У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Бухгалтерський облік підрядної діяльності

На виконання фінансової звітності, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 28.10.98 р. № 1706, наказом Мінфіну України від 28.10.2001 р. № 205, затверджено схвалене Методологічною радою з бухгалтерського обліку Положення (стандарт) бухгалтерського обліку (далі – ПБО) . Воно запроваджується з 2002 р. i має застосовуватися підрядниками щодо обліку доходів i витрат за будівельними контрактами.

вважається юридична особа, яка укладає договір про будівництво (будівельний контракт на спорудження нового об’єкта, реконструкцію, розширення, добудову, реставрацію i ремонт об’єктів, виконання монтажних робіт) об’єкта, виконує передбачені роботи та передає їх замовникові. Поділ підрядників залежно від їх повноважень щодо об’єкта i учасників будівництва та виду виконуваних робіт на генпідрядників i субпідрядників не є підставою для незастосування цього .

Під , щодо якого відповідно до цього має бути організовано бухгалтерський облік доходів i витрат за будівельним контрактом, треба розуміти сукупність будівель та споруд або окремі будівлі та споруди (з внутрішніми інженерними мережами водопостачання, каналізації, газо- i теплопроводу, електропостачання, радіофікації, підсобними та допоміжними надвірними будівлями, благоустроєм), будівництво яких здійснюється за єдиним проектом i кошторисом.

ПБО 18 поділяє будівельні контракти на та , які відрізняються порядком обчислення вартості контракту підрядником i замовником. Традиційне застосування в нашій будівельній галузі (закріплено у відповідних нормативно-правових документах з питань будівництва) при укладанні будівельних контрактів знайшла ціна «витрати плюс», за якою проектними організаціями складається кошторисна документація, що використовується підрядником i замовником при укладанні будівельного контракту для узгодження його вартості. Незважаючи на зміни цієї вартості, що можуть все-таки відбутися за час виконання будівельного контракту, такий будівельний контракт вважається укладеним за ціною «витрати плюс».

Доходи i витрати протягом періоду виконання будівельного контракту визнаються на дату балансу (на останнє число місяця) за ступенем завершеності будівельно-монтажних (ремонтно-будівельних) робіт. , як i відповідний міжнародний стандарт фінансової звітності 11 «Будівельні контракти», передбачає такі методи визначення ступеня завершеності робіт: *

співвідношення фактичних витрат з початку виконання будівельного контракту до дати балансу та очікуваної (кошторисної) суми витрат за будівельним контрактом; *

співвідношення обсягу завершеної частини робіт та їх загального обсягу в натуральному вимірі (т, м3, м2 тощо); *

вимірювання та оцінку виконаної роботи. 

Слід зазначити, що в нашій будівельній галузі традиційне застосування вже протягом кількох десятиріч має метод вимірювання та оцінки виконаної роботи. , затвердженим Міністерством України у справах будівництва i архітектури від 15.12.93 р. № 9, передбачено, що головним документом, який відображає хід будівництва від початку виконання робіт до їх закінчення (від початку до закінчення виконання будівельного контракту), є Журнал виконаних робіт, відповідальність за ведення якого підрядником покладається на посадову особу. Замовник здійснює контроль i технічний нагляд за обсягом i вартістю виконаних робіт.

На підставі даних Журналу виконаних робіт (типова форма № КБ-6), до якого посадовою особою підрядника після вимірювання i оцінки за кошторисною документацією обсягу виконаних будівельно-монтажних робіт вносяться відповідні дані за видами робіт, складається Довідка про вартість виконаних підрядних робіт та витрати () або Акт приймання виконаних підрядних робіт (). Зазначені форми затверджено та їх реквізити відповідають .

До доходу генпідрядника включається вся вартість виконаних за будівельним контрактом робіт. Вартість робіт, виконаних субпідрядниками, генпідрядники визнають як інші прямі витрати, пов’язані з виконанням будівельного контракту. В цьому вбачається деяка особливість порівняно з чинною на сьогодні системою обліку генпідрядниками вартості робіт, виконаних субпідрядниками.

Субпідрядники до доходу включають, як i раніше, вартість виконаних власними силами будівельно-монтажних робіт.

До доходу підрядники (генпідрядники, субпідрядники) включають також суму відхилень, претензій та заохочувальних виплат. Тобто сума майнової відповідальності за порушення замовником умов будівельного контракту відображається підрядником у складі доходу від будівельного контракту. Сума заохочувальних виплат за виконання i перевиконання умов будівельного контракту, наприклад премії за введення об’єкта, визнається підрядником доходом від будівельного контракту, а нарахована конкретним працівникам підрядника премія за введення відображається як витрати на оплату праці.

Доходи i витрати за кожним окремим будівельним контрактом відображаються у бухгалтерському обліку із застосуванням принципу нарахування.

Не визнаються доходами одержані від замовників для фінансового забезпечення виконання будівельного контракту аванси, які відображаються підрядником у складі його зобов’язань i зменшуються після виконання робіт, визнання доходу i заліку заборгованості.

Склад витрат на виконання будівельного контракту (собівартість будівельного контракту) формується відповідно до , затвердженого наказом Мінфіну України від 31.12.99 р. № 318. До собівартості будівельного контракту включаються прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці робітників, що працюють безпосередньо на будівельному майданчику, інші прямі витрати (витрати на експлуатацію машин i механізмів, вартість виконаних субпідрядниками робіт).

До прямих матеріальних витрат належать: *

витрати на матеріали, конструкції, вироби, деталі для будівельно-монтажних робіт, придбані у сторонніх організацій, використані на будівництві об’єкта; *

витрати на виготовлення продукції в підсобних виробництвах будівельної організації, використані на будівництві об’єкта. 

До прямих витрат на оплату праці належать: *

заробітна плата робітників за виконану на будівництві об’єкта роботу (відпрацьований час); *

доплата не звільненим від основної роботи бригадирам з числа робітників за керівництво бригадою; *

доплата робітникам за роботу в багатозмінному режимі та за роботу в нічний час; *

оплата щорічних та додаткових відпусток відповідно до законодавства (грошова компенсація за невикористану відпустку); *

оплата робітникам днів відпочинку, що надаються їм у зв’язку з роботою в понадурочний час при вахтовому методі організації праці, при підсумковому обліку робочого часу та в інших випадках, передбачених законодавством; *

оплата спеціальних перерв у роботі у випадках, передбачених законодавством


Сторінки: 1 2 3 4