У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Михайло Каша
2



Реферат

Михайло Каша

Михайло Каша (6.12.1920) — видатний американський хімік (хімічна фізика), педагог. Член Американської академії мистецтв та наук, Національної академії наук (США). Професор біофізики, директор заснованого ним же Інституту молекулярної біофізики Державного університету Флориди.

З біографії

Народився в родині галицьких емігрантів у США Марії та Стефана Каш.

Навчався в Мічиганському, Каліфорнійському університетах (доктор фізико-хімічних наук 1945).

З 1943 року працював в університеті Берклі під керівництвом уславленого хімік-фізика Дж. Н. Льюїса (Lewis).

1951 року М. Каші запропонували посаду професора фізичної хімії в університеті штату Флорида, і його ім’я стало символом цього університету. Був професором і деканом хімічного факультету Флоридського університету.

Як педагог М. Каша виховав велику кількість студентів, багато хто з них зробив значний внесок у розвиток науки.

Працює в Інституті молекулярної біофізики при університеті штату Флорида, який він організував і очолює вже більше 20 років.

Президент Джиммі Картер 1979 року призначив професора М. Кашу членом національної Ради з науки. М. Каша — член низки американських національних академій, Бразильської академії наук (1991), почесний доктор наук університету Гонзага (Вашингтон, 1988), Гданського університету (Польща, 1992).

У 1992 році отримав диплом про обрання першим зарубіжним членом НАН України (обраний 1990 року, коли це була ще Академія наук УРСР.

Творчий доробок

Праці з теорії про хімічну реакцію плутонію. Відкриття в теорії люмінесценції, спектроскопії із фізичним та біологічним використанням. Сформулював правило Каші — всесвітньовизнану складову молекулярної спектроскопії та сучасної фотохімії. Зробив значний внесок у розвиток американської науки, особливо молекулярної електронної спектроскопії та молекулярної фотохімії.

У музичному світі відомий як конструктор унікальних гітар, з високими значеннями гучності та тривалості звуку (у звичайних конструкціях кожен із цих параметрів може бути підвищений лише за рахунок іншого). Гітари Каші високо оцінив Андрес Сеговія

Нагороди

За особливі досягнення в науці М. Каша неодноразово нагороджувався міжнародними відзнаками: медаллю Джорджа Портера та медаллю Роберта Маллікена, а також був удостоєний п’яти національних нагород США.

1998 року він був нагороджений премією Александра Яблонського.

Перелік використаних джерел:

· О. Демченко. Той самий Михайло Каша // Україна, 1990, № , с. –12.

· A Renaissance Man. An interview with Michael Kasha // Spectrum, 2005, vol. , issue 3, p. –11 (електронна версія) (англ.).

· R. Hochstrasser, J. Saltiel. Research Career of Michael Kasha. J. Phys. Chem. A, 2003, 107 (18), pp 3161–3162 (англ.)

· В. Абліцов. Галактика «Україна». Українська діаспора: видатні постаті. Київ: КИТ, 2007. - 436 с.