У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІЖРЕГІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

 

ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему: Облік, контроль і аудит операцій на рахунках в банку

ЗМІСТ

ВСТУП.........................................................................................................................3

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ, КОНТРОЛЮ ТА АУДИТУ ОПЕРАЦІЙ НА РАХУНКАХ В БАНКУ………………………………………...6

1.1 Законодавче регулювання обліку грошових коштів……………………….....6

1.2 Економічна сутність, види та принципи організації грошових

розрахунків……………………………………………………………………….9

1.3 Банківські рахунки: види та порядок їх відкриття…………………………...16

1.4 Форми безготівкових розрахунків підприємства……………………………..24

РОЗДІЛ 2 ОБЛІК, КОНТРОЛЬ ТА АУДИТ ОПЕРАЦІЙ НА РАХУНКАХ В БАНКУ НА ПІДПРИЄМСТВІ «РОСЬ-К»……………………………………..36

2.1 Загальна організаційно-економічна характеристика підприємства………...36

2.2 Аналіз фінансово-економічного стану підприємства……………………….47

2.3 Організація та порядок ведення обліку грошових розрахунків

підприємства……………………………………………………………………57

2.4 Облік розрахунків за допомогою різних платіжних інструментів………….76

2.5 Контроль та аудит безготівкових розрахунків……………………………….95

РОЗДІЛ 3 ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ, контролю та АУДИТУ ОПЕРАЦІЙ НА РАХУНКАХ В БАНКУ………………………….101

3.1 Інформаційні технології в системі обліку і контролю безготівкових

коштів………………………………………………………………………….101

3.2 Комп»ютерні технології в обліку і аудиті грошових коштів на базовому

підприємстві…………………………………………………………………...120

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ..........................................................................128

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ...................................................134

ДОДАТКИ………………………………………………………………………...138

ВСТУП

Стан економіки країни зумовлює активізацію пошуку шляхів виходу з економічної кризи та розвитку підприємницької діяльності.

Найголовнішим на сьогодні є створення передумов для довгострокового економічного зростання, зокрема: посилення інноваційного спрямування економічної політики; визначення пріоритетів структурної перебудови, технічного і технологічного забезпечення; вирішення питань економічних відносин, структуризація власності та формування організаційно – правових структур; розвиток інститутів корпоративної самоорганізації; стимулювання кооперації та фінансово – промислової інтеграції; стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу; розвиток інформаційної сфери як основи ефективної політики; здійснення адміністративної реформи та підготовки кадрів.

Держава правовими та організаційними заходами має забезпечити вільний вибір суб’єктами підприємницької діяльності форм господарювання, напрямів та умов реалізації продукції, право розпоряджатися результатами своєї праці та капіталом.

За останні роки в країні створились умови, за яких товарне виробництво (першооснова ринку) поставлене поза ринковими відносинами. Фінансово – банківська система відійшла від виробництва і обслуговує сферу обігу. Старі зв’язки з підприємствами колишнього Союзу розірвані. Задача підприємств країни знаходити нові контакти з зарубіжними партнерами та інвесторами, підтримувати діяльність на певному рівні, шукати засоби виходу з цих критичних умов.

Державна політика повинна йти в напрямку пошуку оптимальної моделі трансформації економічних відносин суб’єктів господарювання.

Стратегія і тактика реформ повинні концентруватися на трьох взаємопов’язаних напрямках. Перший – формування ефективного господаря власника. Другий – створення сприятливого економічного середовища («правила гри») на ринку. Третій – активний пошук і мобілізація внутрішніх резервів зростання обсягів виробництва, підвищення ефективності.

Ефективний господар – власник повинен стати провідною ланкою розвитку товарно – грошових відносин та форм господарювання. Нині потрібна політична воля, рішучість, взаємоузгодженість дій усіх рівнів влади, спрямованих на зрушення перетворень на краще.

Другий стратегічний напрям – створення сприятливого економічного середовища, правила гри на ринку для всіх господарюючих суб’єктів. Мається на увазі запровадження сприятливої цінової політики, стимулюючого оподаткування, надання фінансово – кредитного забезпечення, створення відповідної ринкової інфраструктури, захист внутрішніх та доступ до зовнішніх ринків.

Вирішивши зазначені стратегічні проблеми, можна буде здійснювати і третій стратегічний напрям, розробити і втілити в життя конкретні програми розвитку галузей, регіонів, суб’єктів господарювання, розвитку технологій та науково – технічного прогресу.

На поверхні економічних явищ фінанси як грошові відносини між різними учасниками суспільної діяльності, що пов’язані з рухом грошей і функціонують через їхнє опосередкування. Таким чином, у сутності фінансів відображається не вся сутність економічних відносин, а тільки грошові відносини, або тільки такі операції, які можна оцінити у вартісних вимірах. Гроші є більш загальною економічною категорією, ніж категорія фінанси. Вони – основа і необхідна умова існування фінансів. Однак між фінансами і грошима немає і тотожності.

Вихід економіки України з кризового стану неможливий без розуміння керівниками, бухгалтерами, фінансистами загальних закономірностей і тенденцій розвитку економіки в умовах переходу до ринкових відносин, розуміння проявлення загальних та специфічних законів на практиці свого підприємства, своєчасно помічати тенденції і можливості підвищення ефективності виробництва.

У процесі господарської діяльності кожен господарюючий суб’єкт вступає у різні розрахунково – грошові відносини з іншими підприємствами, організаціями, ланками фінансово – кредитної системи, фізичними особами і т. д.). Ці відносини пов’язані з оплатою придбаних матеріальних цінностей, послуг, перерахуванням до різних ланок фінансової системи встановлених податків та платежів, виплатою заробітної плати, пенсій, допомоги робітникам тощо.

Розрахунками в народному господарстві є система грошових відносин, пов’язаних з оплатою цінностей, послуг і виконання інших фінансово – кредитних зобов’язань підприємств, організацій, населення.

Розрахунки здійснюються готівкою або шляхом безготівкових перерахувань через установи банків, але завжди мають грошову форму.

Своєчасне отримання грошових коштів за відвантажену продукцію дасть можливість своєчасного проведення розрахункових операцій з кредиторами по різних видах платежів, а отже і здійснить позитивний вплив на фінансово – господарську діяльність підприємства.

Організація грошового обігу на підприємствах контролюється і регламентується. Від своєчасного і якісного внутрішнього контролю залежить не тільки збереження коштів засновників, але і кредитоспроможність підприємства. Внутрішній контроль включає не тільки бухгалтерський облік, а всю фінансово-господарську діяльність структурних підрозділів і підприємства в цілому. Контроль спрямований на постійне удосконалювання господарських процесів, що є життєвою необхідністю сучасного підприємства і робить обрану тему роботи особливо актуальною за сучасних умов.

Мета дослідження –дослідження теоретичних джерел (нормативної та інструктивної бази, спеціальної літератури, матеріалів поточної преси), даних бухгалтерського обліку та звітності організації «Монастирищенський центр соціального обслуговування непрацездатних громадян» та розкриття практичних знань з питань обліку, контролю і аудиту операцій на рахунках в банку.

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ, контролю ТА АУДИТУ ОПЕРАЦІЙ НА РАХУНКАХ В БАНКУ

1.1 Законодавче регулювання обліку грошових коштів

Основними нормативними документами, що регулюють облік грошових коштів


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39