У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Організація діяльності і структура управління банку

ЗМІСТ

ВСТУП

Комерційні банки виступають важливими складовими грошово-кредитної системи. Їх існування обумовлене наявністю вільних коштів у одних суб’єктів господарської діяльності і потребою в них у інших. Саме комерційні банки виступають посередниками між цими суб’єктами, залучаючи вільні кошти і направляючи їх у найбільш перспективні галузі економіки.

Банки на рівні з усіма суб’єктами економіки приймають участь у створенні суспільного продукту. За допомогою кредитів вони забезпечують підприємства коштами для закупівлі сировини, матеріалів тощо. Цим вони прискорюють обіг капіталу і сприяють збільшенню прибутків. Таким чином банки роблять свій вагомий внесок у розвиток економіки в цілому.

Банки - головна ланка кредитної системи країни, до якої належать кредитнi установи, що здiйснюють рiзноманiтнi банкiвськi операцii для своiх клiєнтiв. Для цього вони використовують не тiльки свiй власний капiтал, а i залучений у виглядi вкладiв, депозитiв, мiжбанкiвських кредитiв та iнших джерел. Взагалi, банки - це установи, головною функцiєю яких є, згiдно з Законом України '' Про банки i банкiвську дiяльнiсть '', кредитування суб'єктiв господарськоi дiяльностi та громадян за рахунок залучення коштiв пiдприємств, установ, органiзацiй, населення та iнших кредитних ресурсiв.

На сучасному етапі українські банки переживають період структурної трансформації, швидкої зміни пріоритетів, змін методів роботи. Відбувається перехід від високомонополізованої державної структури та адміністративно – бюрократичних методів керування банківською сферою до дінамічного та конкурентного банківського спільництва, яке орієнтується на ринок, на комерційний успіх.

АКБ “Укрсоцбанк” є одним з лідерів серед комерційних банків України (займає місце в першій п'ятірці рейтингу банків за показниками суми капіталу та суми активів), має розгалужену систему філій, відділень та представництв по всій Україні.

Характерною рисою банку є його універсальність у наданні клієнтам широкого вибору послуг. Поряд з традиційними операціями з кредитного і розрахунково-касового обслуговування, фінансування капітальних вкладень господарств банк залучає на депозитні рахунки кошти підприємств і організацій, вклади населення, виконує операції з цінними паперами, практикує видачу гарантій, здійснює факторингові і лізингові операції.

Основні принципи, на яких банк будує свою діяльність – це індивідуальний підхід до роботи з кожним клієнтом, постійний пошук нових банківських технологій, розширення спектру фінансових послуг високої якості. Для зручності клієнтів створено мережу відділень банку в місті та області, де висококваліфіковані спеціалісти пропонують повний комплекс банківських послуг для юридичних та фізичних осіб.

Організація діяльності і структура управління банку

Головне управління акціонерно-комерційного банку соціального розвитку “Укрсоцбанк” розташовано у м.Києві; у Запоріжжі від його імені діє Запорізька обласна філія АКБ “Укрсоцбанк”. Головне управління банку разом з усіма підпорядкованими йому установами являє собою єдину систему, структура якої має наступний вигляд:

головна установа банку;

філії банку;

дирекції банку;

відділення банку;

предщставництва банку;

інші установи, підприємства та навчальні заклади, що створені для забезбечення діяльності банку.

Успішність діяльності усієї системи залежить від того, наскільки успішно діє кожний з її елементів, що зумовлює важливість професійного управління ними.

Склад засновників, органи управління банку

В Україні створення комерційних банків відбувається за двома сценаріями: шляхом відкриття нового банку і шляхом перетворення з державного на комерційний. Так, наприклад, статус комерційних в Україні одержали такі колишні державні: Агропромбанк – АКАПБ “Україна”, Промбудбанк – Промінвестбанк, а “державним”.попередником “Укрсоцбанку” був Житлсоцбанк. На дану мить “Укрсоцбанк” – відкрите акціонерне товариство. Відповідно до нового Закону України “Про банки і банківську діяльність” №2121-14 від 07.12.2000р. стосовно засновників та акціонерів (пайовиків) банку застосовується термін учасники. Отже, учасниками банку можуть бути юридичні і фізичні особи, резиденти та нерезиденти, а також держава в особі Кабінету Міністрів України або уповноважених ним органів.

Учасниками банку не можуть бути юридичні особи, в яких банк має істотну участь, об'єднання громадян, релігійні та благодійні організації.

Жоден з акціонерів (крім держави) не може мати частку більшу, ніж 10% статутного фонду банку. Міжнародним фінансовим організаціям дозволяється мати частку в статутному фонді банку до 35%.

Акціонери реєструються в Реєстрі акціонерів із зазначенням сумарної номінальної вартості належних кожному з них акцій.

Акціонери користуються переважним правом на придбання додатково випущених акцій банку; мають право самостійно продавати, дарувати, передавти, заповідати і заставляти акції з обов’язковою реєстрацією зміни власника в Реєстрі акціонерів, прати участь у розподілі прибутку банку та одержувати його частку. Збори акціонерів є головним органом управління банку.

1.1.2 Формування статутного фонду банку

Згідно з Законом України “Про банки і банківську діяльність”, заявлений і фактично сплачений розмір статутного капіталу банку, який знову створюється, на дату його реєстрації має бути не менше ніж розмір, встановлений для діючих банків.

Мінімальний розмір статутного капіталу місцевого кооперативного банку – еквівалент 1 млн євро; комерційного банку, що здійснює свою діяльність на території однієї області – 3 млн євро; банку, що здійснює діяльність на території всієї України – 5 млн євро; банку, який створюється за участю іноземного капіталу у випадку, якщо частина іноземного капіталу у статутному фонді банку складає до 50 відсотків, повинен бути не менше суми, еквівалентної 5 млн євро на день підписання установчого договору за офіційним курсом НБУ; якщо частина іноземного капіталу у статутному капіталі банку складає 50 % і більше, мінимальний розмір статутного капіталу банку має бути не менше суми, еквівалентної 10 млн євро.

Розмір статутного капіталу “Укрсоцбанку” складає 48 млн. грн, відповідає 10,65 млн. ЄВРО згідно з курсом НБУ на 01.07.01 р

Статутний капітал комерційного банку формується за рахунок власних коштів засновників (акціонерів) у грошовій формі. Забороняється використовувати для формування


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25