У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





“США у післявоєнний період”

Основні підсумки війни

1. Економічні підсумки

Друга світова війна - остання глобальна війна, у якій США ще могли воювати на чужій території, удалині від Американського континенту. На території США ще не було не тільки воєнних дій і повітряних бомбардувань, але навіть повітряних тривог.

Під час другої світової війни відбулися структурні зміни в промисловості США. Ті галузі, що зробили великий стрибок уперед ( як наприклад, авіаційна і хімічна), збільшили своя питома вага в промисловості країни.

У США до другий світів війни в мирний час ніколи не було великої сухопутної армії. Тому там не було і воєнної промисловості такого масштабу, як, наприклад, підприємства Круппа в Німеччині, Шнейдера-Крезо в чи Франції Армстронга-Виккерса в Англії.

В роки другої світової війни в США була створена могутня воєнна промисловість, що зберігається в значних розмірах і в мирний час і граюча велику роль не тільки в економічної, але верб політичного життя країни. Створення і збереження великої воєнної промисловості в країні є одним з найважливіших підсумків другої світової війни в США.

У підсумку другий світовий національне багатство США в невимірних цінах ( у цінах 1929 р.) виросло незначно. Воно дорівнювало 445,8 млрд. дол. у 1929р., 424,8 млрд. дол. - 1939 р. і 435,6 млрд. дол. - у 1945 р. Абсолютно і тим більше на населення національне багатство країни в 1945 р. не досягло рівня 1929 р. Це порозумівається тим, що війна поглинала велику частину національної продукції, а також невідповідністю між ростом продукції і виробничого апарата. У 1942 - 1943 р. військове виробництво займало двох третин промислової продукції. Варто також врахувати величезну державну заборгованість США, що виросла вчасно

Отже, Америка в силу особливих умов, що відрізняли її економіку від економіки інших держав у воєнний час, збільшувала своє багатство у військові і післявоєнні роки. Власники цього багатства помножили свій стан.

Під час війни надзвичайно підсилився процес концентрації виробництва, а разом з цим підсилилася міць монополістичного капіталу.

У підсумку війни утворився так називаний “відкладений попит” усередині країни і великий попит на товари американської промисловості і сільського господарства за кордоном.

Житлове будівництво, що розгорнулося після війни, і відновлення автомобільного парку потягнули за собою ряд галузей виробництва, що сприяло великим капіталовкладенням у промисловість.

Умови, що створилися, мали глибокі і довгодіючі наслідки, вони модифікували весь хід післявоєнного промислового циклу.

Великий післявоєнний експорт товарів зі США обумовлював значний ріст експорту капіталів.

Збагачення Америки на війні і її наслідках колосальних руйнувань господарства інших великих капіталістичних держав, набагато збільшило питому вагу США в економіці капіталістичного світу.

2. Мілітаризм

Після другої світової війни США перетворилися в найбільшу мілітаристичну державу. Процес мілітаризації глибоко проникнув в економічне, політичне і громадське життя країни.

У минулому США вели багато малих воєн і брали участь у великих агресивних

Війнах. І щораз мілітаристичний дух, войовничі пристрасті розпалювалися й охоплювали визначені кола населення. Але після закінчення воєнних дій завжди відбувалася повна демобілізація: військова, політична і навіть психологічна.

За старих часів професійні військові і військова кар'єру котирувалися в США невисоко. У царстві долара вище всего ставили бізнесмена, промисловця, банкіра. Військових людей, що не мала відносини до економічної діяльності і податок, що годувалися за рахунок, практичні янкі не цінували.

А американські історики изучавшие своєрідний хід політичного життя США, часто посилалися на відсутність мілітаризму, що, на їхню думку, більше всего відрізнялася Америку від Європи. Мілітаризм, що викликає великі виробничі витрати і відривається від навчання і корисної праці молодих людей, говорили вони, являє загрозу для “американського способу життя”. Відсутність у минулому мілітаризму, відсутність у мирний час загальної обов'язкової військової повинності вважали священною традицією США, що відповідає наказу творців заокеанської республіки, батьків американської революції.

Після другої світової війни витрати США на зміст збройних сил складають не 10-15 млрд., а перевищують 110 млрд., дол. у рік. На таких колосальних асигнуваннях, набагато перевищуючі максимальні річні витрати другої світової війни, вигодуваний найбільший у світі мілітаризм, що проникає в усі пори економічного, політичного і громадського життя США.

До 1940 р. у США в мирний час не було обов'язкової військової повинності. Наймана сухопутна армія мирного часу завжди була нечисленною. До 1940 р. її вважали чи ледве не на 20-м місці серед армій інших країн. У червні 1940 р. командуючий національною гвардією штату Нью-Йорк генерал У. Хакскел затверджував, що, не вважаючи 44 тис. чоловік гарнізонів колоній, на континенті навряд чи вся регулярна армія США збере 75 тис. навчених солдатів. Територіальні війська окремих штатів, так називана національна гвардія номінально нараховувала 235 тис. чоловік, що, за словами Хаскела, не були збройні і навчені. До середини 1940 р. у всій американській армії числилося близько 400 танків. Важких танків не було артиллерия застаріла.

Зовсім інша картина спостерігалася після другої світової війни. США зберігали в мирний час близько 1 млн. чоловік тільки в регулярній сухопутній армії, а всього в їхніх збройних силах нараховувалося близько 3 млн. чоловік. У 1968 р. це число дійшло до 3500 тис., в одній лише сухопутній армії містилося 1522 тис. чоловік. Якщо до цього додати 1300 тис. цивільних облич, що служили в міністерстві оборони, і 3800 тис. робітників воєнної промисловості, то вийде, що в 1968 р. на військові цілі працювало не менш 8500 тис.


Сторінки: 1 2 3 4