У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТАРАН Феодосія Прохорович (справжнє прізвище — Гончаренко; псевдонім — Ф

ТАРАН Феодосія Прохорович (справжнє прізвище — Гончаренко; псевдонім — Ф. Мосенко)

Український публіцист

Народився 11 квітня 1897 р. у с. Постав-Мука (нині Чорнуський район Полтавської області) в заможній родині.

Навчався на фізико-математичному факультеті Харківського університету. У 1924—1925 рр. був слухачем вищих повторних курсів для відповідальних працівників при ЦК КП(б)У. У1925 р. став відповідальним секретарем газети «Вісті ВУЦВК».

У 1927 р. працював спочатку заступником директора, згодом редактором газети «Комуніст». У своїх матеріалах висвітлював проблеми реконструкції народного господарства, раціоналізації промисловості.

На початку 30-х років XX ст. став головним редактором газети «Вісті». У його статтях з’являється штучний пафос про розквіт життя в Україні, славослів’я на адресу «вождя народів». Та газета зазнала критики за відсутність на її шпальтах «проти-опозиційних статей». Редактор спробував виправити становище: «розвінчував» у своїх публікаціях О. Шумського, М. Хвильового, М. Скрипника як «німецьких агентів». Проте 13 серпня 1937 р. був заарештований.

Як публіцист відомий своїми фейлетонами і памфлетами на міжнародні теми. Автор рецензій на театральні постановки, фільми. Зокрема, Ф. Тарану належить рецензія на фільм О. Довженка «Земля», в якій він докоряє режисерові за «кволі образи куркуля і попа», хоч загальна оцінка фільму була позитивною. 24 грудня 1937 р. його розстріляли.