У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

на тему:

Утворення англійської колоніальної імперії

План.

Вступ........................................................................................... 3

Розділ І. – Колонізація Ірландії................................................ 5

Розділ ІІ – Захоплення Північної Америки та Канади........... 8

Розділ ІІІ – Загарбання Індії...................................................... 12

Висновки..................................................................................... 16

Список використаної літератури.............................................. 19

Вступ.

З кінця XVI ст., в Європі в цілому та в Англії зокрема, продовжував панувати феодальний устрій. В зв’язку з цим клас феодалів зберігав своє політичне та економічне панування.

Разом з тим саме на цей період припадає все більше і більше набираючи оберти темп розвитку виробничих сил, зародженням та поступовим розвитком капіталістичного укладу.

Але не всі Європейські країни в рівній мірі були задіяні в цих процесах. На відміну від них капіталістичний розвиток Англії має в цей період більш значні успіхи: йде швидкий приріст товарно-грошових відносин та зовнішньо-торгівельних зв’язків. Подібну картину переживала Франція та Голландія.

В сфері цих країн, в тому числі Англії, відбувався прогресуючий процес розкладу системи феодальних виробничих сил, йшов процес так званого початкового накопичення капіталу.

Основною умовою для зародження капіталістичного укладу в надрах феодальної формації був розвиток виробничих сил. “Для того, щоб капіталістичне відношення взагалі виникло, необхідна в якості передумова опреділена історично ступінь та форма суспільного виробництва. В рамках попереднього способу виробництва повинні розвиватись засоби сполучення, засоби виробництва, які виходять за межі старих виробничих відносин і вимагають їх перетворення в капіталістичні відносини.” Виробництво постійно знаходиться в стані змін, при цьому міняються в першу чергу знаряддя праці. В цьому відношенні до кінця XVI ст. Завдяки праці безпосередніх виробників-ремісників та селян – були досягненні значні успіхи.

Значно вдосконалилась техніка металургійного виробництва. Замість так званого сиродутного способу, при якому метал при допомозі ручних міхів доводився в печах тільки до тістообразного стану і не міг відливатись в форми, була використана доменна піч. Це дозволяло широко практикувати відливку різноманітних виробів із чавунів. Об’єм виплавки чавуну в Англії, і в Європі в цілому дуже зріс, а це сприяло вдосконаленню інструментів та інших знарядь у всіх галузях виробництва.

Для холодної обробки металу стали використовуватись найпростіші види токарних, свердлильних та шліфувальних станків. Значних успіхів було досягнуто в морському суднобудуванні та техніці і мореплавання. Використання металічних деталей дозволило будувати більш досконалі та великі кораблі, придатні для далеких мандрівок. Вдосконалення компасу та успіхи картографії забезпечували реальні можливості здійснення заокеанських подорожей.

Так було підготовлені технічні умови для великих географічних відкриттів XVI-XVІI ст.ст., наслідки яких зіграли вирішальну роль у економічному та соціальному житті Англії.

Розділ І.

Першою Англійською колонією була Ірландія, завоювання якої почалось ще при Генріхові ІІ, в XІI ст. На початку XVI ст. Більша частина Ірландії ще не була завойована Англійцями. Область де панували англійці, так званий Пель, навіть виплачувала викуп, або “чорну ренту”, могутнім ірландським вождям і правителям, але Ірландія володіла великими природними багатствами, як притягували до себе англійське дворянство. При перших двох Тюдорах англійці укріпили своє панування над Пелем. Були знищені великі фамілії англо-ірландської знаті. Генріх VIІІ припинив виплату “чорної ренти” Конституции и законодательные акты буржуазных государств 17-19 вв. Под.ред. Семенова В.Ф. М; 1966. –

С. 178. Він змусив ірландських феодалів принести присягу вірності, приймав від них землі і знову передавав в якості свого виплати з присвоєнням титулів англійській феодальній ієрархії.

Конфіскація монастирських земель в Ірландії була важливим засобом підкорення Ірландії та обезземелення ірландців – орендарів монастирських земель. Основним засобом пограбування та підкорення Ірландії англійцями стали масові конфіскації земель Ірландців та передачу їх англійським колоністам.

Перша масова конфіскація землі була проведена при Марії. При Єлизаветі англійська влада в Ірландії вмішуючись в боротьбу ірландських вождів в Мюнстері, спровокувала повстання проти англійців потім жорстоко придушивши його та конфіскувавши ці землі в ірландців у цій великій області. Ці землі були роздані англійським колоністам при умові, що ірландці не будуть допущення до володіння землею, що землі їхні будуть заселенні англійцями і будуть створені так ж, як в Англії феодальні землі відносини. Реформація в Ірландії та колонізація Мюнстона викликали на півночі острова в Ольстері велике народне повстання 1592 – 1603 рр. Під керівництвом двох представників місцевої знаті – Тірона та Тирконеля Новая история Под. ред. Нарочницкого А.Л. М; 1978. – С. 116. Повстанці вимагали припинення конфіскації земель та повернення Ірландцям раніше забране, при значення чиновників з Ірландців.

Вожді повставши районів утворили “Лігу Півночі”, створили та навчили армію, яка нараховувала 16 тис. чоловік. Армія повстанців нанесла англійцям вирішальну поразку на р. Блекуотер. Становище англійців було критичним Єлизавета на придушення повстання послала 22 тис. армію на чолі з графом Есексом Хрестоматия по истории средних веков. Под. ред. Н.П. Грацанского. М., 1950. – С. 75. Але Есекс, потерпывши поразку, був змушений заключити з повстанцями перемир’я за що був відкликаний з Ірландії.

Новий намісник Ірландії, Маунджой, повів проти Ірландців спустошливу війну. Він знищував мирне населення, спалював села. В 1601р. в Ірландії, висадився 5 тис. загін іспанських солдатів, однак Маунджой перешкодив його з’єднання з головними силами повстанців, які підійшли до міста Кінзал, та розгромив їх поодинці, після цього повстання було жорстоко придушене “Вашій величності не буде над ким повелівати в цій країні, як тільки над трупами та купами попелу”, - писав Маунджой Єлизаветі.

Новий король – Яків І Стюарт конфіскував землю 6-ти графств Ольстера.

Внаслідок земельних конфіскацій в Ірландії створювалось велике англійське землеволодіння, а ірландці


Сторінки: 1 2 3 4