У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дипломна робота

на тему: " Суб'єкти господарювання: поняття, види та правовий статус "

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ І

ПРАВОВИЙ РЕЖИМ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

В УКРАЇНІ………………………………………………………………………7

1.1. Свобода підприємництва: порівняльний аналіз національного та зарубіжного законодавства…………………………………………...………..7

1.2. Поняття, ознаки та види суб'єктів господарювання у сучасному господарському праві України…………………………………………………15

РОЗДІЛ ІІ

ОСНОВИ ПРАВОВОГО СТАТУСУ ОКРЕМИХ СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ……………………………………………………….26

2.1.Підприємство як різновид господарської організації: поняття, правове положення та види………………………………………………………………26

2.2. Правовий статус господарських товариств……………………………….70

2.3. Правове становище індивідуальних підприємців та інших суб'єктів господарювання…………………………………………………………………86

РОЗДІЛ ІІІ

АДАПТАЦІЯ НОРМ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРАВА ДО МІЖНАРОДНИХ НОРМ ЩОДО РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ГОСПОДАРСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ………………………………………………………………..97

3.1. Гармонізація законодавства України про повні товариства й об'єднання підприємств із законодавством ЄС……………………………………………97

ВИСНОВКИ …………………………………………………………………...108

СПИСОК ВИКОРИСТАННИХ ДЖЕРЕЛ………………………………...111

ВСТУП

Актуальність дослідження. З розвитком в Україні засад ринкової економіки переосмислюється надзвичайно багато явищ, що існували за часів плано-вої та розподільчої економіки часів минулої епохи. Безперечно, до них нале-жить і створення суб'єктів господарювання та їх об'єднань, які виконували роль проміжної ланки управління між підприємствами та структурними підрозділами органів державної влади з певних галузей народного господарства.

В країнах з ринковою економікою госпо-дарські об'єднання виникають з метою об'єднан-ня організаційних та майнових зусиль суб'єктів підприємництва для забезпечення (підвищення) ефективності їх діяльності. Вони створюються у результаті як поглинань, так і договірних форм з метою розширення інвестиційних можливостей юридичних осіб, які входять до господарського об'єднання, спрощення розрахунків між ними, диверсифікацій виробництва. Найважливіший прин-цип при створенні господарських об'єднань - до-сягнення максимальної ефективності виробництва (зниження витрат, підвищення обсягів випуску продукції, максимізація прибутку).

У сучасних умовах в Україні з метою об'єд-нання капіталів, ресурсів, підвищення ефектив-ності виробництв, збереження цілісності вироб-ничих комплексів створюється велика кількість господарських організацій. Консолідація в будь-яких її формах викликає великий інтерес з боку сучасних суб'єктів господарювання, оскільки пе-реваги створення господарських об'єднань є оче-видними; це, зокрема, об'єднання технічного до-свіду, економія у виробництві, ефективність в управлінні. Світовий досвід свідчить, що ефек-тивна господарська діяльність малих підпри-ємств можлива за умови об'єднання зусиль і встановлення міцних економічних зв'язків з більш великими господарюючими суб'єктами.

У цих умовах особливої актуальності набу-ває наукове обгрунтування юридичних ме-ханізмів створення і функціонування госпо-дарських організацій (об'єднань) в Україні. Їх існування в сучасних умовах породжене об'єктивними процесами консолідації і концентрації виробництва, що відбувається в економіці України. Проте правове регулювання організації та діяльності різних видів суб'єктів господарювання в тому числі і їх об'єднань у різних сферах та галузях господарювання залишається не адекватним історичним та економічним умовам, в яких ці суб'єкти працюють. Не подолані суперечності в законодавстві про види господарських об'єднань, зокрема. На часі є проведення аналізу норми гла-ви 12 розділу II Господарського кодексу України, які регулюють порядок створення та організації діяльності суб'єктів господарських відносин та їх об'єднань з тим, щоб використати результати дослі-дження для подальшого вдосконалення правового регулювання зазначеного інституту.

Правовим проблемам, пов'язаним з ви-значенням правового становища суб'єктів господарювання та їх об'єднань, при-діляли увагу вчені-правознавці різних часів. Цій тематиці присвячені роботи С. Братуся, А. Венедиктова, М. Коняєва, В. Лаптєва, В. Мамутова, В. Мартем'янова, Г. Пронської, К. Флейшиць, Г. Шершеневича, В. Щербини, І.Бейцун, В. Лукач, О. Віника, Г. Знаменського, В. Беляневича, В. Андрейцева, та багато інших.

Водночас, недостатній рівень правової регламентації створення і діяльності різних господарських організацій ( об'єднань), обмежена кількість наукових розробок з цієї проблематики зумовлюють необхідність глибокого комплексного дослідження різноманітних аспектів правового становища зазначених суб'єктів господарювання.

Метою дослідження - визначення правової природи суб'єктів господарювання та їх об'єднань в Україні, з'ясування їх значення у сфері господарської діяльності, виявлення недоліків у законодавстві щодо їх правового статусу і на цій основі – пропозиції щодо його вдосконалення.

Дослідження вимагало вирішення таких завдань:

- дослідити еволюцію розвитку законодавчого регулювання інституту підприємництва в Україні;

- визначити сучасне правове становище суб'єктів господарських відносин та їх основні організаційно-правові форми діяльності;

- проаналізувати діюче господарське законодавство України, що регламентує правове становище суб'єктів господарювання та запропонувати напрями гармонізації його із законодавством європейських країн.

Об’єктом дослідження виступають найбільш загальні суспільні відносини, що стосуються правового становища суб'єктів господарювання в сучасній Україні.

Предметом дослідження - є особливості правового статусу окремих суб'єктів господарювання та недоліки їх правового забезпечення на сучасному етапі розвитку нашої держави.

Методологічною основою є наукові методи, що ґрунтуються на вимогах обґєктивного та всебічного аналізу суспільних явищ, політико-правового характеру. В основу методології дослідження покладено загальнотеоретичні принципи та підходи щодо визначення правового становища суб'єктів господарських відносин. З цією метою використовується ряд загальнонаукових методів дослідження: метод аналізу і синтезу, моделювання, прогнозування та інші.

Наукове значення роботи визначається тим :

- що в ній здійснено спробу комплексного дослідження видів та організаційно-правових форм діяльності суб'єктів господарювання в умовах становлення ринкової економіки;

- внесено ряд пропозицій по вдосконаленню діючого законодавства, що регламентує діяльність суб'єктів господарських відносин із законодавством ЄС.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх зміст у багатьох аспектах доповнює наукові знання з функціонування інституту підприємництва. Зібраний матеріал і висновки можуть бути використані в подальших наукових розробках проблем визначення поняття, видів суб'єктів господарювання та їх правового становища.

Структура роботи складається з вступу, 3 розділів, 6 підрозділів, висновків, списку використаних джерел та літератури. В першому розділі висвітлюються поняття підприємницької діяльності, а також загальна характеристика основних видів суб'єктів господарювання.

В другому розділі аналізується правовий статус окремих суб'єктів господарських відносин, за діючим господарським законодавством України.

В третьому розділі розкрито необхідність гармонізації господарського законодавства, що регулює діяльність суб'єктів господарювання із законодавством ЄС.

РОЗДІЛ 1

ПРАВОВИЙ РЕЖИМ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33