У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дипломна робота

на тему:

„Суб’єкти аграрних правовідносин”

ЗМІСТ

Вступ -3

Розділ 1.Загальна характеристика суб'єктів аграрних правовідносин. -6

1.1.Поняття, види та особливості аграрних правовідносин. -6

1.2. Поняття та класифікація суб'єктів аграрних правовідносин. -11

1.3.Особливості правового статусу суб'єктів аграрного господарювання. -19

1.4.Загальні засади створення та ліквідації суб'єктів аграрного

господарювання. -23

Розділ 2. Суб’єкти аграрних правовідносин у сфері виробництва. -27

2.1. Поняття та ознаки виробничих сільськогосподарських кооперативів. -27

2.2. Фермерське господарство , як суб'єкт аграрних правовідносин. -37

2.3. Поняття особистого підсобного господарства громадян. -40

Розділ 3.Державні органи та громадяни , як суб'єктів аграрних правовідносин. -46

3.1.Загальна характеристика правового положення громадян, як суб'єктів аграрних правовідносин. -46

3.2. Органи державного управління, як суб’єкти аграрних правовідносин.-50

Висновки. -54

Список використаної літератури. -57

вступ

Сільське господарство України в недалекій перспективі може стати одним з джерел експорту. Цьому сприяють і великі маштаби сільськогосподарського землекористування і родючі землі.У поєднанні з працьовитістю українського народу це виводить Україну на одне зпровідних місць за аграрним потенціалом.У перспективі Україна може не лише повністю забеспечити власні потреби в сільськогосподарській продукції , а й істотно збільшити свій експортний потенціал. Таким чином , сільське господарство може і повинно стати галуззю , що відіграватиме виняткову важливу роль у процесі входження України у світовий ринок. На відміну від промисловості до процесу сільськогосподаського виробництва залучено не три , а чотири ресурси - основні і оборотні фонди, жива праця і земля, причому земля в сільському господарстві є головним засобом виробництва , тоді як в інших галузях вона є лише просторовим базисом. Як основний засіб виробництва земля вимагає свого відтворення на розширеній основі, що породжує ряд специфічних проблем, пов'язаних із збереженням і підвищенням родючості грунту. Аграгні підприємства працюють в умовах ризику і невизначеності. Однією з причин є те , що в сільському господарстві економічний процес відтворення тісно переплітається з природними процесами. Власне , поєднання наукових, організаційних, адміністративних , політичних та економічних факторів визначають особливості функціонування агропормислового комплексу вцілому. Тому грунтуючись на особливостях аграрних правовідносин дослідження їх суб’єктивного складу є необхідним, як з наукової, так і практичної точки зору.

Актуальність теми зумовлена необхідністю с’ясування юридичної природи аграрних правовідносин та особливотей їх суб’єктів, визначення їх правового статусу (правосуб’єктності), порядку створення та ліквідації ,їх взаємозвязки та співпраця з державними органами управління. Шляхи подолання кризових явич в аграрному секторі, та перспективи розвитку даної галузі неможливі без наукового дослідження та тлумачення місця та значення суб’єктів аграрних правовідносин, як основної одиниці виробництва сільгосподарської продукції.

Підґрунтям для дослідження стали праці відомих вчених аграріїв та правників : Янчука В. З.; Юркевича В.Ю.; Долгого О., Погрібного О.О.; Корнієнка В.М.; Гайворонського В.М.;Жушмана В.П.;Семчика В.І.;Федоровича В.; Соніна О.М.,Воловика О.;Зіновчука В. В.; Багай Н.О.;Тітової Н.І.;ДзериО.В.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дипломна робота виконана відповідно до плану наукових досліджень кафедри господарського та екологічного права, Юридичного факультету, Прикарпатського юридичного інституту, ЛьВДУВС.

Мета і завдання. Метою дипломного дослідження є комплексний науковий аналіз понять: суб’єкти аграрних правовідносин, їх класифікація за видами, визначення правосуб’єктності кожновиду зокрема, порядок створення та ліквідації , суб’єкти аграрного господарювання , сільськогосподарські кооперативи ,фермерські господарства , приватне підсобне господарство, аграрні підприємства, державне регулювання аграрного сектору економіки, громадяни в системі аграрних правовідносин. Для досягнення мети дипломного дослідження було поставлено такі основні завдання:

v розглянутизагальну характеристику аграрних правовідносин ;

v визначити класифікуючі ознаки поділу суб’єктів аграрних правовідносин на види, та їх місце внародному господарстві;

v встановити сособливості порядку створення та ліквідації суб’єктів аграрних правовідносин ;

v розкрити юридичну і практичну природу їх взаємозвязків;

v провести аналіз правового стутусу окремих суб’єкти аграрних правовідносин : виробничих сільськогосподарських кооперативів, селянських (фермерських господарств), приватних сільгосп-підприємств та підсобних господарств;

v розглянути взаємодію суб’єктів аграрних правовідносин та державних органів упарвління.

Об’єктом дослідження виступають суспільні відносини, пов’язані з виникненням, зміною, припиненням діяльності суб’єктів аграрних правовідносин, визначення їх правового статусу на основі діючого законодавства.

Предметом дослідження є система норм сучасного законодавства та законодавства, що слугувало підґрунтям для нього, які регламентують правове положення суб’єктів аграрних правовідносин в праві України

Методами, що використовувалися в процесі дослідження, є такі: порівняльно-правовий, історико-правовий, догматичний.

За допомогою порівняльно-правового методу був проведений аналіз окремих положень нормативно-правових актів , що є предметом дослідження; історико-правовий метод використовувався при аналізі етапів розвитку інституту суб’єктів аграрних правовідносин. Догматичний метод дозволив провести аналіз норм чинного законодавства, сприяв виявленню в ньому прогалин та суперечностей і дав змогу сформюлювати пропозиції до законодавства для активізації подолоння негативних явищ в аграрному секторі економіки.

Практичні результати .

1.Висновки сформулювані в роботі можуть бути використані у правотворчій діяльності.

2.Конкретизація правового становища окремих суб’єктів аграрних правовідносин може бити використана в практичній діяльності цих суб’єктів, та бути своєрідним довідником для їх створення та управління .

3.Результати дослідження можуть бути використані студентами різних спеціальностей при підготовці до практичних та семінарськи занять.

Структура роботи. Відповідно до мети і завдання дипломна робота структурно складається із вступу, трьох розділів, висновків і списку використаних джерел. Повний обсяг роботи становить ___ сторінок, в тому числі ___ сторінок використаної літератури.

Розділ 1. Загальна характеристика суб’єктів аграрних правовідносин.

1.1.Поняття, види та особливості аграрних правовідносин  

Аграрне законодавство є однією з провідних галузей законодавства України і являє собою сукупність правових актів, що регулюють аграрні відносини. Аграрному законодавству притаманний комплексний підхід. Це зумовлено тим, що в аграрному секторі економіки складаються суспільні відносини, що


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16