У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Дипломна робота - Господарське товариство
77



Зміст

Дипломна робота

Господарське товариство

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1. ПОНЯТТЯ ТА ВИДИ ГОСПОДАРСЬКИХ

ТОВАРИСТВ В УКРАЇНСЬКОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ…………………7

1.1. Поняття господарського товариства………………………………………7

1.2. Види господарських товариств, їх характеристика та правовий

статус.....................................................................................................................12

РОЗДІЛ2. ГОСПОДАРСЬКЕ ТОВАРИСТВО ЯК СУБЄКТ ГОСПОДАРЮВАННЯ ………………………………………………………26

2.1.Порядок створення та державної реєстрації господарських

товариств………………………………………………………………………...26

2.2.Правовий режим майна господарських товариств……………………….35

2.3. Правове становище засновників господарських товариств……………..43

РОЗДІЛ 3. УПРАВЛІННЯ ГОСПОДАРСЬКИМ ТОВАРИСТВОМ……50

3.1. Органи управління господарських товариств…………………………….50

3.2.Особливості та специфіка управління господарськими

товариствами: вітчизняний та зарубіжний досвід……………………………60

ВИСНОВКИ ……………………………………………………………………76

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………….80

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Інтеграція України до світової економічної системи стимулює розвиток міжнародних господарських зв’язків, зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів підприємництва. Змінилися принципи, на яких будуються відносини держави з суб’єктами господарської діяльності, запроваджується ефективне державне регулювання підприємництва у формі єдиної державної регуляторної політики у сфері підприємництва тощо.

Всі ці чинники зумовлюють необхідність не тільки відповідного правового регулювання, а й вивчення правових засад господарської діяльності, а також правового статусу їх учасників Перехід економіки України до розвинених ринкових відносин багато в чому залежить від правового забезпечення ринкових реформ, від створення належних умов функціонування таких суб’єктів господарської діяльності як господарські товариства, від суворого додержання останніми вимог чинного законодавства.

В Україні господарське товариство, зокрема акціонерне товариство та товариство з обмеженою відповідальністю, є достатньо поширеною організаційно-правовою формою суб’єкта господарювання. Адже створення саме господарського товариства дозволяє об’єднати майно та зусилля декількох (а в акціонерному товаристві – необмежену кількість) осіб для здійснення господарської діяльності, легко залучити додатковий капітал інших осіб для досягнення певної мети, рівномірно розподілити ризики від здійснення господарської діяльності.

Поняття і види господарських товариств, правила їх створення, діяльності, а також права і обов’язки їх учасників та засновників визначаються Цивільним і Господарським кодексами України та Законом України „Про господарські товариства”, „Про акціонерні товариства” які містять, у порівнянні з іншими організаційно-правовими формами юридичних осіб, значну кількість норм, що упорядковують діяльність господарських товариств.

Саме така, на перший погляд, “достатня“ правова регламентація нерідко зумовлює те, що засновники господарського товариства зазначають в установчих документах товариства лише передбачені законодавством положення, використовуючи при цьому типові документи, та не враховують існуючі недоліки законодавства, які зумовлені, в першу чергу, тим, що Закон України „Про господарські товариства”, прийнятий у 1991 році, не зазнав істотних змін з часу його прийняття, не відповідає вимогам часу і його застосування виявило чимало прогалин та колізій законодавства.

Такі занадто прості та лаконічні положення установчих документів породжують найрізноманітніші проблеми у процесі діяльності господарських товариств – від неможливості прийняття рішень органами управління до конфліктів між учасниками товариства, що пояснює актуальність обраної теми дипломної роботи.

За умов ринкової економіки в Україні набули пріоритетності питання правового регулювання правового статусу господарських товариств , жоден з яких не може існувати без відокремленого майна, для якого, у свою чергу, встановлений відповідний майновий режим. Таким чином, дослідження правового статусу, організаційної форми та правового режиму майна господарських товарист є важливим науковим та практичним завданням.

Об’єктом даної роботи виступають суспільні відносини пов’язані із створенням, діяльністю господарських товариств, як суб’єктів господарської діяльності.

Предмет. Організаційно – правові форми господарських товариств, правові норми, що регулюють загальні засади їх створення, діяльності.

Методологія. При написанні даної роботи були використані:

Порівняльно – правовий, історичний, конструктивно – критичний та конкретно – соціологічний методи, які дозволили об’єктивно та всебічно розкрити досліджувану тему. Також використовувався порівняльно – правовий метод, який дав змогу порівняти різні нормативні акти, що регулюють діяльність суб’єктів господарювання України. Порівняння використовувалось у формі як зіставлення, так і протиставлення. Історичний метод дав можливість дослідити як змінювались організаційні форми господарських товариств в історичному контексті, як удосконалювалось відповідне законодавство. В цілому в роботі був використаний системний метод.

Метою даної дипломної роботи є аналіз та характеристика правових форм організації господарських товариств для ефективного соціально-економічного розвитку держави.

Виходячи з поставленої мети, до основних завдань даної роботи слід віднести:

- визначення поняття господарського товариства та його основних ознак;

- дослідити основні види господарських товариств, що діють в Україні;

- окреслити загальний порядок створення, державної реєстрації господарських товариств;

- охарактеризувати особливості правового товариства з одним учасником;

- аналіз та оцінка сучасного стану законодавства про господарські товариства у зв’язку із внесеними змінами, виявлення негативних тенденцій у розвитку цього законодавства з метою надання відповідних рекомендацій до їх подолання.

Ступінь наукової розробки теми. Інформаційною основою при написанні даної роботи стали законодавчі акти Верховної Ради України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, наукові праці вчених, статті юристів – практиків в періодичних виданнях.

Теоретичною основою дослідження стали наукові праці таких вчених як В. Васильченко, О. Вінник, В. Гончарова, Н. Грудницької, С. Долинскої, Л.А.Жук., Т. Кашаніна, О. Кібенко, В. Кравчука, Н. Кузнецова, В. Ливинець, В.К. Мамутова, А. Пилипенко, В. Самойленко, Н.О.Саніахметової, І. Спасібо-Фатєєвої, В. С. Щербини В.С..та інш.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх зміст у багатьох аспектах доповнює наукові знання щодо господарських товариств та їх функціонування. Зібраний матеріал і узагальнення можуть бути використані для підготовки узагальнюючих праць, при підготовці лекційних занять та спецкурсів у вищих навчальних закладах.

Робота складається з вступу, 3-х розділів, висновку, списку використаних джерел та літератури, загальним обсягом 85 аркушів.

РОЗДІЛ 1

ПОНЯТТЯ ТА ВИДИ ГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРИСТВ В УКРАЇНСЬКОМУ ЗАПОНОДАВСТВІ

1.1. Поняття господарського товариства

Господарські товариства нині є найпоширенішою організаційно-правовою формою здійснення господарської діяльності в Україні. Оптимальне правове забезпечення їх діяльності є стратегічно важливою запорукою успішного розвитку вітчизняної економіки.

Господарські товариства – універсальна і найбільш оптимальна в стабільному майновому обороті організаційно-правова форма


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22