У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Міжнародні відносини в період війни Північноамериканських колоній за незалежність

ЗМІСТ

Вступ.

Розділ 1. Місце американських колоній в системі міжнародних відносин кінця ХVІІІ ст.

1.1. Зростання ділової і промислової активності в колоніях. Політика обмеження.

1.2. Утворення внутрішнього ринку.

1.3. Політичний устрій.

1.4. Торгове суперництво.

Розділ 2. Подолання європейського впливу.

Розділ 3. Війна англійських колоній за незалежність і її значення.

3.1. Війна англійських колоній за незалежність.

3.2. Проголошення незалежності і підписання Версальського договору.

Розділ 4. Міжнародні відносини періоду війни англійських колоній за незалежність.

Висновки.

Література.

 

Вступ

Актуальність теми дослідження. Сьогодні безперечним лідером і гарантом західної цивілізації є Сполучені Штати Америки. Вони претендують на те, щоб грати провідну роль в світових справах, служити еталоном державного устрою, науково-технічного прогресу, стилю життя. Нині вони дійсно роблять вельми велику дію на динаміку розвитку світової спільноти. А починалося все з тринадцяти англійських колоній, що займали вузьку прибережну смугу землі на побережжі Атлантичного океану.

Проголошення незалежності, безумовно, зіграло надзвичайно важливу роль в розвитку боротьби американців за свої права. Цей документ відкривав нову сторінку в історії міжнародного права і державного будівництва. Проте незалежність мало було проголосити – її належало завоювати, довести всьому світу, що під цим актом є серйозні підстави.

Незалежність була завойована, але в той момент навряд чи хто міг поручитися за майбутнє нової держави. Належало вирішити три крупні комплекси питань: 1) знайти оптимальну модель державного устрою; 2) по можливості зняти напруженість у сфері соціально-економічних відносин; 3) одержати міжнародне визнання і визначити перспективний зовнішньополітичний курс.

Отже, актуальність теми дослідження полягає у необхідності глибше вивчити проблему, яка винесена в заголовок курсової роботи.

Об’єктом дослідження курсової роботи є міжнародні відносини кінці ХVІІІ ст.

Предметом дослідження курсової роботи є міжнародні відносини в період війни Північноамериканських колоній за незалежність.

Методологічну і методичну основу дослідження становлять сучасні теорії міжнародних відносин. Для розв'язування поставлених завдань використано такі методи наукового дослідження: теоретичний аналіз наукових літературних джерел, синтез, узагальнення, порівняння, абстрагування, конкретизація, моделювання, спостереження.

Результати дослідження можуть бути використані при викладанні навчальних дисциплін "Історія міжнародних відносин", "Країнознавство", "Історія" та ін.

Метою курсової роботи є дослідження міжнародних відносин в період війни Північноамериканських колоній за незалежність

Метою роботи зумовлено виконання таких завдань:–

визначити місце американських колоній в системі міжнародних відносин кінця ХVІІІ ст.;–

дослідити зростання ділової і промислової активності в колоніях, а також політику обмеження;–

охарактеризувати утворення внутрішнього ринку та політичний устрій Північноамериканських колоній;–

окреслити основні аспекти подолання європейського впливу;–

охарактеризувати війну англійських колоній за незалежність і її значення;–

дослідити міжнародні відносини періоду війни англійських колоній за незалежність;–

зробити висновки.

Розділ 1. Місце американських колоній в системі міжнародних відносин кінця ХVІІІ ст.

1.1. Зростання ділової і промислової активності в колоніях. Політика обмеження

Дуже скоро англійський уряд зрозумів, що енергійні колоніальні промисловці і торговці здатні скласти серйозну конкуренцію вітчизняній промисловості. У 1750 р. англійський парламент знайшов успіхи промисловості колоній настільки загрозливими, що заборонив споруджувати в них прокатні стани, залізорізальні майстерні.

Американська буржуазія, сконцентрована в основному на північних територіях, досягала успіху в суднобудуванні і рибальстві. Спорудження суден у багатих щогловим лісом колоніях обходилося на двадцять-тридцять відсотків дешевше, ніж в Англії. Мешканцям півночі вдалося поставити на широку ногу торгівлю з Вест-Індією і мануфактурне виробництво.

Південні колонії в цьому плані дещо відрізнялися від своїх північних сусідів. Плантаційне господарство Півдня служило джерелом сировини для метрополії, що цілком відповідало інтересам англійських буржуа. У XVIII столітті різко зріс попит на тютюнову продукцію. Це дозволило збільшити виробництво тютюну до 1776 р. (у порівнянні з початком століття) майже в 4 рази – з 28 мільйонів фунтів до 102 мільйонів фунтів.

Але кон'юнктура тютюнового ринку постійно мінялася. Тютюн почали вирощувати в Європі, що спричинило за собою безперервне зниження цін на нього протягом другої половини XVIII століття. Деякі плантаторські господарства в колоніях розорилися. Становище посилювалося тим, що, купуючи британські вироби за цінами на 25-40% вище європейських, плантатори ще більше заплутувалися в боргах. До 1776 р. заборгованість їх досягла значної суми – 2 млн. ф. ст. [9, 247]

Плантатори прагнули поправити свої справи земельними спекуляціями, або безпосередньою участю в реалізації свого тютюну на європейських ринках. Їх скарги на британських купців, що клали всі прибутки від реекспорту тютюну до себе в кишеню, були цілком об?рунтовані, але обходитися без цих посередників вони опинилися не в змозі. Тим часом північні колонії добивалися чималих успіхів у промисловості і торгівлі, чим немало стурбували англійську буржуазію.

Тут, у зоні, вільній від утруднень цехового ладу, розвивалася (у формі дрібного товарного виробництва, крупної централізованої і розсіяної мануфактури) оброблювальна промисловість. Розвитку залізоробної мануфактури сприяла наявність багатих покладів руди, доступних джерел водної енергії, велика кількість деревного палива. Широко розвивалася і розсіяна мануфактура.

Фермерські сім'ї виготовляли цвяхи і замки, прявли шерсть і ткали полотно, яке потім оброблялося і забарвлювалося мандруючими ремісниками, і здавали все це скупникам.

Природно, англійська буржуазія докладала всіх зусиль для того, щоб направити ділову активність колоністів у вигідне їй русло (наприклад, заохочувався вивіз до Англії металургійних напівфабрикатів: чавуну в чушках і заліза), нерідко застосовувалися жорсткі заходи обмеження.

До заборонного указу 1750 року, що обмежував металургійне виробництво, незабаром додалися й інші... Так, наприклад, англійська буржуазія вживала заходів до припинення розвитку в американських колоніях шерстяної промисловості, оскільки виробництво шерсті було однією з складових частин англійської промислової і фінансової могутності.

Заборона колоністам виготовляти підкови, цвяхи,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13