У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Податкова служба була створена в січні 1990 року згідно з Постановою Ради Міністрів СРСР від 24 січня 1990р. №76 «О Государственной налоговой службе». До цього її функції виконували фінансові органи, на які в той час були покладені питання планування і вико-нання бюджету.

22 серпня 1996 року був підписаний Указ Президен-та України №760/96 «Про утворення Державної подат-кової адміністрації України і місцевих державних по-даткових адміністрацій». Згідно з ним на базі ліквідова-? них органів податкових інспекцій передбачалося утво-рити Державну податкову адміністрацію України і відпо-відно державні податкові адміністрації в Автономній Рес-публіці Крим, областях, податкові інспекції в районах, містах і районах у містах.

Утворення Державної податкової служби Восійської Федерації у складі центральних органів дер-жавного управління зумовлене розвитком ринкових відносин і становленням податкової системи в Росії. У цей час Державна податкова служба Російської Фе-дерації — це єдина централізована система інспекцій-них органів, що входить до системи центральних органів державного управління і здійснює контроль за пра-вильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати податків та інших неподаткових платежів.

Головними завданнями Державної податкової адмі-ністрації України є:—

здійснення контролю за дотриманням податково-го законодавства, правильністю обчислення і сплати по-датків;—

прийняття рішень щодо накладення фінансових санкцій і адміністративних штрафів;—

прийняття нормативних і методичних документів з питань оподаткування.

Устрій окружної податкової служби залежить від ве-личини округу. Податкову службу очолює директор; у великих податкових службах директор має заступника, особливого службовця з прибутків і особливого пере-віряючого, що займається перевіркою рахунків круп-них платників податків. Більшість податкових служб скла-дається з відділу узгодження і трьох груп (облік при-бутків і збору податків, перевірки рахунків особистих платників податків, перевірки рахунків корпоративних платників податків) о Крім того, в податковій службі пра-цюють особливий службовець із суспільних зв'язків і головний перевіряючий по спиртних напоях, що спос-терігає за їх виготовленням і сплатою податку на вино.

1. Облік платників податків.

2. Контроль за виконанням платниками податкове
законодавства.

3. Забезпечення бухгалтерського обліку.

4. Затвердження форм розрахунків і звітності.

5. Розробка напрями, форм і методів податкових пе-ревірок і їх здійснення.

6. Застосування заходів відповідальності до поруш-ників законодавства про податки.

Права державних податкових адміністрацій такі:

1. Здійснення перевірок документації, звітів і под.

2. Отримання від юридичних і фізичних осіб необхід-них відомостей і довідок.

3. Огляд приміщень, необхідний при здійсненні по-даткових перевірок.

4. Вилучення у платників необхідних документів.

5. Припинення операцій.

6. Застосування фінансових санкцій і адміністратив-них штрафів тощо.

Права і обов'язки податкових органів регулюються за-конами, що визначають основи податкової системи, статус податкових адміністрацій.

Стаття 11. Права органів державної податкової служби

Органи державної податкової служби в установле-ному законом порядку мають право:

1) здійснювати на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності та у гро-мадян, в тому числі громадян — суб'єктів підприєм-ницької діяльності, перевірки грошових документів, бухгалтерських книг, звітів, кошторисів, декларацій, товарно-касових книг, показників електронних кон-трольно-касових апаратів і комп'ютерних систем, що застосовуються для розрахунків за готівку із спожи-вачами, та інших документів незалежно від способу подання інформації (включаючи комп'ютерний), по-в'язаних з обчисленням і сплатою податків, інших платежів, наявності свідоцтв про державну реєстра-цію суб'єктів підприємницької діяльності, спеціаль-них дозволів (ліцензій, патентів тощо) на її здійснен-ня, а також одержувати від посадових осіб і грома-дян у письмовій формі пояснення, довідки і відо-мості з питань, що виникають під час перевірок; пе-ревіряти у посадових осіб, громадян документи, що посвідчують особу, під час проведення перевірок з питань оподаткування; викликати посадових осіб, громадян для пояснень щодо джерела отримання до-ходів, обчислення і сплати податків, інших платежів, а також проводити перевірки достовірності інфор-мації, одержаної для внесення до Державного реєст-ру фізичних осіб — платників податків та інших обо-в'язкових платежів.

Періодичність таких перевірок та проведення обсте-жень виробничих, складських, торговельних та інших приміщень встановлюється Державною податковою ад-міністрацією України.

Орган державної податкової служби може запро-шувати громадян, в тому числі громадян — суб'єктів підприємницької діяльності, для перевірки правиль-ності нарахування та своєчасності сплати ними по-датків, інших платежів. Письмові повідомлення про такі запрошення направляються громадянам рекомендова-ними листами, в яких зазначаються підстави виклику, дата і година, на яку викликається громадянин;

2) одержувати безоплатно від підприємств, установ, організацій, включаючи Національний банк України та його установи, комерційні банки та інші фінансо-во-кредитні установи, від громадян — суб'єктів підприємницької діяльності довідки, копії документів про фінансово-господарську діяльність, отримані до-ходи, видатки підприємств, установ і організацій не-залежно від форм власності та громадян про розра-хункові, валютні та інші рахунки, інформацію про на-явність та обіг коштів на цих рахунках, у тому числі про ненадходження у встановлені терміни валютної виручки від суб'єктів підприємницької діяльності, та іншу інформацію, пов'язану з обчисленням та спла-тою податків, інших платежів у порядку, визначеному законодавством, входити в будь-які інформаційні си-стеми, зокрема комп'ютерні, для визначення об'єкта оподаткування;

одержувати безоплатно необхідні відомості для фор-мування інформаційного фонду Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов'яз-кових платежів від підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, включаючи Національ-ний банк України та його установи, комерційні банки, та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності — про суми доходів, виплачених фізичним особам, і утри-маних з них податків, інших платежів, від органів, уповноважених проводити державну реєстрацію, а та-кож видавати спеціальні дозволи (ліцензії, патенти тощо) на здійснення деяких видів підприємницької діяльності, — про видачу таких дозволів суб'єктам підприємницької діяльності, від органів внутрішніх справ — про громадян, які прибули на проживання до відповідного населеного пункту чи вибули з нього, від органів реєстрації актів громадянського стану


Сторінки: 1 2