У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розділ 2. Загальні принципи роботи

В даному розділі будуть описані основні технічні прийоми, які використовуються при роботі з "1С:Бухгалтерією-Проф.": порядок виклику програми і виходу з неї, отримання допомоги, основи роботи зі списками, використання меню, огляд і редактування документів. Оволодіння цими відомостями і відповідними навиками дозволить Вам швидко і комфортно працювати з "1С:Бухгалтерією-Проф.".

2.1. Виклик програми

Для запуску "1С:Бухгалтерії-Проф." необхідно:

Увійти в директорію, в якій розташовані файли даних бухгалтерії. Наприклад, якщо це директорія С:\1SB, введіть команди:

C:

CD \1SB

і для запуску:

1SB

"Прив'язана" до комп'ютера програма (ця операція виконується ділером при установці купленої Вами програми) зразу почне роботу, і на екран буде виведений титульний екран.

Примітка.

Якщо попередній сеанс роботи з програмою закінчився аварійно (наприклад, через “зависання" комп'ютера, відключення електроенергії) і т.д., програма при запуску може видавати повідомлення:

Програма була завершена аварійно: Відновити - Enter!; Ні - Esc!

У відповідь на це повідомлення, як правило, потрібно натиснути клавішу Enter, і тоді програма заново створить свої допоміжні файли для пошуку в базах даних (файли індексів).

2.2. Вихід з програми

Для виходу з програми необхідно вибрати клавішами і в головному меню пункт "Вихід" і натиснути Enter, чи просто натиснути клавішу Esc (якщо Ви знаходитесь не в головному меню, то клавішу Esc прийдеться натиснути два чи більше разів). Програма запросить підтвердження необхідності виходу:

Підтвердження виходу з програми - Enter!

Натисніть Enter для виходу з програми, чи Esc для продовження роботи з програмою.

Увага!

Не виключайте комп'ютер і не виконуйте перезавантаження, не виконавши виходу з програми! Це може привести до втрати інформації!

2.3. Вигляд екрану

Після запуску програми виводиться титульний екран.

При роботі з "1С:Бухгалтерією-Проф." екран має слідуючий вигляд:

в першому рядку екрана виводяться назва програми і відомості про розробника (фірму "1С");

в одному чи двох останніх рядках екрану перераховуються доступні в даному режимі функціональні клавіші і їх призначення;

решта рядків екрану складають робочий простір - в них виводяться меню, бланки запитів, списки, документи, що підлягають редактуванню.

Для зручності користувачів основні прийоми роботи з меню, бланками запитів, списками і документами, що редактуються, максимально уніфіковані. Ці прийоми будуть описані в наступних розділах даного посібника. Нетерплячі читачі можуть при бажанні пропустити продовження цього посібника, і зразу перейти до третього посібника із серії про "1С:Бухгалтерію-Проф.", повертаючись до описаних нижче відомостей по мірі необхідності.

2.4. Головне меню

При виклику програми на екрані з'являється головне меню, з якого виконується звертання до основних функцій програми.

У другому рядку екрану перераховані групи функцій меню: "Операції", "Звітність", "Сервіс", "Допомога" і "Вихід". Активна група функцій виділена підсвіткою, а під нею перерахований список відповідних функцій ( крім групи "Вихід", у якої списку функцій немає).

Для вибору пункту меню необхідно:

Клавішами і виділити потрібну групу функцій.

Клавішами і виділити функцію в групі.

Натиснути клавішу Enter.

Замість вибору функції із меню клавішами і та натискання Еnter можна натиснути клавішу з буквою, яка виділена іншим кольором ( на монохромному моніторі - великою буквою) в найменуванні функції в меню.

Використання миші. Вибір пунктів меню може бути виконаний також і з допомогою миші ( див. розд.2.8).

2.5. Інші меню

При виклику деяких функцій програм на екран Вам може бути запропонований вибір з меню. При появі такого меню Ви можете:

для вибору пункта меню - з допомогою клавіш , , і виділити курсором цей пункт меню і натиснути Еnter; для виходу з відмовою від вибору - натиснути Esc.

Вибір пунктів меню може бути виконаний також і з допомогою миші (див. розд.2.8).

2.6. Отримання допомоги

Інформаційні рядки. У всіх режимах роботи в одному чи двох останніх рядках екрану вказані основні доступні в цьому режимі клавіші і їх призначення (призначення звичайно приводиться справа від найменування клавіші). Якщо у процесі освоєння програми виникнуть проблеми, необхідно перш за все подивитись на нижні рядки екрану.

Довідник. Натиснувши на клавішу F1, Ви можете в любому режимі роботи отримати допомогу - екран вбудованого довідника програми з описом можливих дій в конкретній ситуації, призначення пункту меню і т.д.. Для виходу з довідника натисніть клавішу Esc.

Перехід до зв'язаних розділів довідника. Звичайно на екрані допомоги можна з допомогою клавіш , , і переміщувати кольорову підсвітку (на кольоровому моніторі вона переміщується по словах чи словосполученнях, які зображені жовтим кольором). У цьому випадку, виділивши підсвіткою термін, який Вас цікавить і натиснувши клавішу Еnter, Ви можете отримати довідку по цьому терміну. Для повернення до попереднього вікна довідника, а також для виходу з довідника, використовуйте клавішу Esc.

Якщо в екрані довідника немає посилання на зв'язані терміни, тоді натиснення клавіші Enter повертає до попереднього екрану довідника чи приводить до виходу з довідника.

Заголовок довідника. Вибравши в головному меню групу функцій “Допомога", а в ній - функцію "Заголовки допомоги", Ви отримаєте на екрані список всіх екранів вбудованого довідника. Виділивши з допомогою клавіш , , і назву екрану, який Вас цікавить і натиснувши Enter, Ви можете вивести потрібну Вам довідку.

Використання миші. Звертання до довідника і огляд тем довідника може бути виконаний також з допомогою миші (див.розд.2.8).

2.7. Меню дій

При роботі в більшості основних режимів програми Ви можете вивести на екран натисканням клавіші F10 "меню дій", яке описує всі можливі в текучому режимі програми дії і відповідні їм функціональні клавіші. Це меню полегшує освоєння і експлуатацію програми, дозволяючи у важких випадках


Сторінки: 1 2 3 4 5