У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Валютні операції в Україні
61



Валютні операції в Україні

ЗМІСТ

Валютні операції в Україні...………………………………………......

Організація і правові основи валютних операцій в Україні...

Регулювання валютних операцій в Україні...…………………......

Особливості валютних операцій банків...……………………………......

Основи банківських операцій...………………………………………

Оцінка діяльності банку...……………………………………………

Аналіз ефективності валютних операцій в Україні...…………………......

Керування валютними ризиками при здійсненні валютних операцій...…………………………………………………………………

Методи керування трансляційним ризиком...……………………

Керування операційним (контрактним) валютним ризиком...…....

Висновки...…………………………………………………………………………......

Перелік посилань...…………………………………………………………………

Додатки...……………………………………………………………….

ВСТУП

Зовнішньоекономічні зв'язки, міжнародні валютні і кредитні відносини – невід'ємна частина світового господарства. Регулювання цих відносин здійснюється через банки, а також за допомогою впливу держави. Воно регулює валютні відносини через регламентацію порядку проведення валютних операцій і міжнародних розрахунків. Для цього держава використовує як прямі (видання законодавчих актів), так і непрямі методи регулювання (економічний вплив на суб'єктів валютного ринку). Регулювання валютних і кредитних операцій здійснюється також на міждержавному рівні для координації валютної політики окремих держав.

Сучасний етап валютного регулювання в Україні почався наприкінці 80-х років. Скасування монополії зовнішньої торгівлі і валютної монополії держави привело до децентралізації валютних ресурсів і створили передумови для формування в Україні внутрішнього валютного ринку [1].

Прийнятий у лютому 1993р. Декрет Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" регламентує проведення валютних операцій на території України. Декретом визначені принципи здійснення валютних операцій в Україні, повноваження і функції органів валютного регулювання і валютного контролю, права й обов'язки юридичних і фізичних осіб при володінні, користуванні і розпорядженні валютними цінностями. Суб'єкти валютних відносин підрозділяються декретом на двох категорій:

резидентів;

нерезидентів.

Міжнародна економічна діяльність, зокрема торгівля товарами, послугами, створює потреба в покупці, чи продажі позиці іноземних валют. Валютні операції – це визначені банківські і фінансові операції, зв'язані з переходом права власності на валютні цінності. Це використання валютних цінностей, як способу платежу, увіз, вивіз, пересилання і переклад валютних цінностей, одержання і надання кредитів, нарахування відсотків, дивідендів, залучення інвестицій, придбання цінних паперів і інші операції, здійснення яких відбувається тільки за умови одержання відповідних ліцензій.

Ціль даної роботи полягає в розгляді валютних операцій в Україні, відображенні особливостей валютних операцій банків, проведенні аналізу ефективності валютних операцій в Україні.

Сьогодні ця тема є досить актуальної, тому що валютна діяльність є не тільки визначальної в успішній діяльності Банків, але і ведучої у відносинах між країнами

Методи, використовувані при написанні випускної роботи наступні: економічні показники діяльності банку, зміна нормативів ліквідності, зміна показників рентабельності, надані методи валютного перерахування агрегированных позицій балансу, а також розкрита взаємозв'язок курсових разниц з величиною відкритої валютної позиції і тенденцією зміни валютного курсу.

Задачі роботи – проаналізувати теоретичні аспекти й економічні основи валютних операцій в Україні, розкрити особливості валютних операцій банків, привести повний аналіз ефективності валютних операцій в Україні.

Не в одного автора не розкрита в повному обсязі дана тема. Так, Ачкасов А. И. «Типи валютних операцій і інші види угод на міжнародних грошових ринках» розкрив гарний регулювання валютних операцій в Україні; Єршов М. В. «Валюти у світовій торгівлі» - особливості валютних операцій банків, Ачкасов А. И. «Типи валютних операцій і інші види угод на міжнародних грошових ринках» розкрив у повному обсязі таке питання як: аналіз ефективності валютних операцій в Україні. Також при написанні роботи були використані наступні закони: «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», «Про зовнішньоекономічну діяльність» і ін.

1 ВАЛЮТНІ ОПЕРАЦІЇ в УКРАЇНІ

1.1 Організація і правові основи валютних операцій в Україні

Об'єктом валютного регулювання є операції, здійснювані з валютними цінностями.

До валютних цінностей декрет відносить:

іноземну валюту - іноземні грошові знаки у виді банкнот, казначейських квитків, монет, що знаходяться в звертанні і є законним платіжним засобом на території відповідного іноземної держави, а також вилучені з чи звертання вилучаються з його, але підлягаючі обміну на грошові знаки, що знаходяться в звертанні, засобу в грошових одиницях іноземних держав і міжнародних розрахункових (клірингових) одиницях, що знаходяться на чи рахунках внесені в банківські й інші кредитно-фінансові установи за межами України;

платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації, купони до них, векселя (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, інші фінансові н банківські документи), виражені в іноземній чи валюті монетарних металах.

До валютних операцій Декрет відносить:

операції, зв'язані з переходом права власності на валютні цінності, за винятком операцій, здійснюваних між резидентами у валюті України;

операції, зв'язані з використанням валютних цінностей у міжнародному звертанні як засобу платежу, з передачею заборгованостей і інших зобов'язань, предметом яких є валютні цінності;

операції, зв'язані з увозом, перекладом і пересиланням на територію України і вивозом, перекладом і пересиланням за її межі валютних цінностей [2].

1.2. Регулювання валютних операцій в Україні

Основними інститутами, що здійснюють валютне регулювання в Україні, є Національний банк України і Кабінет Міністрів України. Дані структури мають право законодавчої ініціативи і розробили цілий комплекс нормативних документів, що визначають спосіб і порядок валютного регулювання в країні, але основним з них є "Декрет Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" від 19 лютого 1993р. №15-93 [2].

Зокрема в статті 11, "Декрету"[2] говориться, що Національний банк України в сфері валютного регулювання:

здійснює валютну політику виходячи з принципів загальної економічної політики України, складає разом з Кабінетом Міністрів України платіжний баланс України, контролює дотримання затвердженого Верховною Радою України ліміту зовнішнього державного боргу України, визначає при необхідності ліміти заборгованості в іноземній валюті уповноважених банків нерезидентам, видає обов'язкові до виконання нормативні акти по здійсненню операцій на валютному ринку України, накопичує, зберігає і


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15