У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАРУДНИИ Микола Якович

ЗАРУДНИИ Микола Якович

Український драматург

Народився 20 серпня 1921 р. в с. Оріховець на Київщині в родині вчителя. Тут пройшло його дитинство. Згодом сім’я переїхала в с. Великі Хутори на Вінниччині, де М. Зарудний закінчив десятирічну школу (1939).

Початок літературної творчості припадає саме на роки навчання. Першою спробою був переклад українською мовою твору Дж. Лондона «Мартін Іден». Як активний учкор він отримав від Вінницького обкому комсомолу путівку до Інституту журналістики у Харкові. Навчаючись в інституті, почав писати оповідання.

На початку Великої Вітчизняної війни, його курс було евакуйовано до Алма-Ати, де М. Зарудний 1942 р. закінчив Казахський державний університет. Після закінчення працював у газеті «Ворошиловградська правда».

Влітку 1944 р. добровольцем пішов на фронт, служив політпрацівником. Після демобілізації працював відповідальним секретарем у газеті «Вінницька правда» (1945—1960), головним редактором, заступником директора Київської кіностудії ім. О. Довженка (1961—1963), секретарем правління Спілки письменників України (1968—1969), секретарем правління Київської організації Спілки письменників України (1981—1990).

Друкуватися почав з 1944 р., коли написав першу повість «Мої земляки». Автор п’єс «Весна» (1949), «На крутих берегах» (1955) та ін.

М. Зарудний переважно висвітлює соціально-побутові сторони життя. Створив кілька романів «На білому світі» (1967), «Уран» (1970), «Гілея» (1973). Письменник віддає перевагу драмі, досягаючи в ній дедалі більшої сценічної виразності. Це — драматична трилогія «Ніч і полум’я» (1958), «Сині роси» (1968), п’єси «За Сибіром сонце сходить» (1980) та ін.

П’єси М. Зарудного ставились у театрах України, Москви, Ленінграда, за рубежем. Окремі твори перекладено російською, болгарською, польською, чеською та іншими мовами. За великий внесок у розвиток української літератури М. Зарудному було присуджено Державну премію УРСР ім. Т. Г. Шевченка. Помер 29 серпня 1991 р. Похований у Києві.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЗАРЕВИЧ Федір Іванович (псевдоніми: Юрко Ворона, Ф. Чорногір та ін.) Український письменник, публіцист і видавець - Реферат - 2 Стр.
ЗАНЬКОВЕЦЬКА Марія Костянтинівна (справжнє прізвище — Адасовська) Українська актриса і театральна діячка, одна з основоположників українського професійного театру - Реферат - 2 Стр.
ЗАЛІЗНЯК Максим Ватажок українського гайдамацького руху, один із керівників визвольного повстання 1768 р. (Коліївщини) - Реферат - 2 Стр.
ЮРКЕВИЧ Памфіл Данилович Український та російський філософ - Реферат - 2 Стр.
ЗАКЛИНСЬКИЙ Ростислав Романович (псевдоніми: Славко 3., В’юн, Юн В., Р. З.таін.) Український педагог, публіцист, літературознавець та фольклорист - Реферат - 2 Стр.
ЗАКЛИНСЬКИЙ Леонід Гнатович Громадський та літературний діяч - Реферат - 2 Стр.
ЧАВДАРОВ Сава Христофорович Український педагог, мовознавець, діяч народної освіти - Реферат - 2 Стр.