У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

з дисципліни: «Аналіз банківської діяльності»

на тему: „Аналіз міжбанківських розрахунків”

ЗМІСТ

 

ВСТУП……………………………………………………………………………..3

1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЗДІЙСНЕННЯ МІЖБАНКІВСЬКИХ РОЗРАХУНКІВ……………………………………………………………………5

1.1 Коресподентські відносини між банками, відкриття кореспондентських рахунків……………………………………………………………………………5

1.2 Технологія реалізації міжбанківських розрахунків через систему електронних платежів (СЕП) НБУ……………………………………………..10

1.3 Моделі обслуговування консолідованих кореспондентських рахунків банків у СЕП НБУ.................................................................................................18

2 АНАЛІЗ МІЖБАНКІВСЬКИХ РОЗРАХУНКІВ …………………………....25

2.1 Аналіз стану міжбанківських розрахунків в Україні…....………………...25

2.2 Аналіз міжбанківського кредиту…………………………………………...34

3 ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ОРГАНІЗАЦІЇ МІЖБАНІКВСЬКИХ РОЗРАХУНКІВ………………………….……………………………………….47

ВИСНОВОК……………………………………………………………………...59

ЛІТЕРАТУРА…………………………………………………………………….61

ВСТУП

Національний банк України як орган кредитно-грошового регулюван-ня і кредитор останньої інстанції несе відповідальність за підтримання ста-більності (надійності, безпеки та ефективності) у фінансовій системі, важ-ливим елементом якої є платіжна система.

Із заснування у 1991 році Національного банку України одним із найважливіших напрямів його діяльності було реформування міжбанківських розрахунків, створення ефективної, надійної та безпечної платіжної системи. Система електронних платежів (СЕП) НБУ функціонує як внутрішньодержавна банківська платіжна система із січня 1994 року.

Розвиток і вдосконалення міжнародних зв?язків і телекомунікацій вимагає відповідного рівня банківських технологій. Тому питання про платіжні системи являється дуже важливим і актуальним на сьогоднішній день. Вивчення його необхідне насамперед для будівництва в нашій державі ефективної платіжної системи, яка б була визнана у світі і давала можливість для встановлення взаємовигідних відносин як між учасниками фінансового ринку так і між ними та органами контролю та іншими державними органами.

Ціль курсової роботи полягає у вивченні міжбанківських розрахунків в Україні, що здійснюються через систему електронних платежів та через внутрішньобанківську платіжну систему комерційного банку. Також буде розглянуто здійснення міжбанківських розрахунків у разі встановлення прямих кореспондентських відносин між комерційними банками. Наступним етапом стане аналіз міжбанківських розрахунків, виявлення основних тенденцій і змін в динаміці та оцінка якісних і кількісних показників роботи між банками.

Як суб'єкт господарської діяльності банк не може функціонувати без кореспондентських відносин з територі-альним управлінням Національного банку України та безпосере-дньо з іншими банками.

Кореспондентські відносини представляють собою договірні відносини між банками, метою яки є здійснення платежів, розрахунків та надання інших банківських послуг за взаємними дорученнями.

Порядок здійснення міжбанківських розрахунків в Україні рег-ламентується Інструкцією про міжбанківські розрахунки в Украї-ні, затвердженою постановою Правління НБУ від 27.12.1999 р. № 621 (зі змінами і доповненнями).

Національний банк України здійснює контроль за додержанням банками банківського законодавства та нормативних актів, що регламентують порядок проведення міжбанківських розрахунків.

Сьогодні неможливо уявити собі банківську систему України без СЕП. Рік у рік зростає завантаженість системи. Вона охоплює всю банківську систему України та відповідає світовим стандартам. СЕП працює у пакетному режимі. СЕП неодноразово доводила, що відповідає вимогам часу та потребам їх учасників щодо здійснення міжбанківських переказів.

Щодня через неї здійснюється не менше 700 тисяч платежів, а загальна кількість за час існування сягнула майже мільярда. Бурхливий процес розвитку системи, створення нових можливостей майже припинився, і це певною мірою свідчить про стабільність та ефективність її роботи. З іншого боку, за ці дванадцять років інформатизація банківської справи просунулась далеко вперед, сучасні системи базуються на принципах, геть відмінних від старої СЕП – великі промислові СУБД, он-лайновий обмін інформацією тощо.

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЗДІЙСНЕННЯ МІЖБАНКІВСЬКИХ РОЗРАХУНКІВ

1.1 Кореспондентські відносини між банками, відкриття кореспондентських рахунків

Як суб'єкт господарської діяльності банк не може функціонувати без кореспондентських відносин з територі-альним управлінням Національного банку України та безпосере-дньо з іншими банками.

Кореспондентські відносини представляють собою договірні відносини між банками, метою яки є здійснення платежів, розрахунків та надання інших банківських послуг за взаємними дорученнями. Основою таких відносин є відкриття кореспондентського рахунку. Кореспондентський рахунок відкривається банку для обліку коштів і проведення розрахунків, що їх виконує один банк за дорученням і на кошти іншого банку на підставі укладеного договору.

Кореспондентські відносини з територіальним управлінням НБУ встановлюються на підставі укладеної угоди про відкриття кореспондентського рахунка для проведення міжбанківських розрахунків певного банку з НБУ та з іншими банками. Для оформлення відкриття кореспондентського рахунка керівник та головний бухгалтер банку особисто подають до територіально-го управління НБУ за місцезнаходженням банку такі докумен-ти:

- заява про відкриття коррахунка встановленого зразка;

- копія статуту, засвідчена нотаріально;

- копія доку-мента, що підтверджує взяття банку на податковий облік, засвідчена нотаріально;

- довідка про реєстрацію в органах Пен-сійного фонду України;

- копія довідки органу державної стати-стики про включення до ЄДРПОУ, засвідчена нотаріально;

- два примірники картки зі зразками підписів та відбитком печатки, засвідчені нотаріально [16].

У разі відкриття кореспондентського рахунка територіальне управління НБУ обов'язково (в триденний термін) повідомляє про це податкову інспекцію, на території якої розташований банк. Ко-пія повідомлення залишається у справі про відкриття рахунка.

Юридичною адресою власника кореспондентського рахунка вважається та, яку зазначено в картці зі зразками підписів, причо-му вона має відповідати адресі, указаній у статуті. Про зміну юри-дичної адреси власник коррахунка зобов'язаний у тижневий термін повідомити територіальне управління НБУ письмово. У разі неви-конання цієї умови територіальне управління НБУ має право по-рушити питання про розірвання укладеної з банком угоди.

Заповнюючи зразки підписів виходять з того, що право пер-шого підпису належить керівникові банку та вповноваженим ним особам, право другого — головному бухгалтеру та вповноваже-ним ним особам. Отже, право першого підпису не може бути на-дане головному бухгалтеру чи іншим особам, які мають право другого підпису, і навпаки, право другого підпису не може бути передане особі, яка має право першого підпису.

У разі зміни хоча б одного підпису або заміни особи, що має право такого підпису, подається нова картка зі зразками підписів


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15