У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат: «Роль і функції інвестиційних банків»

Вступ

Поняття інвестиційного банку є далеко не новою дефініцією в науці і практиці, яке розглядається в різних роботах вітчизняних та зарубіжних учених. Однак на сучасному етапі економічних реформ в Україні зростає необхідність більш повного і детального вивчення особливостей цього виду спеціалізованих банківських інститутів, оскільки мені здається, що саме інвестиційні банки можуть стати одним із механізмів вирішення довготермінових проблем соціально-економічного розвитку країни й забезпечення стійкого економічного зростання через збільшення темпів зростання інвестицій у реальний сектор економіки й підвищення конкурентоспроможності підприємств.

Відтак, варто відзначити, що спеціалізація інвестиційних банків має функціональний характер, тобто принципово впливає на характер діяльності банку, визначає особливості формування активів і пасивів, побудову балансу банку тощо.

Інвестиційні банки за розміром значно менші ніж комерційні, однак роль інвестиційних банків в економії суттєва. Вони опосередковують рух значної долі ринку позичкових капіталів. Активи великих інвестиційних банків набагато менші від активів провідних комерційних банків. Проте значення інвестиційних банків визначається не тільки їх ресурсами, що особливо важливо для сучасної України, й власними вкладами, скільки професійною організацією своєї діяльності.

Традиційним видом діяльності цього виду фінансових інститутів у світі був андерайтинг – придбання цінних паперів, випущених корпораціями або державою, що потребували капіталу, й продаж їх кінцевим інвесторам. У яких є вільні кошти. Виходячи з цього, інвестиційні банки визначались як фінансові інститути, що гарантували емісію і розміщення цінних паперів.

Однак сьогодні їх діяльність не обмежується лише андерайтингом. Сучасні інвестиційні банки виконують багато інших функцій. Проаналізувавши велике коло точок зору з питання інвестиційно-банківської діяльності, маємо всі підстави стверджувати, що інвестиційні банки можуть:

діяти в якості брокерів або дилерів на вторинному ринку цінних паперів;

вступати в якості консультантів для підприємства;

надавати фінансову інформацію про ситуацію на фондовому ринку;

здійснювати операції із нерухомістю;

брати участь у фінансуванні складних проектів і проектному фінансуванні;

виступати фінансовими агентами компаній при злитті, поглинанні та реструктуризації;

брати участь у прямих інвестиціях, надавати довготермінові й середньотермінові кредити;

брати участь в управлінні взаємними фондами і виступати в якості фінансових менеджерів для пенсійних фондів;

управляти іпотекою і венчурним капіталом;

надавати послуги з управління портфелем.

Щодо функції андерайтингу, то вона, як і раніше, складає суть сучасної інвестиційно-банківської справи.

Наведений спектр різносторонньої інвестиційно-банківської діяльності має переваги, на які можуть претендувати клієнти, звертаючись за професійною допомогою до інвестиційних банків.

По-перше, інвестиційні банки спеціалізуються на розміщенні цінних паперів, тому у них є можливість здійснити операції з розміщення швидше, ефективніше і з найменшими затратами, ніж у компаній-емітентів. Підприємство, яке бажає розмістити пакет цінних паперів. Змушене буде створити окрему структуру – відділ зі збуту цінних паперів, що стане дорогим і неефективним способом продажу цінних паперів. Інвестиційні банки володіють, з одного боку, постійним підготовленим персоналом, здатним займатися розміщенням цінних паперів, а з іншого, - спираються у своїй діяльності на розгалужену мережу брокерсько-дилерських організацій. Крім цього, якщо інвестиційний банк відомий як суб’єкт, що «відбирає» хороші компанії і встановлює розумні ціни, то репутація допоможе йому з часом створити широку мережу клієнтури, перш за все інвестиційну, і таким чином підвищити ефективність його андерайтингової діяльності.

По-друге, далеко не кожне підприємство, що вирішило залучити додатковий капітал через випуск цінних паперів, спроможне здійснити необхідні дослідження на всіх етапах підготовки і проведення емісії в тих областях і на тому рівні, як це здатні зробити відповідні підрозділи інвестиційно-банківських інститутів.

По-третє, багато молодих компаній, що розгортають свою діяльність, гостро потребують професійної підтримки інвестиційних банків. Причина полягає не тільки і не стільки в недосвідченості їх керівництва, скільки в тому, що такі форми вимагають створення вторинного ринку для своїх акцій. Тому їм не обійтися без послуг інвестиційного банку. Відомо, що інвестиційні банки виконують посередницькі функції не тільки на первинному, а й на вторинному ринку цінних паперів. При проведенні брокерсько-дилерських операцій особливу увагу вони звертають на ті папери, у випуску й розміщенні яких брали участь. Інвестиційний банк не може дозволити собі забути про існування того чи іншого випуску після його розміщення й отримання своїх комісійних. Від того, як будуть змінюватися ціни на папери цього випуску на вторинному ринку, залежить репутація інвестиційного банку, а відповідно, й кількість його клієнтів.

По-четверте, необхідність залучення професійних послуг інвестиційних банків стає особливо очевидною, коли мова заходить про такі ключові моменти в процесі підготовки емісій, як: проектування, визначення часу емісії, встановлення ціни випуску, конструювання випуску.

При конструюванні випуску інвестиційний банк допомагає емітенту вибрати тип цінних паперів, сформувати їх характеристики й умови емісії. Головна ідея при цьому – досягти компромісу між інтересами емітента й інвесторів, тобто врахувати потреби і побажання компанії-емітента і забезпечити привабливість випуску в очах потенційних інвесторів. При виборі типу цінних паперів інвестиційний банк враховує стан економіки в цілому (в першу чергу – рівень інфляції), ситуацію на фондовому ринку, яка значною мірою визначає ріст (падіння) популярності тих чи інших видів цінних паперів, а також фінансовий стан компанії.

По-п’яте, інвестиційний банк відіграє головну роль у визначенні часу найбільш сприятливого для емісії. Володіючи професійним чуттям, він здатний визначити, коли саме відкриється навіть найвужче «вікно», наприклад, на ринку первинних емісій.

У загальному можна зробити висновок, що універсальні банки можуть надати значні переваги і створити мало проблем для економіки. Це не означає, що спеціалізовані постачальники фінансових послуг не повинні існувати. Досвід і логіка підтверджують, що ці


Сторінки: 1 2 3 4 5