У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СМОТРИЦЬКИЙ Герасим Данилович

СМОТРИЦЬКИЙ Герасим Данилович

Український церковний та освітній діяч, письменник

Народився у першій половині XVI ст, в с. Смотрич (тепер Дунаєвецького району Хмельницької області). Походив зі шляхетської родини. До 1576 р. обіймав посаду міського писаря в Кам’янці-Подільському. Потім був підскарбієм у князя

К. Острозького, став одним із передових діячів Острозького братства. Належав до гуртка, до якого входили визначні діячі української культури К. Острозький, Д. Наливайко та ін.

З 1580 р. був першим ректором першої української школи вищого типу (слов’яно-греко-латинської колегії) в Острозі. Разом з І. Федоровим готував острозькі видання. Найвизначнішою пам’яткою його літературної діяльності є Острозька біблія (1580—1581), до якої написав дві передмови — прозою та у віршах. Серед видатних літературних праць Г. Смотрицького слід назвати «Буквар» (1578), а також полемічні трактати «Ключ царства небесного» (перша друкована пам’ятка української полемічної літератури) та «Календар римський новий», які вийшли однією книгою в Острозі 1587 р. Написав низку сатиричних полемічних творів, що не збереглися.

Мова творів Г. Смотрицького наближена до народної. Письменник розвінчував папу римського та єзуїтів, які намагалися покатоличити український та білоруський народи, виступав проти соціального гноблення своїх співвітчизників.

Помер у жовтні 1594 р. в Острозі.