У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Айзик Губерман
1



Айзик ГУБЕРМАН  

Губерман Айзик Шмульович народився 14 квітня 1906 року в нинішньому м. Червоногвардійську на Вінниччині в сім'ї ремісника. Після школи працював на різних роботах, а потім виїхав до Одеси. Був зарахований до педтехнікуму, який закінчив 1929 року. Там же залишений викладачем єврейської мови та літератури.
  

З 1930 року почав друкувати в єврейській періодиці вірші та поеми, а згодом звернувся до жанру драматургії. Написав п'єси "Щасливі зустрічі", "Гість із того світу", "Варто жити", "Дівчина з Москви", які були поставлені в багатьох театрах країни. Його перу належать поеми "Поділля - моя Вітчизна" (1934), "Будиночок над річкою" (1939) та збірка поезій "Вірші та поеми" (1965).
  З перших днів Великої Вітчизняної війни Губерман добровільно пішов на фронт і подолав з діючою армією многотрудний шлях до Перемоги. Після демобілізації (1946) повернувся до Одеси, де продовжував творчу діяльність. Його п'єси не сходили зі сцен багатьох театрів.
  грудня 1950 року Губерман був заарештований органами МДБ Одеської області за стандартним звинуваченням у тих же нескоєних гріхах, як і всі "єврейські письменники Одеси: націоналістична діяльність, антирадянська агітація, шпигунство на і користь однієї капіталістичної країни і т. п.
  травня 1951 року особлива нарада винесла Губерманові вирок: 10 років ув'язнення в спецтаборах Норильська.
  Після перегляду справи в квітні 1955 року письменник був звільнений з табору і повністю реабілітований.
  Помер 23 жовтня 1966 року.