У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

Індивідуальне науково-дослідне завдання

з дисципліни “Інноваційний менеджмент ”

на тему:

Поняття про інтелектуальну власність

Зміст

Вступ……………………………………………………..…………....................3

1.Інтелектуальна власність як чинник розвитку суспільства……………..5

2.Сутність поняття інтелектуальної власності……………………………8

3.Зміст права інтелектуальної власності…………………………………..11

5 Інтелектуальна власність УЄФА в Україні…………………………….14

6. Проблеми здійснення права інтелектуальної власності в Україні…….16

Висновки та рекомендації…………………………......................................18

Список використаної літератури………………………….........................20

Додаток

Вступ

Напевне нікого не треба особливо переконувати, що інтелектуальна діяльність притаманна виключно людині. Адже вся історія людства є найкращим тому свідченням. А локомотивом прогресу, як сьогодні визнають усі, є конкуренція. Саме вона споконвічно надихала людство не зупинятися на досягнутому, постійно вдосконалюватись, шукати і створювати нове, невпинно рухаючись уперед. У останні роки в Україні значно підвищився інтерес до проблеми захисту різних об'єктів інтелектуальної власності, що пояснюється активними інтеграційними процесами у державі. Загальновизнано, що усі без винятку в Україні прагнуть підвищення стандарту життя суспільства. І так само усі визнають, що зростання його якості можливо лише за умов поліпшення економічної ситуації в країні. Світовий досвід останніх років дещо змінив уявлення про можливі шляхи розвитку людства. Якщо раніше вважалося, що провідна роль у зростанні економіки держав належить природним ресурсам, то зараз на передній план виступає інтелектуальний потенціал нації. Практика процвітаючих вітчизняних і закордонних фірм свідчить, що сьогодні добитися справжнього і довготривалого успіху можливо лише за рахунок використання новітніх технологій. Стрімкий темп входження нашої молодої країни у світове співтовариство потребує постійного і кропіткого навчання її громадян основам захисту інтелектуальної власності та всебічного поширення знань про неї. Наше завтра - це членство у Європейському Союзі (СС) та інших європейських та євроатлантичних структурах. І однією з цеглинок у будові майбутньої України, України європейської є інтелектуальна власність. У сучасному світі інтелектуальна сфера інформаційно-аналітичної діяльності набуває дедалі більшого значення в найрізноманітніших сферах людської діяльності. Від того, наскільки значним є інтелектуальний потенціал суспільства і рівень його культурного розвитку, залежить успіх розв'язання посталих перед ним економічних проблем. Передбачається доцільним більш детально розглянути питання положення інтелектуальної власності з позицій інформаційно-аналітичної діяльності. Ця проблема стосується дослідження природи результатів інформаційних відносин, відображенням яких стає по суті інтелектуальна власність, реалізації та захисту інтелектуальної власності. Комплексне дослідження інтелектуальної власності сьогодні набуває особливої актуальності через наявність прогалин у їх регулюванні з урахуванням їх особливостей та потреб практики. Існуючі в Україні наукові розробки із зазначених проблем не повністю розкривають специфіки цих відносин з позиції інформаційно-аналітичної діяльності. Метою дослідження є вивчення поняття та теоретичний аналіз інтелектуальної власності, зокрема її інформаційно-аналітичний аспект. Відповідно до поставленої мети визначено завдання індивідуального науково-дослідного завдання:

- визначення сутності інтелектуальної власності;

- розкритття характеристик форм інтелектуальної власності та суб'єктів права у сфері інформаційної діяльності;

- визначення ролі інтелектуальної власності в соціально-економічному розвитку;

- розгляд проблем та шляхів розвитку інтелектуальної власності в Україні. Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що виникають з приводу інтелектуальної власності як об’єкта інформаційних відносин. Предметом дослідження є національне законодавство, зарубіжна та українська судова практика, наукова доктрина. Структурно робота складається з вступу, двох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатку.

1. Інтелектуальна власність як чинник розвитку суспільства

Історично інтелектуальна власність була і залишається одним з основних і необхідних елементів розвитку суспільства і прогресу людства загалом. З часом зростало її значення як рушійної сили процесу пізнання та створення матеріальних благ. Протягом останніх десятиріч інтелектуальна власність набуває визначального характеру в процесах економічного, соціального і культурного розвитку країн світу. Вона створює сприятливе середовище для технологічних інновацій та художньої творчості, що в свою чергу заохочує інвестиції, полегшує трансфер технологій, в результаті чого збільшується асортимент товарів і послуг, підвищується їхня якість, з’являються нові можливості для розвитку особистості. З поширенням нових засобів комунікації полегшився доступ суспільства в цілому і окремих користувачів до об’єктів інтелектуальної власності, що дає унікальні можливості для освіти, культурного обміну, інтенсивного духовного та інтелектуального розвитку. Особисті інтереси людини дедалі більше виходять за рамки традиційних матеріальних потреб. Інтелектуальна власність сприяє розвитку особистості, дозволяє усвідомити можливості власного розуму і реалізуватися в творчості, пробуджує гідність і громадянську свідомість. Будучи за своєю природою неполітизованою сферою, в сучасних умовах інтелектуальна власність помітно впливає на міжнародні відносини загалом, а також на відносини окремих країн і регіональних угруповань. При визначенні місця певної держави у світовій спільноті на перший план виступає її здатність використовувати сучасні технології для інтенсивного економічного зростання. Основну масу суспільного багатства розвинутих країн створює нова інтелектуальна еліта: підприємці, менеджери, фінансисти, науковці, програмісти, а також інші фахівці, зайняті у сфері високих технологій, виробництва інформації та нових знань. Інтелектуальна власність стала важливим ресурсом бізнесу. Про це свідчить зростаюча частка нематеріальних активів у фондах підприємств, що суттєво підвищує їхню ринкову вартість. Інтенсифікується використання прав інтелектуальної власності малими і середніми підприємствами, які є основою ринкової економіки. Вартість окремих об’єктів інтелектуальної власності сягає сотень мільйонів і мільярдів доларів США. Показово, що успіх у військових конфліктах останніх років нерозривно пов’язаний саме з використанням новітніх технологій. Найбільш динамічними галузями економіки є ті, що пов’язані з інтенсивною науковою діяльністю та інтелектуальною власністю (біотехнології, хімічна та фармацевтична промисловість, ракетнокосмічна галузь, виробництво військової техніки, комп’ютерні технології та інформаційні мережі, шоу-бізнес тощо). Лібералізація міжнародної торгівлі та стрімке нарощування її обсягів спричинюють жорстокішу конкуренцію у світовому масштабі. За таких умов


Сторінки: 1 2 3 4 5 6