У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

на тему:

«Життя та творчість Річарда Аведона»

Народився 15 травня 1923 року у Нью-Йорку, в сім'ї євреїв, емігрантів із Росії, що покинули імперію ще в ХІХ столітті. Російська тема тонко прослідковується в його великому фотоспадку, починаючи з дитячого портрету великого російського композитора Сергія Рахманінова, який сьогодні втрачений, і закінчуючи портретом поета Йосифа Бродського.

Річард закінчив школу у Бронксі. Саме там у хлопцеві прокинулись неабиякі поетичні здібності. Відтак, хлопець брав участь у створенні шкільної газети. Після закінчення школи вступив до Колумбійського університету.

У 1942-1944 роках служив у морській піхоті. Саме під час служби у юнака прокинулися фотографічні здібності. Перші ж знімки зробив подарованою батьком камерою «Rolleiflex». Повернувшись додому 1945 року, юнак створив портфоліо, із яким ознайомився відомий на той час арт-директор журналу «Harper's Bazaar» Алєксєй Бродович (Alexey Brodovitch). Саме він прийняв хлопця на навчання у свою фотошколу. Це були 1940-і роки - розцвіт журналів Vogue и Harper's Bazaar, роки становлення фешин-фотографії, становлення нових форм и стилів. І на початку цього шляху, під керівництвом редакторів моди Діани Вріланд, Кармел Шоу і в зв’язку з відомими фотографами і дизайнерами Ірвіном Пенном, Хіро, Беном Девідсоном та іншими, Річард Аведон почав формувати новий погляд на моду, на її відображення в журнальних і рекламних фотографіях. Саме Річард Аведон і Ірвін Пенн відкрили виразний мінімалізм студійних зйомок моди. В ті роки працювали прекрасна Довіма, олюблена модель Крістіана Діора и Жака Фата. Один із самих знаменитих її знімків - знімок Річарда Аведона, на якому вона, в першому платті юного Іва Сен-Лорана для дому Діор в оточенні африканских слонів.

На той час розвитку творчої особистості Аведона сприяла ще й відома фотографка Лілліан Бассман (Lillian Bassman). 1946 року Річард створив власну фотостудію, що дала йому певну творчу незалежність. Відтоді молодий Аведон розпочав свою співпрацю зі славнозвісним журналом «Harper's Bazaar». 1950 року Річард завершив навчання у фотошколі Бродовича.

1966 року Аведон почав співпрацювати із «Vogue», штатним фотографом якого був аж до 1990 року. Однією із найвідоміших зйомок фотографа для цього журналу вважають серію фотографій колекції весна-літо 1980 року відомого італійського дизайнера Джавно Версачі.

Паралельно із фешн-зйомкою, Аведон захопився соціальною фотографією. У 1960-х він знімав пацієнтів військових шпиталів, акції протесту проти війни в В'єтнамі. Як результат такої праці друком виходить відомий фотоальбом художника «Аведон: Шістдесяті».

Саме у цей період Аведон створив свої чи не найвідоміші роботи — портрети учасників гурту «Бітлз». Відтоді безліч музичних гуртів на зйомках на той час уже відомого Аведона. Окрім них, це були музиканти Боб Ділан, Дженіс Джоплін, Еліс Купер, Френк Заппа, співачка Джоан Баез, митець Енді Воргол, легендарна модель Твіґґі, балерина Майя Плесецька, письменник Йосип Бродський та безліч інших діячів мистецтва, науки та політики.

1992 року Аведон став першим штатним фотографом журналу «The New Yorker».

Смерть

2004 року під час зйомок у місті Сан-Антоніо (Техас) у Річарда Аведона трапився інсульт. На момент смерті фотограф залишив незакінчений проект — серію фотографій «Демократія», яка зображувала хід підготовки до виборів президента США 2004 року.

Особисте життя

1944 року Річард Аведон одружився із Дорсі Новелл, моделлю, що вже невдовзі отримала псевдонім До Аведон. Проте їхній шлюб не був удалим і в 1949 році завершився розлученням.

Вдруге фотограф одружився 1951 року. Дружиною стала Евелін Франклін. У шлюбі народився один син — Джон. Згодом у Річарда Аведона народилось також четверо онуків.

Стиль

У фешн-фотографії Річард Аведон зумів зробити своєрідне відкриття: його фотографії моделей та знаменитостей не були статичними та одноманітними, як зазвичай пропонує фешн-зйомка. Натомість його «мода» була емоційною та вибухливою — моделі рухались, сміялись, танцювали.

Аведон був напрочуд сильно зацікавлений способом передачі внутрішнього світу людини засобами фотографії. Це позначилось на його особистому стилі зйомки. Відтак, роботи майстра відрізняються мінімалізмом — увага прикута лише до моделі та її емоцій. Погляд людей, що у кадрі, завжди спрямований у камеру. Події фотографії розгортаються завжди на білому тлі.

Фотоальбоми

1959 — Observations

1964 — Nothing Personal

1973 — Alice in Wonderland

1976 — Portraits

1978 — Portraits 1947—1977

1985 — In the American West

1993 — An Autobiography

1994 — Evidence

1999 — The Sixties

2001 — Made in France

2002 — Richard Avedon Portraits

2005 — Woman in the Mirror

2008 — Performance

Річард Аведон (Richard Avedon) народився в Нью-Йорку 15 травня 1923 року. Его предки эмигрировали из России в конце 19-го века. Русская тема тонко прослеживается в его огромном фотонаследии, начиная с детского портрета великого русского композитора Сергея Рахманинова, который ныне утерян, и заканчивая портретом поэта Иосифа Бродского.

С 1942 по 1944 год, Аведон проходит армейскую службу в морской пехоте США. После окончания службы, Аведон собирает портфолио и направляется к художнику и знаменитому дизайнеру российского происхождения Алексею Бродовичу и в те годы уже арт-директору журнала Harper`s Bazar. Это были 40-е, расцвет журналов Vogue и Harper's Bazaar, годы становления фэшион-фотографии, становления новых форм и стилей. И в начале этого пути, под предводительством

редакторов моды Дианы Вриланд, Кармел Шоу и в связке с известными фотографами и дизайнерами Ирвином Пенном, Хиро, Беном Девидсоном и другими, Ричард Аведон начал формировать новый взгляд на моду, на ее отражение в журнальных и рекламных фотографиях. Именно Ричард Аведон и Ирвин Пенн открыли выразительный минимализм студийных съемок моды. В те годы блистала прекрасная Довима, любимая модель Кристиана Диора


Сторінки: 1 2