У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Фондова біржа
8



Фондова біржа

Фондова біржа — це організаційна форма ринку, на якому здійснюється торгівля цінними паперами — акціями, облігаціями, зобов'язаннями державної скарбниці, сертифікатами, документами, пов'язаними з рухом кредитних ресурсів і валютних цінностей. На відміну від товарних бірж, що регулюють рух товарів, фондо-ва біржа забезпечує рух капіталу, адже цінні папери — не що інше, як різні форми його еквіваленту. Прискорення руху капіталу сприяє підвищенню ефективності економіки. Це є одним із завдань фондо-вої біржі.

Фондова біржа сприяє придбанню на певних умовах і на певний строк вільних грошей, залученню коштів за рахунок випуску і про-дажу акцій, облігацій і спрямування їх на технічне оновлення підприє-мства, його переорієнтацію на випуск продукції, яка має найвищий попит. Біржа може сприяти переливу капіталу з однієї галузі в іншу, а завдяки державному регулюванню цих процесів він може спрямову-ватись у ті соціальне важливі сфери, які найбільше його потребують

Як вторинний ринок цінних паперів фондова біржа сприяє здійс-ненню переходу фондових цінностей від одного суб'єкта до іншого. На первинному ринку цінності емітуються, тобто випускаються в обіг і розповсюджуються серед інвесторів. В окремих випадках на біржах можуть розповсюджуватися цінні папери. Емітентами цінних паперів можуть бути юридичні особи, дер-жава, державні органи, органи місцевої адміністрації, підприємства, іноземні юридичні особи. Громадяни або юридичні особи, що купують цінні папери від свого імені та за свій рахунок, є інвесторами. Ними можуть бути також іноземні громадяни та юридичні особи. Ще один учасник ринку цінних паперів — інвестиційна інституція, якій надається право юри-дичної особи, що дає їй можливість виконувати функції посередни-ка (фінансового брокера), інвестиційного консультанта, інвестицій-ної компанії, інвестиційного фонду. Інвестиційні компанії можуть займатися організацією випуску цінних паперів та видаванням га-рантій щодо розміщення їх на користь третім особам, вкладати кош-ти у цінні папери від свого імені та за свій рахунок, у тому числі через котування цінних паперів, за якими інвестиційна компанія зо-бов'язується їх продавати і купувати.

В Україні згідно з чинним законодавством створений і фун-кціонує ринок цінних паперів — акцій, облігацій, векселів, ощадних сертифікатів тощо.

Юридичними особами, які здійснюють випуск цінних паперів в нашій країна, є уряд, державні підприємства, що перетворилися на акціонерні товариства, комерційні банки, акціонерні товариства, ко-мерційні структури, органи місцевого самоврядування.

Емітентами України станом на 1 жовтня 1998 р. випущено в обіг цінних паперів на суму 17 230 195 тис. грн. При цьому акцій випу-щено на суму 12 874 112 тис. грн., або 74,7 відсотка, облігацій — на 1 233 701 тис. грн., або 7,2 відсотка, казначейських зобов'язань — на 23 536 тис. грн., або 0,1 відсотка, ощадних сертифікатів — на 179 088 тис. грн., або 1,1 відсотка, векселів — на 2 174 054 тис. грн., або 12,6 відсотка, інших цінних паперів — на суму 745 704 тис. грн., або 4,3 відсотка.

Торгівля цінними паперами на фондовому ринку України здійс-нюється на фондових біржах та в позафондових торговельно-інфорінформаційних системах.

Останні обслуговують торговців цінними папе-рами, які укладають цивільно-правові угоди щодо цінних паперів.

Фондові біржі є основними організаторами торгівлі, на яких здійснюється купівля-продаж цінних паперів, але вони функціону-ють відокремлено одна від одної.

На фондовому ринку цінних паперів діють такі зареєстровані біржі:*

Українська фондова біржа (УФБ);*

Київська міжнародна фондова біржа (КМФБ);*

Українська міжбанківська валютна біржа (УМВБ);*

Донецька фондова біржа (ДФБ).

На фондовому ринку України за кількістю проданих цінних папе-рів до 2003 року відігравала Українська фондова біржа.

Загальний біржовий обіг УФБ у 2002 році склав 16,87 млн.грн. (23,9% загального біржового обігу 2001 року).

Протягом 2002 року на УФБ та її філіях відбулося 79 торгівельних сесій ( у 2001 році 311 сесій). Середньомісячний обсяг торгівлі склав 1,4 млн. грн. (відповідний показник у 2001 році становив 5,9 млн. грн.), за торгівельну сесію – 0,2 млн. грн. (в 2001 році – 0,23 млн. грн. відповідно).

За рік на УФБ та її філіях укладено 218 угод (в середньому 3 угоди протягом однієї торгівельної сесії). Найбільша кількість угод була зафіксована у березні – 63. Кількість угод у порівнянні з 2001 роком скоротилась майже в 2,5 раза.

Вторинний ринок в 2002 році займає лише 6,0% від загального біржового обігу (у 2001 році – 60% від річного обігу).

Структура вторинного біржового ринку була представлена векселями суб”єктів підприємницької діяльності – 68,8% обсягу реалізації на вторинному ринку (за 4 місяці 2002 року) та акціями вітчизняних емітентів -31,2% відповідно.

Протягом звітного періоду на вторинному ринку в секторі корпоративних цінних паперів було укладено 34 угоди з купівлі-продажу 11,7 млн. акцій на загальну суму 315,8 тис. гривень (з них на УФБ – 6 угод на суму 158,4 тис.грн., решта – на філіях біржі).

Збільшення обсягів торгівлі на УФБ порівняно з 2002 роком пояснюється перш за все розширенням спектру інструментів біржової торгівлі, зокрема появою у 2003 році на біржовому ринку похідних цінних паперів та корпоративних облігацій.

Протягом 2003 року на УФБ та її філіях відбулися 153 торгівельні сесії ( у 2002 році - 79 сесій). Середньомісячний обсяг торгівлі склав 3,4 млн. грн. (відповідний показник 2002 року - 1,4 млн. грн.), за торгівельну сесію – 0,27 млн. грн. (в 2002 році – 0,2 млн. грн.).

За рік на УФБ та її філіях укладено 1205 угод (в середньому 8 угод за одну торгівельну сесію). Найбільша кількість угод була зафіксована у грудні


Сторінки: 1 2