У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Банки: сутність, види та функції

ЗМІСТ

стор.

ВСТУП

Кредитна система України 8

Структура кредитної системи України 8

Національна банківська система 9

НБУ та його функції 12

НБУ як найважливіша ланка банківської системи 12

Статус національного банку України 13

Основні завдання і функції НБУ 14

Функції комерційних банків 18

Розвиток комерційних банків України 18

Функції комерційних банків 20

Операції комерційних банків 25

Послуги, що надають комерційні банки 25

Активні і пасивні операції 27

Висновки 30

Перелік літератури 33

Додаток А Сучасна кредитна система України 35

Додаток Б Коло операцій, якi може виконувати сучасний

універсальний банк 36

ВСТУП

Курсова робота „Банки: сутність, види та функції” займає значне місце в курсі політичної економії, адже за своїм місцем в економічній системі банки найближче стоять до бізнесу, його потреб, його кон’юнктури, що постійно змінюється. Саме тому ринок висуває банк у число основних, ключових сегментів економічного регулювання.

Актуальність даної теми полягає в тому, що Україна переживає нелегкий час перехідного періоду до регульованої ринкової економіки, що зумовлює появу нових економічних явищ, відносин, інституцій, типових для країн з розвинутою економікою. Стрижнем такої економічної інфраструктури є банківська система, становлення i бурхливий розвиток якої ми нині спостерігаємо. Складова частина банківської системи представлена мережею комерційних банків i квазiбанкiвських установ, яка покликана задовольняти потреби населення, держави та народного господарства у банківських послугах i створити умови для стабiлiзацiї та поступового зростання економіки.

Мета цієї роботи — дослідити діяльність комерційних банків в ринковій економіці, дати визначення банку як унікального явища економічного життя, проаналізувати структуру банківської системи, яка виконує функції "кровоносної системи" економіки, дати оцінку їх впливу на формування ринкової соціально-орієнтованої економіки в Україні і показати перспективи розвитку. Об’єктом дослідження є Національний Банк України, комерційні банки, а предметом – операції, які вони виконують, їх функції, значення в економіці країни, а також проблеми їх розвитку і удосконалення.

Завданням курсової роботи є аналіз, вивчення та дослідження кредитної системи України, операцій та функцій Національного банку України та комерційних банків України. Дана тема дозволяє з’ясувати проблеми розвитку комерційних банків як складової фінансової банківської системи України та її економічного зростання взагалі. Адже саме через фінансову систему здійснюється процес акумуляції фінансових ресурсів суспільства і забезпечується їх найефективніше і раціональне використання. Звідси походить провідна роль таких фінансових інститутів у суспільстві як комерційні банки.

Сучасний стан розвитку економіки України потребує постійної уваги до банківської системи в цілому і комерційних банків зокрема, проведення політики, спрямованої на створення сприятливих умов для їх стабільного та ефективного функціонування. Ця потреба обумовлюється тим, що банківська система України - одна з найважливіших і невід’ємних структур ринкової економіки і є одним з основних чинників політики економічного зростання. Адже через неї здійснюється процес акумуляції фінансових ресурсів суспільства і забезпечується їх найефективніше і раціональне використання.

КРЕДИТНА СИСТЕМА УКРАЇНИ

1.1 Структура кредитної системи України

Функціонування національної економіки як ринкової системи тісно пов’язане з таким поняттям, як кредитна система, кредит і процент, банки і банківська система

Кредитна система – це сукупність банків та інших кредитно-фінансових інститутів, що діють на ринку позичкових капіталів і здійснюють акумуляцію та мобілізацію грошового капіталу.

Коротше кажучи — це сукупність кредитних відносин та інститутів, які реалізують ці відносини. Кредитні відносини виникають з приводу мобілізації тимчасово вільних грошових коштів підприємств, організацій, бюджету й населення та використання цих коштів на умовах повернення для задоволення економічних і соціальних потреб суспільства.

Головною ланкою кредитної системи є банки. Банк — це особлива організаційна одиниця бізнесу, сферою діяльності якої є операції з позичковим капіталом. Вони виступають одночасно у ролі покупця і продавця існуючих у суспільстві тимчасово вільних грошових коштів. Банки мають клієнтів (позичальників і кредиторів), а також кореспондентів (інші банки і кредитно-фінансові інститути, з якими банк підтримує постійні ділові стосунки, що базуються на взаємності надання послуг) [7; с. 44].

Кредитна система включає як банки, так і небанківські фінансово-кредитні інститути (Додаток А). Сучасна банківська система в нашій країні представлена двома рівнями банків: перший рівень — центральний банк (Національний банк України) з відповідною мережею своїх установ, другий рівень — комерційні банки.

Сьогодні Україна намагається перейти від планової, командної до соціально орієнтованої ринкової економіки. Здійснюється переорієнтація в кожній сфері економічного життя країни, в тому числі і в кредитній, де істотно змінився характер і напрямки руху кредитних відносин [9; с. 55].

1.2 Національна банківська система

Національна банківська система України представлена двома рівнями банків: Національний банк України, 23 регіональних обласних управління якого розміщені на території держави; Національний банк України разом з Кримським республіканським управлінням та банківськими установами всіх рівнів утворює єдину організаційну кредитну систему, яка ґрунтується на національній грошовій одиниці і виконує функції резервної системи.

НБ України є емісійним центром, він має монопольне право на випуск в обіг і вилучення з обігу готівки, визначає правила її перевезення, зберігання та інкасації.

Національний банк створює державну скарбницю резервних фондів грошових знаків, дорогоцінних металів та золотих запасів і організовує її діяльність, представляє інтереси України у відносинах з центральними банками інших держав, з міжнародними банками та іншими фінансово-кредитними організаціями, в яких міжнародне співробітництво передбачено на рівні центральних банків.

Національний банк є «банком банків», тобто він здійснює операції з банками, що входять до національної кредитної системи, виконує обов'язки банку уряду [13; с. 230].

Комерційні банки в українській економіці є явищем новим, хоч у


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8