У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Патон Євген
20



Реферат

Патон Євген
(5 березня 1870-12 серпня 1953)

Видатний вчений

Тільки лбди великого творчого пориву й

Великого самозречення здатні на подвиги

Вячеслав Чорновіл

Патон Євген (5 березня 1870 - 12 серпня 1953) Видатний вчений у галузі електрозварювання і мостобудування, академік АН УРСР (з 1929). В 1929 р. організував в Академії наук України кафедру інженерних споруд, на базі якої створено Інститут електрозварювання (1934 р.). 1934-1953 рр. – директор цього інституту. Автор понад 350 праць. Створив методи розрахунку раціональних конструктивних схем металевих прогонних споруд мостів, дослідив умови їх роботи, розробив способи відбудови зруйнованих мостів. Виконав основоположні дослідження у галузі розрахування та міцності зварних конструкцій, механізації зварювальних процесів, наукових основ електричного зварювання плавленням. Під його керівництвом винайдено спосіб автоматичного швидкісного зварювання, який відіграв визначну роль у технічному розвитку.

Народився 4 березня 1870 року в Ніцці (Франція), в сім'ї дипломата. Батько - Патон Оскар Петрович. Дружина - Будді Наталія Вікторівна. Сини: Володимир Євгенович (1917 р. нар.), Борис Євгенович (1918 р. нар.).

У 1894 році закінчив Дрезденський політехнічний інститут (Німеччина), а в 1896 році - Петербурзький інститут інженерів шляхів сполучення.

Є.О. Патон широко відомий своїми роботами з питань статики споруд та конструювання залізних мостів. Їм сформульовано ряд принципових положень щодо розрахунку та конструювання клепаних мостів. Він - керівник і автор понад 50 проектів залізних клепаних мостів. У 1929-1938 роках їм проведена серія піонерних досліджень міцності та експлуатаційної надійності зварних конструкцій, сформульовані основні положення по технологічним основам дугового зварювання. В 1941-1943 роках він проводить дослідження зі створення технології зварювання спеціальних сталей, фізичних основ горіння дуги під флюсом, зварюваності металів, створює новий клас зварних конструкцій, керує роботами зі створення виробництва зварних труб, судин, машин різного призначення. Він - автор і керівник проектів понад 100 зварних мостів. Серед них один з найбільших у світі - суцільнозварний міст через Дніпро в Києві.

Є.О. Патон створив широко відому школу мостобудівників. У 1934 році він створює перший у світі спеціалізований Науково-дослідний інститут електрозварювання, основу колективу якого складають його учні. В даний час цей інститут, що входить в систему Національної академії наук України, носить його ім'я і є однією з провідних науково-дослідних організацій світу в цій області. Є.О. Патон заснував наукову школу.

Є.О. Патон - доктор наук (1901), професор (1901), дійсний член Академії наук Української РСР (1929), керівник зварювального комітету та лабораторії зварювання (1929-1933), директор Інституту електрозварювання Академії наук Української РСР (1934-1953), член Президії Академії наук Української РСР (1935-1953), віце-президент Академії наук Української РСР (1945-1952). У 1946-1953 роках був депутатом Верховної Ради СРСР.

Є.О. Патон - Герой Соціалістичної Праці, лауреат Сталінської премії (1941), Заслужений діяч науки УРСР (1940). Нагороджений двома орденами Леніна (1942, 1943), орденами Трудового Червоного Прапора (1940), Вітчизняної війни I ступеня (1945), Червоної Зірки (1942).

Патони - таку назву дано астероїда 27-27, відкритого українськими астрономами. Воно відноситься до двох чудовим ученим і державним діячам ХХ століття, життя і натхненна творчість яких, як у дзеркалі, відбиває основні події і звершення минулого сторіччя. Мова йде про Євген Оскарович Патон та його сина Бориса Євгеновича.

Батько став основоположником зварювальних технологій. Син гідно продовжив і розвинув наукові дослідження, розпочаті батьком.

70-річний Є.О. Патон у роки Великої Вітчизняної війни здійснив подвиг - силами своєї, то дуже невеликого Інституту електрозварювання АН УРСР, евакуйованого до Нижнього Тагілу - один з уральських Танкограді, - розробив і впровадив технологію автоматизованої зварювання броньових корпусів танків Т-34. За роки війни загальна довжина «патонівського шва» склала 6000 кілометрів!

При Б.Є. Патона до «земним» зварювальним технологіям додалися космічні - для будівництва конструкцій різного призначення в космосі, а інші досягли глибин океанів.

«Я народився в родині російського консула в Ніцці, колишнього гвардійського полковника Оскара Петровича Патона. Я любив і побоювався батька. Це був суворий, небагатослівний чоловік, скупий на зовнішні прояви почуттів, але в дійсності чуйний і серцевий. У сім'ї панувала сувора дисципліна. Нас, дітей, в сім'ї було семеро - п'ять братів і дві сестри. Найбільше батько не терпів лінощів і неробства. Дівчаткам ще давалися поблажки, але з хлопчиків у сім'ї запитували по всій строгості. Батько вимагав, щоб удома всі говорили між собою по-російськи, але він же наполіг, щоб усі ми, окрім рідної мови, вивчили ще французьку, англійську і німецьку. За це я був вдячний батькові і через десятки років ».

У 1894 році Є.О. Патон закінчує Дрезденський політехнічний інститут і отримує диплом інженера-будівельника. Через два роки він блискуче закінчує другий інститут - в Петербурзі і отримує диплом російського інженера. У 1900 році захищає дисертацію, що дає право на звання професора. У 1904 році переїздить з Москви до Києва і стає деканом інженерного факультету і завідувачем кафедри мостів. Він виконує цілий ряд проектів по створенню мостів і стає найбільшим фахівцем в цій області і 40 років присвячує педагогічної діяльності. У 1928 році відбувається його перше знайомство з електричною дуговим зварюванням.

У 1934 році Є.О. Патон створює Інститут електрозварювання АН УРСР на базі електрозварювальної лабораторії та електрозварювального комітету, які він створив ще в 1929 році. В основу роботи інституту було покладено принцип поєднання науково-дослідних та інженерно-прикладних задач, що дозволяло в найкоротші терміни вирішувати проблеми народногосподарського застосування зварювання. Вперше у світі Є.О. Патон розробив комплексну програму розвитку


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7