У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Грецька антична колонізація Північного Причорномор’я: причини, етапи розвитку, історичне значення

Грецька антична колонізація Північного Причорномор’я: причини, етапи розвитку, історичне значення.

План

Вступ

І. Причини грецької античної колонізації Північного Причорномор’я

ІІ. Етапи розвитку античних міст Північного Причорномор’я.

2.1. Грецький період

2.2. Римський період.

ІІІ. Історичне значення грецької античної колонізації Північного Причорномор’я

Висновки.

Список використаних джерел і літератури.

Загальна характеристика роботи.

Актуальність теми. У VІІІ- VІ ст. до н. е. Під час Великої грецької колонізації на території Північного Причорномор’я вихідці з Греції засновують колонії. У цьому контексті значний науковий і практичний інтерес становить дослідження грецької античної колонізації Північного Причорномор’я.

Об’єкт дослідження – проблема грецької античної колонізації Північного Причорномор’я.

Хронологічні рамки дослідження охоплюють другу половину VІІ ст. до н.е. – 70-ті роки ІV ст. Нижня мета друга половина Vст. до н.е. відбувається становлення держав, розпочинаються їхні активні контакти з грецькими містами Східного Середземномор’я, зокрема Іонії. А верхня – 70-ті роки ІVст. Остаточне припинення існування майже всіх античних держав.

Мета і завдання дослідження – з’ясувати позиції щодо Грецької античної колонізації Північного Причорномор’я. Для реалізації мети з’ясовуються наступні питання:

причини грецької античної колонізації Північного Причорномор’я;

етапи розвитку античних міст Північного Причорномор’я;

історичне значення грецької античної колонізації Північного Причорномор’я.

Методологічною основою роботи є принцип історизму та об’єктивності. У розв’язанні дослідницьких завдань, використано порівняльний метод та причинно-наслідковий аналіз.

Наукова новизна дисертації. Відтворено основні причини, етапи, та історичне значення для наступних поколінь грецької античної колонізації Північного Причорномор’я.

Практичне значення роботи. Зібраний у дослідженні матеріал та висновки можуть бути використані для підготовки узагальнюючих праць і науково-методичних посібників з історії України.

Структура роботи. Дослідження склюється із вступу, трьох розділів, висновків і списку використаних джерел та літератури (21 найменування)/

Матеріал викладено за проблемно-хронологічним принципом.

Основний зміст роботи.

У вступі обґрунтовано актуальність теми, окреслено хронологічні межі дослідження, його мету та завдання, наукову новизну і практичне значення.

Перший розділ містить огляд причин які спричинили до грецької античної колонізації Північного Причорномор’я.

У другому розділі – “Етапи розвитку античних міст Північного Причорномор’я” – з’ясовується життя і розвиток полісів під час кожного з цих періодів.

У третьому розділі – “Історичне значення грецької античної колонізації Північного Причорномор’я” – аналізується значення грецької колонізації Північного Причорномор’я, як для майбутніх поколінь так і для населення Південно-Східної Європи в цілому.

Складність роботи полягає в тому, що ми не маємо достатньої кількості суто історичних джерел, зокрема свідчень давніх авторів. Тому для відтворення певних подій, встановлення хронології, особливостей вірувань, повсякденного життя, торговельних та культурних зв’язків, занять населення, економічного розвитку широко використовуються археологічні джерела.

Не можна не згадати дослідників, які створили і розробили цю наукову базу. Можна назвати імена бодай тих, хто зробив найбільший внесок у дослідження: І. І. Толстий, С. Б. Охотніков, Е. Р. Штери, І. Б. Клейман, М. С. Синіцин, Ю. Г. Виноградов, С. Д. Криниць кий, Р. І. Ветштейн, К. К. Марченко, М. І. Скубетова, Г. М. Ніколаєнко, А. Ашик, І. О. Стемпковський, Н. Л. Грач, І. Т. Кругливова, В. П. Талстіков.

Потрібно згадами найактуальніші джерела та монографії без яких написання цієї наукової роботи було б не можливе.

Геродот в “Історії в 9-ти книгах” досить гарно описує природні умови та клімат території Північного Причорномор’я де проходила грецька антична колонізація.

У праці Криниць кого С. Д. Зубара В. М. Русявої А. С. “Античні держави Північного Причорномор’я”, досить докладно показано грецьку колонізацію та її причини; основні періоди та етапи загального історичного розвитку елінської спільноти, а також розвиток та життя античних міст і держав до їхньої остаточної загибелі.

Н. М. Кравченко та І. Т. Черняков у “Археологія та історія античних міст Північного Причорномор’я” докладно описана археологія та історія міст Північного Причорномор’я, етапи їхнього розвитку, основні заняття та промисли.

Праця Калістові Д. П. “Північне Причорномор’я в античну епоху” достатньо оригінально написана, оскільки в ній описано історію грецької античної колонізації Північного Причорномор’я посилаючись на археологічні знахідки.

Лапін В. В, у своїй праці «Греческая колонизация Северного Причорноморья» здебільшого висловлює різні теорії щодо причин та ходу грецької античної колонізації Північного Причорномор’я.

І Розділ: Причини грецької античної колонізації Північного Причорномор’я

Велика Грецька колонізація, яка розпочалася у VІ ст.. до н.е. включно, була у різних місцях і на різних хронологічних етапах обумовлена різними причинами: війнами, внутрішніми політичними поразками певних груп населення, пошуком ринків збуту виробів розвинутого грецького ремісництва, а також джерел отримання сировини зокрема металів: заліза, міді, олова, свинцю, золота, срібла тощо. Проте найголовніша причина масової колонізації Vст. до н.е. полягала в стрімкому зростанні кількості населення, що примушувало надмір жителів окремих полісів і навіть цілих регіонів шукати вільні землі.

Колонізаціяна хвиля охопила практично все Середземномор’я – північні береги Африки, узбережжя Італії, Франції, та Іспанії – й перекинулася в Причорномор’я [5. С. 20].

Міграція населення з Греції у VІІІ- VІст. до н.е. відбувалося за умов утворення нової соціально-економічної формації – рабовласницького ладу, переходу до вищого рівня розвиту виробничих відносин. Колонізація була зумовлена відносин перенаселенням – тиском надлишку населення на продуктивні сили при низькому рівні розвитку останніх, коли для збереження життєздатності суспільства необхідно було обмежити кількість населеня на одиницю площі.

За цих умов колонізація була кардинальним способом ліквідації відносного перенаселення, що виникло в Греції. Серед безпосередніх причин перенаселення виділяються аграрно-економічний і соціальний фактори, коли в результаті гострої внутрішньо-полічної Боротьби, що супроводжувала процес встановлення нового, рабовласницького суспільства, групи населення які зазнали поразки, були змушені


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9