У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

Податкова звітність

ПЛАН

Поняття податкової звітності

Форми реалізації податкової звітності. Податкова декларація

Література

1. Поняття податкової звітності

Нарахування і сплата будь-якого виду податку чи збору (обов’язкового платежу) припускають здійснення належним чином обліку і розрахунку, результати яких відображаються у від-повідній формі податкової звітності.

Податкова звітність являє собою сукупність дій платника податків (або особи, що його представляє) і податкового органу зі складання, ведення і здачі документів установленої форми, що містять відомості про результати діяльності платника по-датку, його майнове становище і фіксують процес обчислення податку, а також суму, що підлягає сплаті до бюджету. По-даткову звітність може здійснювати як платник податку само-стійно, так і його представник або податковий агент.

На платника податку покладається обов'язок з податкової звітності у разі, якщо відповідним податковим законом на нього покладено обов'язок зі сплати податку. Наприклад, усі фізичні особи згідно зі ст. 1 Декрету Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян»2 зобов'язані сплачувати при-бутковий податок, причому обов'язок з податкової звітності таких осіб закріплений ст. 12 цього нормативного акта, відпо-відно до якої громадяни, крім тих, які одержували доходи тільки за місцем основної роботи, зобов'язані до 1 березня на-ступного року надати в податковий орган за місцем проживан-ня декларацію про суму сукупного доходу, отриманого як за основним, так і не за основним місцем роботи.

Платник податків може не надавати податковому органу по-даткову звітність, якщо;

1) звітність про виконання податкового обов'язку надає по-датковий агент;

2) платник податків входить до складу консолідованої гру-пи платників по податках, звітність за якими надається голов-ним підприємством.

Податкова звітність реалізується шляхом подання платни-ком податку податкової документації, тобто документів, що містять відомості про обчислення і сплату податку. При цьому слід розрізняти податкову і фінансову звітність. Під фінансо-вою звітністю розуміють бухгалтерську звітність, що містить Інформацію про фінансово-господарський стан і результати діяльності господарюючого суб'єкта за звітний період. Фінан-сова звітність відповідно до законодавства має дві форми: ба-ланс і звіт про фінансові результати. Здійснення фінансової звітності регулюється Законам України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16 липня 1999 p., постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 р., якою затверджений Порядок подання фінансової звітності й іншими нормативними актами. Податкова звітність — це вужче поняття, яке містить винятково питання з оподаткування. У податковій документації фіксується саме процес нарахуван-ня і сплати податків і зборів (обов'язкових платежів). Особли-вістю податкової документації є те, що в її складі немає спеціалізованих «податкових» первинних документів, оскільки під-ставою для ведення податкового обліку є, як правило, первинні бухгалтерсько-облікові документи, які фіксують факт здій-снення господарської операції. Виходячи з цього, інші відо-мості не можуть бути предметом податкової документації і по-даткові органи не мають права вимагати від платника податків подання відомостей, не передбачених законодавством про опо-даткування, або подання податкової документації до настання термінів звітності.

Податкову звітність подають до податкових органів за під-сумками звітного періоду у встановлений законодавством строк. Терміни здійснення податкової звітності встановлю-ються по кожному податку окремо. Першим днем подання податкової звітності вважають день, що йде за днем закінчен-ня звітного податкового періоду. Якщо останній день подан-ня податкової звітності є вихідним або святковим, то днем по-дання звітності вважається наступний за вихідним або свят-ковим операційний (банківський) день. Граничні терміни подання податкової звітності можуть бути продовжені за пра-вилами і на підставах, передбачених податковим законодав-ством.

Реалізуючи обов'язок з податкової звітності, платник по-датків подає в податкові органи такі види податкових доку-ментів, в яких зафіксовано обчислення податку і визначено суму, що підлягає сплаті:

1. Розрахунково-звітну документацію — документи, в яких фіксуються податкові розрахунки і суми податків. По кожно-му податку існує єдиний податковий документ, в якому плат-ник розраховує суму податку, що підлягає сплаті, і який подає платник податків до податкового органу у встановлений законодавством термін. Такі документи містять відомості про строки, базу оподаткування, податкові пільги, розміри податкового окладу, причому називатися вони можуть по-різному: декла-рація, розрахунок, звіт тощо. Прикладом розрахунково-звітної документації може бути (1) декларація про прибуток підпри-ємства, обов'язок надання якої закріплений й. 16.4 ст. 16 За-кону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22 травня 1997 p., а форма і порядок її складання затвердже-ні наказом податкової адміністрації від 29 березня 2003 р.; (2) розрахункова відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державно-го соціального страхування України на випадок безробіття, форма і порядок заповнення якої затверджені наказом Міністерства праці і соціальної політики України від 18 грудня 2000 р.1; (3) розрахунок збору за забруднення навколишнь-ого природного середовища, форма і порядок заповнення яко-го затверджені наказом Мінекобезпеки і Державної податко-вої адміністрації України від 19 липня 1999 р. і т. ін.

2.Супутню (чи довідкову) документацію — документи, які містять довідкову інформацію, що деталізує дані для обчислення податків і розшифровує чи обґрунтовує податкові розрахунки. Така документація поділяється на:

а) документи, необхідні для обчислення податків, наприклад, звіт про результати діяльності виконавця довгострокових договорів (контрактів), форма і порядок заповнення якого затверджені наказом Державної податкової адміністрації України від 29 березня 2003 р.3;

б) документи довідкового характеру, які безпосередньо не впливають на обчислення сум податків, приміром, розрахунок—повідомлення розподілу консолідованого податку між юридичною особою та філіями, форма і порядок заповнення якого затверджені наказом податкової адміністрації від 10 квітня 1998 р.4;

3. Облікову документацію — це документи, що являють со-бою зведені форми податкового обліку. Первинні документи бухгалтерського


Сторінки: 1 2 3 4