У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План

1. Класифікація податків за способом стягнення

2. Свободна економічна зона Азов

3. Вдосконалення законодавства як напрямок розвитку податкової служби

Перелік використаної літератури

1. Класифікація податків за способом стягнення

Існуючі податки можна класифікувати за різними принципами: об'єктом (податки на доход, прибуток, власність),суб'єктами оподакування, платниками (індивідуальні такорпоративні податки), характером стягування податку (прямі, непрямі).

- прямі податки [податок на прибуток, плата (податок) за землю, податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, податок на нерухоме майно (нерухомість)];

- непрямі податки [податок на додану вартість (ПДВ), акцизний збір, мито];

Прямі – це податки, які держава стягує безпосередньо з доходів або майна платника податку. До них належить: податок на прибуток підприємств і організацій, прибутковий податок з доходів громадян, податок на промисел

Непрямі – це податки, які встановлюються на окремі товари, роботи, послуги і включаються до їх ціни. Кінцевими платниками непрямих податків є споживачі товарів, робіт і послуг, а самі податки включаються у вигляді надбавки до ціни на ці товари, роботи й послуги. Непрямі податки ще називають податками на споживання.

Непрямі податки встановлюються в цінах товарів та послуг, їх розмір для окремого платника прямо не залежить від його доходів. Це так звані податки на споживання. Непрямі податки прямо не залежать від доходу платника, бо, оскільки вони включаються в ціну, то їх платить в абсолютному розмірі більше той, хто більше споживає, а значить той, хто має вищі доходи.

Непрямі податки включають до свого складу акцизи, фіскальні монополії, мито на товари, що експортуються та імпортуються. Перші два види пов'язані з внутрішньою торгівлею, третій — із зовнішньою. Види непрямих податків розрізняються в залежності від особливостей ціноутворення, оскільки вони стягуються в ціні товарів.

Акцизи — це непрямі податки, які встановлюються у вигляді надбавки до ринкової ціни, Вони характерні для системи ринкового ціноутворення, при якому держава прямо майже не втручається в цей процес. Вона встановлює тільки надбавку до ціни, що характеризує її доход, який вона відсікає від обсягу реалізації товарів. Ставки акцизу можуть бути фіксованими і пропорційними.

Фіксовані акцизи встановлюються у грошовому виразі на одиницю товарів і не залежать від ціни, якості, сортності, асортименту. Вони створюють стабільну доходну базу бюджету, бо не залежать від зміни цін (при падінні цін держава не втрачає надходжень, а при їх зростанні останні не збільшуються).

Третім видом непрямих податків є мито. Воно встановлюється при ввезенні чи вивезенні товарів через кордон країни або за транспортування товарів транзитом по території країни. Існує декілька форм мита: статистичне, фіскальне, протекціоністське, преференційне, антидемпінгове, зрівнювальне (компенсаційне).

На даному етапі в Україні застосовується два види непрямих податків:

акцизи;

мито. 

Акцизи поділяються:

універсальні;

індивідуальні. 

Одним із непрямих податків є податок на додану вартість. Виходячи з економічної природи, податок на додану вартість - це непрямий загальнодержавний податок на споживання товарів (робіт, послуг) на митній території України. Оподаткуванню податком на додану вартість підлягають товари (роботи, послуги) незалежно від того, хто їх споживає, яким способом вони виготовлені або придбані, фінансово-господарських результатів діяльності, а особи - продавці товарів (робіт, послуг) уповноважені здійснювати утримання та внесення до бюджету податку, сплаченого кожним наступним споживачем Закон України “Про податок на додану вартість".

2. Свободна економічна зона Азов

Спеціальна економічна зона "Азов" знаходиться на півдні міста Маріуполя Донецької області і займає площу 314,8 гектара.

Інвестиційні проекти, що реалізуються на територіях пріоритетного розвитку, є пріоритетними для залучення кредитів, які надаються під державні гарантії іноземними державами, міжнародними фінансовими організаціями, іноземними банками, іншими фінансово-кредитними установами.

На територіях спеціальних економічних зон і територіях пріоритетного розвитку встановлюються спеціальні митні, податкові режими та інші умови здійснення економічної діяльності згідно з цим Законом.

На територіях спеціальних економічних зон всі види підприємницької діяльності, крім прямо заборонених законодавством України, провадяться відповідно до цього Закону.

Суб'єкти підприємницької діяльності на територіях спеціальних економічних зон провадять підприємницьку діяльність на підставі відповідного дозволу Ради.

На території спеціальної економічної зони "Азов" розміщуються підприємства, які здійснюють операції з обслуговування транзитних вантажів, їх зберігання, дороблення, сортування, пакування, надання транспортно-агентських та експедиторських послуг, торгівлі, а також підприємства, які застосовують новітні технології з метою виробництва товарів для експорту та частково на внутрішній ринок.

На територіях спеціальних економічних зон можуть розміщуватися об'єкти виробничої та невиробничої інфраструктури, у тому числі офісні будівлі, готелі, жилі будинки тощо.

На територіях спеціальних економічних зон забороняється створення казино, гральних домів та інших місць грального бізнесу.

У спеціальній економічній зоні "Азов" застосовується такий порядок ввезення товарів та інших предметів на територію цієї спеціальної економічної зони та вивезення товарів та інших предметів з території цієї зони:

а) у разі ввезення товарів та інших предметів (крім підакцизних товарів) з-за меж митної території України на територію спеціальної економічної зони для використання в межах цієї зони ввізне мито та податок на додану вартість не справляються;

б) у разі ввезення на митну територію України з території спеціальної економічної зони товарів та інших предметів, що попередньо були ввезені з-за меж митної території України на територію цієї зони, податки сплачуються в порядку, встановленому законодавством України для оподаткування товарів, що імпортуються;

в) у разі ввезення на митну територію України з території спеціальної економічної зони товарів та інших предметів, повністю вироблених або достатньо перероблених чи оброблених у спеціальній економічній зоні, податок на додану вартість і акцизний збір справляються як для вільного використання в Україні;

г) у разі вивезення


Сторінки: 1 2