У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Модульна

контрольна робота з предмета:

«Бухгалтерський облік»

План

Порядок призначення та нарахування відпускних.

Створення та використання резерву на відпустки, його облік.

Оподаткування сум відпускних з 1.07.2007р.

Порядок призначення та нарахування відпускних.

Право на відпустку

Статтею 45 Конституції України передбачено право кожного працюючого на відпочинок. Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки, встановленням скороченого робочого дня щодо окре-мих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи у нічний час. Надання відпусток регулюється Законом України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 р. № 504/96-ВР з наступними змінами і доповненнями.

Право на відпустки мають громадяни України, які перебува-ють у трудових відносинах з підприємствами, установами, ор-ганізаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Законом встановлено, що за бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звіль-ненням. Датою звільнення в цьому разі є останній день відпустки.

У разі звільнення працівника у зв'язку із закінченням терміну трудового договору невикористана відпустка за його бажанням може надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує термін трудового договору. У цьому випадку чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

Заробітна плата працівникам на час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

У разі звільнення працівника йому виплачується грошова ком-пенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а та-кож додаткові відпустки працівникам, які мають дітей.

У разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова ком-пенсація виплачується за невикористані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.

За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість на-даної працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарні дні.

Особам віком до вісімнадцяти років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

У разі смерті працівника грошова компенсація за не викорис-тані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, виплачується спадкоємцям.

Види відпусток

Законом України від 15 листопада 1996 р. № 504/96-ВР «Про відпустки» установлені такі види відпусток:

1) щорічні відпустки:

основна відпустка; додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими
умовами праці; додаткова відпустка за особливий характер праці; інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;

2) додаткові відпустки у зв'язку з навчанням;
3)творча відпустка;

4) соціальні відпустки:

відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами; відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею
трирічного віку; додаткова відпустка працівникам, які мають дітей;

5) відпустки без збереження заробітної плати.
Законодавством, колективним договором, угодою та трудовим

договором можуть установлюватись інші види відпусток.

Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше як 24 календарні дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці на-дається окремим категоріям працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним наванта-женням або виконується в особливих природних географічних і ге-ологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, - тривалістю до 35 календарних днів за Списком виробництв, робіт, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України.

Тривалість відпустки

Тривалість відпустки визначається Кодексом законів про працю України, Законом України «Про відпустки», іншими законами та нормативно-правовими актами України і незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях. Святкові та не-робочі дні при визначенні тривалості щорічних відпусток та додат-кової відпустки працівникам, які мають дітей, не враховуються і ок-ремо не оплачуються. Святкових та неробочих днів у році 10, а саме:

1 січня — Новий рік;

січня - Різдво Христове; березня — Міжнародний жіночий день;

1 і 2 травня - День міжнародної солідарності трудящих;

9 травня — День перемоги;

28 червня - День Конституції України;

24 серпня - День Незалежності України;

один день (неділя) - Великдень;

один день (неділя) — Трійця.

Загальна тривалість щорічної відпустки (основної і додаткової) не повинна перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів.

Право на щорічну відпустку повної тривалості (яка повинна бути не менше ніж 24 календарні дні) у працівника виникає при закін-ченні шести місяців безперервної роботи на цьому підприємстві.

Якщо працівник іде у щорічну відпустку до закінчення шес-тимісячного терміну безперервної роботи, її тривалість визнача-ють пропорційно до відпрацьованого часу.

Законом України «Про відпустки» (статті 13 і 14) передбачено, що працівникам, які здобувають загальну середню освіту в середніх за-гальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, надаєть-ся додаткова оплачувана відпустка на період складання:

випускних іспитів в основній школі — тривалістю 10 календарних днів; випускних іспитів у старшій школі — тривалістю 23 календарні дні; перевідних іспитів в основній та старшій школах - від 4 до 6
календарних днів без урахування вихідних.

Працівникам, які складають іспити екстерном за основну або старшу школу, надається додаткова оплачувана відпустка три-валістю, відповідно, 21 та 28 календарних днів.

Працівникам, які успішно навчаються на вечірніх відділеннях професійно-технічних навчальних закладів, надається додаткова оплачувана відпустка для підготовки та складання іспитів загаль-ною тривалістю 35 календарних днів протягом навчального року.

При наданні відпусток студентам потрібно пам'ятати, що будь-яка освіта після середньої школи є вищою, але


Сторінки: 1 2 3 4 5 6