері;

розробити основні напрями реформування законодавства цієї галузі народного господарства в Україні.

Об'єктом дослідження стали найбільш загальні суспільні відносини, що стосуються правового регулювання транспортних господарських договорів.

Предметом дослідження є окремі види перевезень та їх правового регулювання на сьогоднішньому етапі розвитку та функціонування української держави.

Методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання та метод си-стемного аналізу. Застосовано також логіч-ний, порівняльно-правовий методи.

Науковість роботи визначається тим :

- що в ній здійснено спробу дослідження діючого законодавства України, що регулює різні види перевезень станом на сьогоднішній день;

- проаналізовані найбільш суперечливі питання діючих нормативно-правових актів, що регулюють ці господарські відносини;

- внесено ряд пропозицій щодо гармонізації системи діючого законодавства у сфері транспортних господарських перевезень.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що викладений у роботі матеріал, зроблені висновки та пропозиції можуть бути використані у нормотворчій діяльності для вдосконалення діючого господарського законодавства; в подальших наукових розробках по цій тематиці; у практичній діяльності суб'єктів господарських відносин.

Структура


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25