У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

З дисципліни „Податкова система”

Тема:

„Податок з доходів фізичних осіб і його роль у формуванні доходів бюджету”

Зміст

ВСТУП .................................................................................................................. 3

РОЗДІЛ 1

Теоретично – методологічні основи справляння податку з доходів фізичних осіб..5

Субєкти податку та об’єкти оподаткування ..................................................5

Склад загального оподатковуваного доходу.................................................9

Податковий кредит та умови його використання........................................ 14

РОЗДІЛ 2

Прагматика справляння податку з доходів фізичних осіб..................................17

2.1 Особливості оподаткування окремих видів доходів................................... 17

2.2 Застосування податкових соціальних пільг ................................................. 30

2.3 Ставки податку .............................................................................................. 34

2.4 Порядок нарахування, утримання та сплати податку до бюджету ............. 36

2.5 Особи, відповідальні за нарахування і сплату податку .................................39

РОЗДІЛ 3

Роль податку з доходів фізичних осіб у формуванні доходів бюджету ……….43

ВИСНОВКИ ............................................................................................................ 49

Список використаних джерел ............................................................................... 51

Додатки …………………………………………………………………………… 53

ВСТУП

В умовах, коли в Україні активно розбудовується економіка ринкового типу, коли наша держава прагне стати справді незалежною, економічно могутньою країною, у науці і у практиці висуваються принципово нові підходи до управління народним господарством, серед яких особливе місце посідають фінансові інструменти й важелі. Так чи інакше, але фінансова система, передусім податкова суттєво впливає на формування і зростання валового внутрішнього продукту і національного доходу, на їх розподіл і споживання, а відтак і на розвиток окремих підприємств і галузей народного господарства, на становище і рівень життя широких верст населення. Саме за цих підстав системі оподаткування приділяється дуже велика роль.

Система оподаткування — це продукт діяльності держави, її ва-жливий атрибут. Кожна держава формує свою систему оподатку-вання з урахуванням досвіду інших країн, власних національних особливостей, стану економіки, розвитку ринкових відносин, необ-хідності вирішення конкретних економічних і соціальних завдань. У сучасних умовах перебудови економіки України, становлення та розвитку ринкових відносин у державі важливе місце займає державне регулювання фінансової діяльності фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності, а також накопичень громадян. Одним із вагомих важелів регулювання розподілу між державою та населенням фінансових ресурсів є прибутковий податок з громадян та інші податки, які входять до складу податкової системи України. За рахунок податку з доходів фізичних осіб поповнюються державний, місцеві бюджети.

Тема курсовії роботи є актуальною тому, що оподаткування доходів фізичних осіб є складовою частиною фінансового механізму держави, податки з доходу фізичних осіб відіграють домінуючу роль при наповненні дохідної частини бюджету. Податок з доходів фізичних осіб, що забезпечує надходження до дохідних частин бюджету, закріплений за місцевими бюджетами, що й закладає основу формування міських, сільських та селищних бюджетів. Особливістю оподаткування доходів фізичних осіб є визначення сукупного прибутку за виключенням доходів, що не підлягають оподаткуванню. Такий підхід більше чи менше підходить системі з жорстко централізованими цінами, в умовах постійних змін цін прибутки повинні бути скориговані з урахуванням збільшення вартості фінансових та матеріальних ресурсів, оцінки запасів, формування резервів. Саме тому, зростання прибутків найчастіше здобуває інфляційний характер.

Метою даної роботи є комплексний аналіз процесу оподаткування доходів фізичних осіб в Україні, розкриття значення цього процесу для держави.

Предметом вивчення при підготовці даної курсової роботи стали ті нормативні акти, спеціальна література, статті, що більш повно та конкретно розкривають порядок оподаткування доходів фізичних осіб в Україні.

РОЗДІЛ 1 Теоретичні основи справляння податку з доходів фізичних осіб

 

1.1 Суб’єкти податку та об’єкти оподаткування

Податок з доходів фізичних осіб справляється на підставі Зако-ну України "Про податок з доходів фізичних осіб". Крім того, до прийняття відповідного закону оподаткування доходів фізичних осіб - підприємців здійснювалося на підставі частини IV Декрету Кабінету Міністрів України "Про прибутковий податок з грома-дян".

Платниками податку з доходів фізичних осіб є:

1) резидент, який отримує як доходи з джерелом їх походжен-ня з території України, так і іноземні доходи;

2) нерезидент, який отримує доходи з джерелом їх походжен-ня з території України.

Не є платником податку нерезидент, який отримує доходи з джерелом їх походження з території України і має дипломатичні привілеї та імунітет, установлені на умовах взаємності міжнарод-ним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, щодо доходів, одержуваних ним безпосередньо від здійснення такої дипломатичної чи прирівняної до неї таким між-народним договором іншої діяльності.

Якщо платник податку помирає або визнається судом помер-лим чи безвісно відсутнім, то податок за останній податковий пері-од справляється з активів такого платника податку (нарахованих на його користь доходів) при відкритті спадщини з урахуванням об-межень, установлених законом.

У зв'язку із чітким розподілом платників на дві групи (резиде-нти і нерезиденти), доцільним є визначення резидентського статусу особи.

У випадку, якщо державу, у якій фізична особа має центр життєвих ін-тересів, не можна визначити або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резиде-нтом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (уключаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року. Достатньою умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце по-стійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.

Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення, фізична особа вва-жається резидентом, якщо вона є громадянином України. Якщо всупереч закону фізична особа - громадянин України - має також громадянство іншої країни, то з метою оподаткування цим подат-ком така особа вважається громадянином України, який не має пра-ва на залік податків, сплачених за кордоном, передбаченого зако-ном або нормами міжнародних угод України. Якщо ж фізична осо-ба є особою без громадянства і на неї не поширюються зазначені вище положення, то її статус


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14