У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Банківські ризики
35



Банківські ризики

курсова робота з дисципліни "Гроші та кредит"

зміст

вступ

Ризик є невід'ємною складовою в будь-якій сфері економічної діяльності. Недостатнє усвідомлення цього нерідко призводить до сумних наслідків. Що ж до банківської справи, то її неможливо уявити без ризику. Тобто для функціонування комерційних банків ризик є іманентне притаманною складовою. Будь-яке рішення в банківській діяльності, що заслуговує на увагу, обтяжене ризиком, бо фінансова сфера взагалі, а банківська справа зокрема, є дуже чутливою не лише до різноманітних соціально-економічних чинників, а й до політичних, природнокліматичних тощо. Отже, в банківській діяльності йдеться не про те, щоб взагалі уникнути ризику. Головне завдання полягає в раціональному управлінні банківськими ризиками, в тому, щоб якомога правильніше та адекватно (у першу чергу) оцінювати структуру й міру (ступінь) ризику, здійснюючи ту чи іншу операцію, прагнути знизити ступінь ризику до допустимого (чи мінімального) рівня.

Прийняття на себе ризиків за відповідну винагороду (премію за ризик) традиційно належить до сфери діяльності банків. Отже, аналіз структури ризику, оцінка міри ризиків, управління різноманітними ризиками, врахування їх є важливою складовою політики та стратегії банків.

Цілком зрозуміло, що банківські ризики виникають, зокрема, тому, що неможливо повністю реалізувати своєчасне та вичерпне виконання прийнятої стратегії (управлінських рішень). Це пов'язано зі збурюючими (негативними) впливами складної множини суперечливих чинників. Відхилення прийнятих поточних припущень (гіпотез) від того, що реально може відбутися в майбутньому в процесі реалізації відповідних банківських управлінських рішень, містить у собі як шанси на успіх, так і ризик можливих несприятливих відхилень, які призводять до суттєвих збитків. На вербальному рівні ризик можна трактувати як міру можливого несприятливого відхилення від сподіваного (чи бажаного) результату того чи іншого управлінського рішення, яке може призвести до втрати банком частини прибутків, до збитків, шкоди іміджу банку, а в екстремальних випадках становить загрозу його існуванню.

Розділ 1. Суть і види ризиків у банківській практиці

Ризик – це ситуативна характеристика діяльності будь-якого виробника, в тому числі банку, що відображає невизначеність її виходу і можливі несприятливі наслідки у разі неуспіху. Ризик виражається ймовірністю отримання таких небажаних результатів, як втрати прибутку і виникнення збитків внаслідок неплатежів по виданих кредитах, скорочення ресурсної бази, здійснення виплат по забалансових операціях і т. п. Але в той же час чим нижче рівень ризику, тим нижче і ймовірність отримати високий прибуток. Тому, з одного боку, будь-який виробник старається звести до мінімуму степінь ризику і з декількох альтернативних рішень завжди вибирає те, при якому рівень ризику мінімальний; з іншого боку, необхідно вибирати оптимальне співвідношення рівня ризику і степені ділової активності, прибутковості. Рівень ризику збільшується, якщо:

проблеми виникають раптово і всупереч очікуванням; поставлені нові задачі, не відповідні минулому досвіду банку (що особливо актуально в наших умовах, де інститут комерційних банків тільки починає розвиватися); керівництво не спроможне вжити необхідні і термінові заходи, що може привести до фінансового збитку (погіршенню можливостей отримання необхідного і/або додаткового прибутку); існуючий порядок діяльності банку або недосконалість законодавства заважає вживанню деяких оптимальних для конкретної ситуації заходів [13, 3].

Ризику піддаються практично всі види банківських операцій.

Аналізуючи ризики комерційних банків України на сучасному етапі, треба враховувати:

кризовий стан економіки перехідного періоду, який виражається не тільки падінням виробництва, фінансовою нестійкістю багатьох організацій, але і знищенням ряду господарських зв'язків; нестійкість політичного становища (дуже низький рівень індексу БЕРІ); незавершеність формування банківської системи; відсутність або недосконалість деяких основних законодавчих актів, невідповідність між правовою базою і реально існуючою ситуацією; інфляцію, перехідну в гіперінфляцію та ін.

Дані обставини вносять істотні зміни в сукупність виникаючих банківських ризиків і методів їх дослідження. Однак це не виключає наявності загальних проблем виникнення ризиків і тенденцій динаміки їх рівня.

У науковій літературі та численних навчально-методичних публікаціях наводиться низка способів класифікації банківських ризиків. Один із можливих підходів класифікації банківських ризиків наведено в табл. 1. Звичайно, наведена класифікація не є вичерпною.

Таблиця

Класифікація банківських ризиків [12, 22]

Види ризиків | Підвиди ризиків

Форс-мажорні обставини | Аварії

Пожежі

Пограбування

Війни

Соціальні катастрофи

Суттєва зміна законодавства

Різке погіршення економічної ситуації

Екологічні катастрофи

Стратегічні | Внутрішньобанківські

Кон'юнктурні

Вибір ринкової стратегії

Викривлення напрямку

Неефективні затрати

Втрата керованості

Стосовно філій

Несанкціоноване розголошення конфіденційної інформації

Ризик поглинання

Втрата впливу

Кадровий

Проектний

Ринкові | Нові види банківських продуктів та послуг

Портфельний

Невизнання потенційними клієнтами банківських послуг

Зниження (втрата) репутації

Інфляція

Психологічний

Юридичний

Ризик знецінення

Біржовий

Прихованого безробіття

Небанківської конкуренції

Підвищена вимогливість клієнтів

Міжнародні | Валютні

Регіональні

Ризик переведення

Активних операцій | Кредитний

Втрата клієнтів

Міжбанківський

Венчурний

Інвестиційний

Застави

Втрати платоспроможності клієнта

Банкрутство клієнта

Погіршення кон'юнктури

Юридичний

Пасивних операцій | Психологічний

Втрати клієнтів

Міжбанківський

Вилучення вкладів

Пролонгації

Економічний | Погіршення нормативів

Ризик ліквідності

Ризик рентабельності

Відсотковий (ціновий)

Податки, штрафи

Невідповідність між активними

й пасивними операціями

Втрата стійкості

Банкрутство банку

Втрата прибутків

Зниження фінансового стану

Зниження платоспроможності населення

Розмаїття чинників ризику призводить до їх появи в усіх сферах банківської політики (ризик є мовби всепроникаючим феноменом у банківській діяльності).

Банківські ризики, як і всі банківські операції, можна поділити на дві групи: ризики активних операцій і ризики пасивних операцій. Але особливе значення мають ризики активних операцій, оскільки саме ці операції є основним джерелом доходу комерційного банку, отримання якого є головною метою банківської діяльності.

Систематизуючи ці напрацювання, пропонуємо структурну схему ризиків активних операцій комерційних банків, наведену на рис. 1.

Рис. . Структурна схема ризиків активних операцій комерційних банків [12]

Як бачимо, кожна активна операція комерційного банку пов'язана з певним видом ризику, а це свідчить про те, що повністю безризикових активів (коефіцієнт ризику дорівнює 0) не існує. Це стосується, зокрема, каси і коштів на кореспондентському рахунку в Центральному банку країни, які згідно з інструкцією Національного банку України при розрахунку коефіцієнта платоспроможності банку мають враховуватися з нульовим коефіцієнтом ризику (див. табл.


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9