У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат з географії

на тему:

“Джеймс Кук – видатний англійський мореплавець”

Джеймс Кук (нар. 27.010.1728 помер 14.02.1779) – видатний англійський мореплавець. Народився в сім’ї батрака і з 18 років плавав юнгою, а потім матросом та помічником капітана на парусних суднах. У 1762-67 р.р. в чині офіцера англійського флоту керував гідрографічними роботами біля Ньюфаундленда та Лабрадора. В 1768-71 р.р. Дж.Кук очолював експедицію на судні “Ендевор”, метою якої було відкриття нових земель в південній частині Тихого океану та приєднання їх до Британської імперії. Під час цього плавання Кук здійснив свою першу навколишню подорож, відкрив ряд островів, встановив острівне положення Нової Зеландії, відкрив східне узбережжя Австралії.

Під час другої експедиції (1772-75), що була організована для розшуків південного материка Дж.Кук здійснив другу навколосвітню подорож, відкривши при цьому острови: Нова Каледонія, Норфолк, Південні Сандвічеві, Південна Георгія. Але Південного материка Кук ще не досяг. Лише російська експедиція Ф.Беллінсгаузена та М.Лазарєва у 1820 р. відкрила Південний материк – Антарктиду.

Третя експедиція Кука (1776-79) була організована з метою відкриття північно-західного проходу та загарбання нових земель в північній частині Тихого океану. Дж.Кук дослідив північно-західне узбережжя Північної Америки, вже відоме росіянам, завершив відкриття Гавайських островів. Під час сутички з місцевим населенням цих островів Кук був убитий.

Відкриття Дж.Кука внесли значний вклад у розвиток науки, але вони не розв’язали основних географічних проблем Тихого океану. Експедиції Дж.Кука сприяли колоніальним загарбанням Великобританії у Тихому океані.