У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Магістерська робота Магістерська робота

на тему:

“Вплив податкової політики на соціально-економічні процеси держави”

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………6

РОЗДІЛ 1 СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ…………………………………………………………………………..9

1.1. Сутність податкової політики………………………………………...9

1.2. Еволюція оподаткування в Україні………………………………….22

1.3. Правове регламентування оподаткування та здійснення податкової політики……………………………………………………………………………..31

Висновок до розділу 1…………………………………………………….…41

РОЗДІЛ 2 ПРАГМАТИКА ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ……43

2.1. Форми і методи проведення податкового регулювання …………...43

2.2. Аналіз ставок оподаткування та оптимізація структури податків.…59

2.3. Оцінка ефективності діяльності контролюючих органів у сфері оподаткування ……………………………………………………………………...73

Висновок до розділу 2……………………………………………………….83

РОЗДІЛ 3 ВЕКТОРИ ПРОВЕДЕННЯ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ……..85

3.1. Світовий досвід проведення податкової політики……………………85

3.2. Напрями розвитку вітчизняної податкової політики……………….99

Висновок до розділу 3……………………………………………………...107

ВИСНОВКИ……………………………………………………………...…108

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………….111

ДОДАТКИ…………………………………………………………………..118

ВСТУП

Актуальність теми. Перехід України до соціально орієнтованої економіки ринкового типу зумовлює потребу формування нової податкової політики, яка б поєднувала не тільки фіскальні, але і регулюючі засоби впливу на платників податків, узгоджувала інтереси громадян, суспільства в цілому, держави та бізнесу. Вирішення цієї проблеми є складовою частиною загальної стратегії соціально-економічної реформи в країні, спрямованої на якісне перетворення усіх сторін суспільного життя.

Сучасний характер економічного розвитку країни обумовлений як загальносвітовими (глобалізація економіки, домінування інформації, науки у складі виробничих сил, всебічна соціалізація виробництва), так і внутрішніми чинниками (необхідність подолання економічного спаду, накопичення ресурсів для виконання запланованих соціально-економічних, наукових, гуманітарних програм). Ці та інші чинники потребують удосконалення податкової політики держави, розробки та впровадження ефективного, гнучкого механізму управління оподаткуванням, побудови нової системи відносин між державою, платниками податків та податковими органами на підставі законності, соціальної та економічної доцільності, взаємної довіри та відповідальності. Однак дієвих теоретичних та методичних підходів до формування такого механізму в контексті загальнодержавної податкової політики, яка б відповідала вимогам стійкого розвитку економіки України, на даний час не існує, що породжує необхідність їх розробки.

Основні засади вирішення означених проблем закладені низкою наукових праць відомих вітчизняних вчених. Роботи В.Л. Андрущенка, О.Д. Василика, В.П. Вишневського, А.І. Даниленка, Ю.Б. Іванова, А.І. Крисоватого, І.О. Луніної, П.В. Мельника, В.М. Опаріна, Ю.В. Пасічника, А.М. Соколовської, Л.Л. Тарангул, В.М. Федосова, Л.М. Шаблистої, та ін. присвячені теорії податків, закономірностям розвитку податкової системи України, дослідженню ефективності податкових методів наповнення бюджету та ролі податкової політики як чинника створення умов для економічного зростання.

Крім того, важливим аспектом аналізу є вивчення міжнародного досвіду розробки та реалізації ефективної податкової політики, державного впливу через систему податкового механізму на соціально-економічний розвиток, врахування методології і практики оподаткування у США, країнах ? членах Європейського Союзу, Канаді, Австралії, Росії.

Метою дослідження є обґрунтування і розробка механізму ефективної державної податкової політики, що узгоджує інтереси держави, бізнесу і громадян на основі оптимізації структури податкової системи, раціоналізації податкового навантаження.

Завдання дослідження. Для досягнення мети дослідження в роботі було поставлено комплекс теоретико-методологічних і практичних завдань:

1) визначити місце та роль податкової політики в механізмі державного управління, спрямованого на соціально-економічний розвиток суспільства;

2) проаналізувати закономірності історичної еволюції податкових систем, дослідити співвідношення функцій податків і базових принципів оподаткування;

3) провести аналітичну оцінку ефективності діяльності контролюючих органів у сфері оподаткування, визначити можливі напрями її покращення;

4) сформулювати вимоги до ефективної податкової політики в умовах інтеграції України в світову економіку;

5) визначити напрями реформування податкової політики в умовах фінансової кризи із врахуванням зарубіжного досвіду.

Об’єкт дослідження – економічні відносини з приводу формування і проведення податкової політики держави.

Предмет дослідження – вплив, що здійснює податкова політика на соціально-економічну ситуацію в державі.

Методи дослідження. Методологічною базою виконаного дослідження є закони діалектики, теорії інтересів і їх узгодження, соціальної державної спрямованості ринкової економіки. Зокрема, в дослідженні було використано такі методи: розрахунково-аналітичний – для виконання аналітичних розрахунків та оцінки тенденцій в оподаткуванні; порівняння – для співставлення тенденцій розвитку механізмів оподаткування в різні періоди та в різних країнах, виокремлення характерних рис функціонування податків; методи індукції і дедукції – для виявлення ролі окремих функцій податків, їх взаємозв’язку одна з одною і з принципами оподаткування; графічний та табличний – для забезпечення розрахункової частини дослідження та наочного подання його результатів.

Інформаційною базою дослідження є вітчизняні та зарубіжні публікації, відображені в них результати теоретичних та методологічних розробок; дані економічної статистики, досліджень українських та зарубіжних інститутів; нормативно-правові документи, що визначають податкову політику країни та роботу податкової адміністрації; результати досліджень.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дослідження полягає в розробці шляхів забезпечення ефективності податкової політики як політики узгодження соціально-економічних інтересів, що пов’язана з орієнтацією на економічний потенціал країни та її можливості.

Практичне значення результатів дослідження мають рекомендації з впровадження механізму ефективного оподаткування як найважнішого елементу податкової та соціально-економічної політики держави.

Апробація результатів роботи. Результати магістерської роботи доповідалися на студентській звітній науково-практичній конференції Прикарпатського університету (Івано-Франківськ, 2010). Результати дослідження знайшли відображення в опублікованих автором тезах виступів на конференціях.

Магістерська робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел. Загальний обсяг роботи складає 110 сторінок, у тому числі 11 таблиць та 15 рисунків, список використаних джерел із 7і найменування (7 сторінок).

РОЗДІЛ 1

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ

1.1. Сутність податкової політики

Виражаючи інтереси суспільства на всіх стадіях своєї діяльності, держава розробляє та впроваджує відповідну політику: економічну, соціальну, екологічну, демографічну тощо. При цьому як засоби взаємодії об’єкта та суб’єкта державного регулювання соціально-економічних процесів використовуються фінансово-кредитні та цінові механізми. Окресливши свою економічну політику, держава визначає напрямок розвитку, а також стратегію і тактику досягнення поставленої мети. Ось чому податкова політика і податкова система мають чітку цілеспрямованість на вирішення конкретних завдань і проблем.

Податкова політика держави є складовою частиною економічної політики, яка базується


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33