У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Сікорський Ігор
8



Реферат

Сікорський Ігор
(25 вересня 1889-26 жовтня 1972)

Авіаконструктор і промисловець

Я зробив, що міг, нехай, хто може, зробить краще.

Давньогрецька мудрість

Ігор СІКОРСЬКИЙ (25.05.1889-26.10.1972) Авіаконструктор і промисловець. Освіту здобув у Київському університеті. У 1913 році прийшло всесвітнє визнання за збудовані перші успішні багатомоторні літаки “Руський Витязь” та ”Ілля Муромець”. Після революції (1919) емігрував до США, де заснував свою літакобудівну компанію (1923). 1925-1940 розробив серію надзвичайно успішних літаків, які принесли США престиж та рекорди. У 1939 році взлетів спроектований ним перший у світі вертоліт VC-300.

ЛЕТОВИЩЕ ІМЕНІ ІГОРЯ СІКОРСЬКОГО

Слідами наших виступів. Пригадуєте, в одній з наших передач ми розповідали про видатного вченого-фізика Олександра Сма-кулу, столітній ювілей якого відзначається у цьому році Всесвітньою організацією ЮНЕСКО. Ще 1930 року він подав перше квантово-механічне пояснення радіаційного забарвлення кристалів, він -автор славнозвісної "формули Смакули", фундатор квантової орга-нічної хімії. 1934 року він винаходить унікальну сполуку - бромйо-дид талію, що й сьогодні використовується в приладах нічного ба-чення, отримує перший в світі патент на спосіб поліпшення якості оптичних приладів, що згодом дістав назву "просвітлення оптики". Він розробив багато приладів твердотільної електроніки, техно-логії оптичних матеріалів і пристроїв, лазерів на рідкоземельних елементах, нелінійні напівпровідникові матеріали, органічні над-провідні структури...

Видатний вчений ХХ-го століття залишив світові неоціненну наукову спадщину. До повернення його славетного імені в історії української науки причетний і автор циклу програм "Нехай не гасне світ науки".

Разом з невеликою групою науковців та працівників Україн-ського телебачення ми побували на американському континенті, в Бостоні, де знімали відеофільм про Олександра Смакулу. На превеликий жаль, учасники експедиції переконалися, що ім'я Олек-сандра Смакули мало кому відоме сьогодні в Массачусеггському технологічному інституті, де він пропрацював понад 30 років. Мало знає його і наша українська діаспора, власні діти вченого не відра-зу могли вказати, де його могила. За важких обставин довелося шукати матеріали для зйомок. "В тому прагматичному світі наше намагання здмухнути пил із забуття імені багатьом здавалося ди-вацтвом. І все ж таки відеофільм буде", — вирішили ми.

Після поїздки по Америці, перебування в Українському науково-му інституті Гарвардського університету, знайомства з науковця-ми діаспори в Бостоні, Нью-Йорку, з науковцями Массачусеггського технологічного інституту, Товариства українських інженерів Аме-рики склалося враження, що в Америці не знають багатьох вели-ких українських вчених, які працювали на науковий потенціал цієї держави. Не знають не лише Олександра Смакулу, не знають і нрофесора-ентомолога Олександра Неприцького-Грановського, не знають і професора-генетика Теодора Добржанського...

Про ентомолога Олександра Неприцького-Грановського у нас була передача, а от про Теодора Добржанського скажемо кілька слів нашим радіослухачам. Народився Добржанський в Немирові 1900 року, генетик, з 1928 року працював у Каліфорнійському тех-нологічному інституті, з 1940 року — професор Колумбійського університету, а з 1962 — професор Рокфеллерівського університе-| ту в Нью-Йорку. Разом з Фордом та Смітом отримав нові дані про швидкість природнього відбору популяцій...—

Але хто ж все-таки із наших співвітчизників залишився в пам'яті Америки навічно?—

Виявляється, що найбільш знане в Америці ім'я Ігоря Івано-вича Сікорського, всесвітньо відомого авіаконструктора — творця та винахідника перших геліокоптерів у світі.

Біографія

Ігор Іванович Сікорський народився 25 травня 1889 року в Києві в сім'ї відомого вченого, доктора медицини, професора Імпера-торського університету Святого Володимира Івана Олексійовича Сікорського. Родина мешкала по вулиці Ярославів Вал, 15.

Його батько народився в селі Антонів, тепер Сквирського райо-ну, був визначним психіатром, психологом і педагогом. З 1885 року очолював кафедру психіатрії і нервових хвороб Київського уні-верситету. А згодом, у 1912 році він створив у Києві перший у світі Інститут дитячої психології. Саме батько виховав Ігоря за своєю методикою і зумів передати йому багато із своїх рис характеру, зокрема волю до досягнення поставленої мети, наполегливість Мати, Марія Степанівна (до одруження Темрюк-Черкасова) мала також медичну освіту, любила літературу і музику, часто розпові-дала синові про проекти літальних апаратів великого Леонардо, читала йому фантастичні книги. Так, його улюбленою книгою стам роман Жюля Берна "Робур-завойовник", де розповідалося про мандрівку на гігантському повітряному кораблі. Політ на такому кораблі згодом приснився хлопчикові, і він запам'ятав цей сон назавжди.

Початкову освіту Ігор Сікорський здобув у Київській гімназії, потім перевівся в Морський кадетський корпус у Петербурзі. Ігор бажав отримати освіту в ділянці техніки, хоча батько мріяв про медичну кар'єру сина. Ігор побудував першу модель гелікоптера в дванадцятирічному віці. Після закінчення кадетського корпусу Ігор Сікорський повертається до Києва для продовження навчання в Політехнічному інституті. Він мріє стати конструктором літальних апаратів. Учень професора Миколи Жуковського професор Микола Делоне багато доклав зусиль, щоби закласти підвалини авіаційної науки в КПІ. Саме Делоне, будучи другом батька, підтримував мрії юного Ігоря, але революційні події 1905 року змусили Ігоря виїха-ти до Парижа для навчання в Технічній школі Дювіньо де Лано.

1905 рік. Рік революційних потрясінь. Рік, коли весь світ заго-ворив про винахід братів Райт. їм вперше вдалося здійснити політ апарата, важчого за повітря. Тоді ж у Франції брати Бреге і профе сор Ріше розробляють і'винтокрилу машину і в 1907 році їм вдаєть-ся політ. І певно ж, це не могло не полонити фантазію молодого дослідника.

Сікорський повертається до Києва, в КПІ і з 1908 року повністю присвячує себе авіаконструюванню. Вже в 1910 році його мрія стала дійсністю — створений ним ґвинтокрил був першим в Росії апаратом, який міг підняти в повітря свою вагу, що


Сторінки: 1 2 3