У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Владислав Ремонт – творець селянського епосу.

Польського письменника Владислава Станіслава Реймонта ніяк не можна назвати автором одного роману він був прозаїком плодовитим, класиком польської літератури початку XX століття, залишив після себе багато томів творів. Його розповіді і романи перекладені на мови різних народів світу видавалися і видаються в Європі, Азії і Америці. Але центральним, кращим твором Реймонта, що приніс йому і польській літературі його часу світову славу, поза сумнівом с «Мужики».

«Мужики» друкувалися в 1902—1909 роках у варшавському журналі «Тигоднпк илюстрованы» і відразу ж були сприйняті читачами і критиками як безприкладна в польській літературі епопея селянського життя. Оцінка ця тим більш знаменна, що в розробці народної теми Реймонт мав перед собою ряд блискучих попередників.

В польських землях, якими в кінці XIX — початку XX століття володіли Росія, Австро-Угорщина і Німеччина, не було вирішене земельне питання. Наполеонівське законодавство ще в 1807 року відмінило кріпосну залежність, але воно не дало селянам землі, велика частина якої залишалася власністю поміщиків. Аграрна проблема була одним з самих хворих питань національного життя протягом всього XIX століття. Буржуазний вміст реформи 1864 року в «російській» частині Польщі — Королівстві Польському — на відміну від більшості губерній Росії і від польських земель Австрії і Німеччини було більш явне виразиме. Земля, що полягає в користуванні селян до часу видання указу, поступала в їхню власність без відрізків, наділи одержувала частина безземельного селянства. Але і тут характер її був, кріпацький: реформа залишала недоторканним поміщицьке землеволодіння, спричиняла за собою посилення податкового тягаря (замість викупу), була джерелом всеможливих феодальних пережитків, у тому числі такого чреватого конфліктами і хворобливого гальма в розвитку сільського господарства, яким з'явилися сервітути — право користування селянами в установленому порядку поміщицькими і казенними пасовищами і лісами.

ольське село поволі і болісно залучалося до процесу капіталізації. Селянин страждав в ній одночасне і від реліктів феодально-кріпосницьких відносин, і від неухильного розшарування і обезземелення, і від національної політики державних загарбників.

Давньою і міцною традицією польської літератури було художнє збагнення проблем польського села, її лих, тривог і сподівань. В життєвому устрої селянства і його етичних ідеалах польські реалісти XIX століття, так само як і більшість російських письменників, бачили основу національного життя і заставу майбутнього. Ця спорідненість двох литератур живо відчувалося в російському суспільстві. «В коротке порівняльний час в Польщі утворилася ціла школа белетристів, належних до нового напряму, який всього ближче визначається назвою народницького, хоча при найближчому розгляді в ньому можна побачити і деякі відмінності від того, що ми називаємо ім'ям народництва в себе будинку»,— писав російський критик, маючи на увазі творчість Елізи Ожешко, Болеслава Пруса, Марії Конопніцкой і інших письменників, що створили польський нарис і роман з народного життя.

По відношенню до цих художників, ще в 60—80-і роки XIX століття відкрило для літератури тяжке положення і духовну красу польського селянина, Владислав Реймонт був письменником наступного покоління. Його селянські розповіді 90-х років, а потім і роман «Мужики» з'явилися після «білоруських» повістей Ожешко, «Форпосту» Пруса, новел Сенкевича. Досвід своїх старших сучасників Реймонт підхопив і розвинув в нову епоху.

В кінці XIX — початку XX століття до активного політичного життя прокидаються народні маси Польщі. Поширюються революційні виступи, робочих, очолюваних соціал-демократичними партіями марксистів, організаційно оформляється і селянський рух. Для Королівства Польського, уродженцями якого були Реймонт і інші названі польські прозаїки, переломним моментом стали події революції 1905—1907 років.

До моменту видання «Мужиків» Реймонт був вже відомим автором, одним з найбільш знаменитих з числа славних дебютантів останнього десятиріччя XIX століття, коли польській літературі стали відомі імена Стефана Жеромського, Станіслава Виспянського, Казимира Тетмайера. За спиною був чималий і нелегкий відрізок творчого і життєвого шляху. Реймонт народився 7 травня 1867 року в селі, в тодішній Петрковськой губерніі в сім'ї сільського органіста. «Він був одним з дванадцяти дітей небагатих батьків,— згадував письменник в своїй написаній від третьої особи автобіографії.— Сім'я була строго католицька і патріотично набудована. Мати і п'ять її братів брали дієву участь в останньому повстанні 1863 року. У той час школа в Польщі була русифікаторською, в її стінах заборонена була польська мова. Реймонт переходив з однієї школи в іншу, усюди його виганяли, і треба було братися за практичну справу. Він працював прикажчиком в магазині, телеграфістом, актором в мандруючій трупі, двічі наймався на залізницю, був селянином, був послушником знаменитого монастиря в Ченстохове і, нарешті, звернувся до літератури. Вірші він складав з ранньої юності, aле лише в 1894 poці у пресі з'явилася його новела «Смерть». Після неї Реймонт опублікував ряд інших розповідей в різних журналах. В 1896 році написав роман з життя акторів «Комедіантка», який витримав п'ять видань і був перекладений на багато мов. Його продовженням з'явився двотомний роман «Бродіння», дія якого відбувається на провінційній залізничній станції і в середовищі розбагатілих селян, де опинилася героїня попереднього твору. Наступним був двотомний роман «Обітована земля» — про крупне фабричне місто Лодзі. Роман мав великий успіх. Російська цензура викреслила в ньому, па вимогу лодзинских фабрикантів і капіталістів, багато картин, що малюють працю робочих. В 1898 році Реймонт виїхав для заповнення освіти до Парижа, написав там ряд невеликих


Сторінки: 1 2 3 4