У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат з астрономії

Кондратюк Юрій Васильович (А.И.Шаргей) – один з піонерів світової космонавтики

     

Олександр Ігнатійович Шаргей народився 9 червня (21 червня по новому стилі) 1897 року в Полтаві (нині територія України). Мати Людмила Львівна Шаргей (у дівоцтві Шліппенбах) незабаром після народження Сашка важко занедужала і була поміщена в притулок для душевнохворих, де і померла близько 1910 року. Батько Ігнатій Бенедиктович Шаргей, грав у вихованні сина лише епізодичну роль. Незабаром після народження хлопчика, він залишив родину, учився в Київському і Петербурзькому університетах, у Німеччині в Дармштатдській Вищій школі технічних наук. Людина яскрава, обдарована, він так і не зміг процвітати в житті. У Петербурзі Ігнатій Шаргей вступив у цивільний шлюб з Оленою Петрівною Гіберман. У 1910 році він вмер від "гнильного зараження крові". Маленький Сашко виховувався в родині двоюрідної бабусі Катерини Кирилівни і діда Якима Никитича Даценко. У силу сформованих життєвих обставин саме вони, дід з бабкою, стали його вихователями і дійсними родителями. Дитячі і юнацькі роки майбутнього вченого пройшли в атмосфері українського патріархального побуту.
     З 1910 по 1916 роки учився в Другій полтавській чоловічій гімназії і закінчив її зі срібною медаллю. Вже в старших класах гімназії він захопився проблемою міжпланетних перельотів, а через кілька років закінчив рукописну роботу, присвячену цим питанням: "Тим, хто буде читати, щоб будувати" (1918-1919 р.). У цій роботі, незалежно від Ціолковського, оригінальним методом вивів основне рівняння руху ракети, привів схему й опис чотирьохступінчатої ракети на киснево-водневому паливі, камери згоряння двигуна із шаховим і іншим розташуванням форсунок окислювача і пального, параболоидального сопла і багато чого іншого. Їм були запропоновані: використовувати опір атмосфери для гальмування ракети при спуску з метою економії палива; при польотах до інших планет виводити корабель на орбіту його штучного супутника, а для посадки на них людину і повернення на корабель застосувати невеликий злітно-посадочний корабель (пропозиція реалізована в програмі "Apollo"); використовувати гравітаційне поле зустрічних небесних тіл для дорозгону чи гальмування при польоті в Сонячній системі (пертурбаційний маневр). У цій же роботі розглядалася можливість використання сонячної енергії для харчування бортових систем космічних апаратів, а також можливість розміщення на навколоземній орбіті великих дзеркал для висвітлення поверхні Землі.

 У 1916 році він надійшов на механічне відділення Петроградського політехнічного інституту (нині Санкт-Петербургський державний технічний університет), але вже в листопаду того ж року був покликаний в армію і зарахований у школу прапорщиків при одному з петербурзьких юнкерських училищ. До демобілізації в березні 1918 року воював на турецькому фронті. Після Жовтневої революції, як офіцер царської армії, був мобілізований у білу армію, але дезертирував з її. Наприкінці 1919 року був знову мобілізований. Щоб не воювати в Білій армії, по шляху з Києва в Одесу він втік з військового ешелону, позбавившись при цьому всіх документів.
     Коли більшовики міцно обґрунтувалися у влади, Олександр Шаргей зрозумів, чим грозить йому минуле царського офіцера. І в зв'язку з цим протягом деякого часу змушений був жити в знайомих на напівлегальному положенні. 15 серпня 1921 року його мачуха Олена Петрівна Гіберман (по другому шлюбі Кареєва), що дуже любила і поважала пасинка, роздобула документи Георгія (у православній вимові – Юрія) Васильовича Кондратюка, що був на три роки молодше Олександра. З цього моменту вчений був непідвласний своїй подальшій долі (навряд чи він залишився б живий, якби ГПУ знала його справжню біографію).
     Кілька слів про людину, що подарував своє ім'я Олександрові Шаргею. Справжній Кондратюк народився 13 серпня (26 серпня по новому стилю) 1900 року в місті Луцьку Волинської губернії (нині територія України), а 1 березня 1921 року, будучи студентом Київського університету, помер від туберкульозу легень. Його рідний брат Володимир Васильович Кондратюк викладав в одній з київських шкіл, у якій училася зведена сестра Олександра - Ніна Ігнатіївна Шаргей. Олена Петрівна Гіберман-Кареєва умовила його передати документи померлого брата Олександрові. Цю таємницю знали усього кілька людей і зберігали її довгі роки. Олена Петрівна повідомила її дочки Ніні лише перед своєю смертю. У 1977 році Ніна Ігнатіївна Шаргей дала письмові показання Спеціальній комісії про обставини зміни імені і прізвища її зведеним братом Олександром Ігнатійовичем Шаргеем.
     З 1921 по 1927 роки новоспечений Кондратюк працював на Південній Україні, на Кубані і Північному Кавказі, починаючи з мастильника і причіплювача вагонів і кінчаючи механіком на елеваторі. У 1927 році Кондратюка запросили в Новосибірськ для роботи в "Хлібопродукті", де йому довелося брати участь у будівництві й удосконаленні елеваторів (саме тоді він побудував знаменитий елеватор "Мастодонт" – зерносховище на 10000 тонн, побудоване без жодного цвяха).
     У 1929 році він видав у Новосибірську на власні кошти тиражем 2000 екземплярів книгу "Завоювання міжпланетних просторів", у якій була визначена послідовність перших етапів освоєння космічного простору. Більш докладно розглядалися питання, підняті в його ранній роботі "Тим, хто буде читати, щоб будувати". Зокрема, у книзі було запропоновано використовувати


Сторінки: 1 2 3