У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Якщо розглянути ринок цінних паперів в Івано-Франківській області, вартість цих паперів в часі, то ми побачимо, що ця вартість незмінно зростає з 146,3 млн. грн. В 1998 році до 2730,5 грн. в 2001 році, ця тенденція показана в таблиці 2.7. Особливо значне місце тут займають акції, частина яких є найбільшою серед цінних паперів (їх вартість за три роки збільшилась в 18 разів). Розглядаючи вартість ощадних сертифікатів, можна помітити значне піднесення, що свідчить про поширення цього типу цінних паперів в нашій області, причому значне збільшення склалося за один рік (1998-1999 рр.) і тримається на позначці 55 млн. грн. Але такий цінний папір як вексель втратив свою вартість, що свідчить про його непопулярність серед суб’єктів господарської діяльності в Івано-Франківській області (табл. 2.7).

В цілому по Україні вартість цінних паперів теж має тенденцію до значного зростання. Прослідкуємо цю динаміку починаючи з 1998 року, де можна побачити значне зростання в 5,4 рази вартості цінних паперів. Як і в нашій області найбільшу вартість по Україні мають акції і ця вартість постійно зростає.

Облігації теж займають велику частку серед цінних паперів, які обертаються на ринку цінних паперів України і їх вартість досить еластична (зменшується майже в два рази з 1998 по 2001 рр.) і впевнено зросла до 1315,5 млн. грн. в 2002 році (табл. 2.8). Досить малу частку серед цінних паперів займають казначейські зобов’язання, вартість яких склала 29,6 млн. грн. у 1998 р.

Щодо векселів, то їх вартість в 1998 році складала 1395,2 млн. грн., в 2000 році вона збільшилась до 9800,8 млн. грн., а вже в 2002 р. їх вартість склала більше як 20000 млн. грн., що свідчить про їх стабільне зростання у часі та позитивний вплив при переході економіки до нормального інвестиційного режиму. На цьому етапі було розглянуто тенденцію зміни вартості цінних паперів, а тепер порівняємо вартість цінних паперів по Івано-Франківській області та Україні в цілому.

Розглянемо і порівняємо вартість акцій по області та Україні, так, наприклад, в 2000 році ця вартість по Івано-Франківській області складала 3,25 % від вартості акцій по Україні, а вже в 2002 році – майже 4 %. Щодо ощадних сертифікатів, то тут ситуація така, якщо в 1998 році їх вартість складала всього 0,04 % від вартості цього виду цінних паперів по Україні, то вже в 2002 році ця вартість складала 2,3 %.

Порівнюючи дані вартості векселів, можна простежити тенденцію щодо зниження вартості у відсотках, наприклад, в 2000 році відношення складало 1,9 %, а в 2001 році воно зменшилось до 0,3 %. Така сама ситуація склалася і по інших цінних паперах. Всього в 1999 році вся вартість по області у порівнянні з вартістю цінних паперів по Україні складала 5 %, а до 2002 року ця цифра виросла і склала 5,2 %, що свідчить про збільшення обсягу емісії цінних паперів в Івано-Франківській області та їх обігу на первинному ринку цінних паперів.

Таким чином, ринок цінних паперів в Івано-Франківській області ще не достиг своєї “зрілості” та широкого обігу, як наприклад в центральній Україні, але область тим не менше має великі перспективи по залученню інвестицій та вкладанню капіталу (в тому числі іноземного) в цінні папери місцевих підприємств, компаній, холдингів.

Отже, цінні папери – це ще й інструмент залучення коштів, об’єкт вкладання фінансових ресурсів. Структурна перебудова господарства потребує додаткових інвестиційних ресурсів.

Цього неможливо подолати без запровадження ринкових механізмів. Для цього необхідно забезпечити максимальну конкуренцію підприємств за інвестиційні ресурси, з одного боку, та створити широкі можливості для їх мобілізації та концентрації, з іншого.