У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Ярослав Ціко
51



В дорозі до себе

В дорозі до себе

Протягом 3-х тижнів (з 24 травня по 14 червня) у музеї етнографії м. Львова експонується виставка знаного на Покутті митця, лауреата премії ім. М Черемшини Ярослава Ціко.

Багато років по закінченню в 1989р. Львівського політехнічного інституту ( був Ленінським стипендіатом) художник живе і творить в Москві, культурне життя якої запалює, розширює його життєві і творчі обрії. Відвідування концертних залів, театрів, музеїв, численних виставок, спілкування зі столичним бомондом сформували неординарну натуру з універсальними якостями. Вагомим художника робить велич внутрішнього світу.

Його коріння у мальовничому карпатському містечку Славське, що на Львівщині. І кличе рідна творча-енергетична земля до себе митця, і спішить він на зустріч з нею, бо тут він черпає снаги до творчості, наповнюється мелодійними природними звуками буяння Великого Оркестру Карпатської землі, - її весни, літа, осені, зими. З дитинства хлопець прагнув пізнати природу, зрозуміти людську душу. Доля нагородила його неповторним баченням світу. Його душа як згусток самої природи, вибухнула багатством кольорів, музикальністю, мелодійністю.

Нині Ярослав знаний, досвідчений майстер, який досягнув високого ступеня самовираження. Однаково вміло працює в портретному, пейзажному жанрах га в безпредметному живопису. В його доробку значна кількість високомистецьких творів. За плечима - участь у багатьох престижних виставках, які одержували схвальний резонанс у колег та громадськості.

Нинішня персональна виставка сповнена експресивної барвистості різножанрових полотен. Обширний простір експозиції заключає в собі цілий калейдоскоп таємничих світів і чудних країв Ярослава Ціко, які зачарували своїм неймовірним потенціалом відвідувачів виставки. Адресуючи свої роботи широкому колу глядачів, майстер став предметом для розмови. Відкриваючи виставку, директор музею Роман Чмелик відмітив, що палітра Ярославових картин насичена життям, творчість іде з глибини душі і викликає щире захоплення.

"У змалюванні картин художник відшукує відповідні задумові барви, відтінки, які допомагають відчути настрій твору. У автора добре розвинуто чуття міри, художнього такту, він гармонійно поєднує красу природи з гарним малюнком. Пейзажам митця притаманні світла енергетика, інтимність", - говорив про творчість майстра професор, директор інституту народознавства Степан Павлюк.

Глядача дивує здатність художника створити на площині ілюзію світу - то крихітного фрагменту, то великого простору.

Доцент кафедри живопису інституту архітектури, колишній вчитель Ярослава, Федір Василенко зауважив: " Митець ніколи не зупиняється у творчих пошуках, вчиться сам і себе, у природи і добирає власних художніх засобів для втілення задуманого. Роботи безпредметного живопису свідчать про темпераментні пошуки і неординарність підходів. Вони випромінюють містичну енергію, яка кличе в загадкові світи." Кожному вразливому та уважному глядачеві доводиться самому відчути багатошаровість цього мистецтва. Ми ніколи не зможемо осягнути його до кінця, і прийдешні покоління дедалі відкриватимуть у творах нове і нове.

Портрети Я. Ціко привертають увагу знавців і шанувальників творчості академічністю, досконалою технікою виконання, виразністю. Вони з магнетичною силою притягують людей, що навіть не знаючи імені автора, йдуть на виставки, підкоряючись потузі динамічного темпераменту. Враження від робіт породжує бажання побачити свій портрет у виконанні цього майстра.

Остання персональна виставка у музеї етнографії -це тільки частка з різножанрового творчого доробку художника. Його працездатності і творчій плодовитості можна не лише позаздрити, а й подивуватись. А це обіцяє глядачеві приємні зустрічі в майбутньому та спілкування з художником, який мислить незалежно, говорить не загальними штампами, а те, що думає, адже нерідко майстра цінять урозріз із його особистими поглядами й думками.

Побажаймо Ярославу підкорення наступних професійних висот, втілення найсміливіших ідей, любові від шанувальників. Нехай його картини живуть серед людей, для людей і в гармонії з ними.

Тетяна Томаш

Виставка художника на прохання шанувальників

Перед його малярським талантом схиляються професіонали і мистецтвознавці, доморощені естети і просто цінителі прекрасного. На полотнах відомого галичанина, мандрівна натура якого закинула із Західної України на богемний московський Арбат, завмирає мить, людська душа, якщо це портрет, чи енергія природи у пейзажах. Виставка оригінальних робіт Я. Ціко цього разу знову з'явилася у древньому культурно-мистецькому осередку Галичини — Івано-Франківському Художньому музеї, що знаходиться на вулиці Шептицького.

Порівняно не так давно у часі в серці Прикарпаття уже пройшла успішно виставка картин неперевершеного майстра пензля. Художник світової слави залишив по собі чудесний резонанс. У душах і серцях насамперед довго резонувало побачене, тож чимало прикарпатців прагнуло ще раз для гостроти сприйняття мистецтва високої, істинно художньої проби, побачити виставку Ярослава.. І ось вона знову завітала у славне місто, демонструючи багатогранну палітру образів. Тут і навіяні враження від мальовничих Карпат з його водоспадами та лісами, реалістичні пейзажі, і модерні конструктивістські фантазії, і психологічно чуттєва експресія портретів. І це все створено художником, який майже одночасно перебував у різних просторово-часових вимірах, зокрема і в Білокам'яній.

Тетяна ВОВК

«Захід» 19червня 2003 року

Виставка реалістично-містичного художника Ярослава Ціко

У місті Івано-Франківську, де знайшла духовний притулок ексцентрична у талантах західна богема, у місті, де витає дух Станіславського феномена, сьогодні витає реалістично-містична постать художника Ярослава Ціко. Неперевершений портретист, самобутній художник-графік і живописець. На персональній, уже другій виставці малярства (яка відбувається з листопада і ще триватиме протягом грудня) Я.Ціко у виставковй залі Науково-методичного центру культури Прикарпаття експонує понад шістдесят своїх високомайстерних робіт, у ці дні і милують своє око прикарпатці. Через візію витонченої глибини вони отримують естетичну й емоційну насолоду. Крім представленої тут колекції пастельних портретів, серед яких і художня фотографія виконана у грі світла і тіні, відвідувачі


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15