У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розділ 2

Аналіз маркетингової діяльності Рогатинської філії Надра Банку Оцінка маркетингового макро- та мікро середовища Рогатинської філії Надра Банку.

Надра Банк діє в постійно змінних умовах, обумовлених різноманіттям відносин, що склалися між ними і різними економічними суб’єктами. Сукупність цих відносин і складає поняття середовища маркетингу, яке багато в чому визначає характер діяльності банку і повинне в обов’язковому порядку вивчатися в процесі проведення маркетингових досліджень. Аналіз середовища маркетингу йде по двох напрямах: аналіз мікро середовища та аналіз макро середовища.

Мікросередовище банку складається із взаємостосунків всередині самої організації, а також з постачальниками, посередниками, конкурентами, клієнтами і контактними аудиторіями.

Відносини з постачальниками

Для Надра Банку ці відносини мають менше значення, ніж для промислових корпорацій, і характеризуються більшою мірою нестабільності. Це пояснюється тим, що банківська діяльність через свою специфіку не вимагає регулярних поставок, і сфера потреб обмежується придбанням різного банківського устаткування, комп’ютерів, оргтехніки, а також канцелярського приладдя, пломб та інших витратних матеріалів. Але, не дивлячись на це, навіть не регулярність контактів з постачальниками не повинна позначатися на якості взаємостосунків з ними.

Західні маркетологи вважають, що меблі і банківське устаткування є істотною частиною маркетингової стратегії. Вишуканість, поєднання елементів розкоші з сучасним устаткуванням забезпечують незабутнє враження для клієнтів, свідчать про солідність та процвітання банку, створюють атмосферу довіри і відчуття спокою за вкладені гроші. Тобто теза про те, що ефектні та презентабельні будівлі банків можуть одним своїм виглядом сприяти успіху маркетингових зусиль банку, вірна і з успіхом використовується багатьма установами.

Контакти з постачальниками, як вже раніше зазначалось, хоч і мають не регулярний характер, але співпраця відбувається з надійними партнерами (підтримку, щодо електронних мереж надають ЗАТ „Український мобільний зв’язок” (торгові марки UMS, SIM-SIM, JEANS),ЗАТ „Київ стар Дж.Ес.Ем.” (торгові марки Kyivstar, ASE&BASE, DJUCE), а також абонентам ЗАТ „Українські радіосистеми” (торгова марка WellCOM) та ТОВ „Голден Телеком” (торгова марка Golden Telecom).

Відносини з посередниками

Із всіх видів посередників в банківській індустрії діють в основному тільки два. До них відносяться різні організації, що надають маркетингові і рекламні послуги, і кредитно-фінансові установи.

Організації, що надають маркетингові послуги. Ще недавно багато банків почали в своїй діяльності використовувати концепцію маркетингу, тому і досвіду у них ще не досить для проведення необхідних маркетингових досліджень і повноцінного застосування їх на практиці. Отже, без залучення відповідних фахівців із сторони не може бути і мови про успішну діяльність в умовах диктованих ринком.

Такими організаціями на Україні є «Социо-маркет», «Социс», «Социо-поліс».

По не офіційній інформації такі банки, як «Райффайзен БАНК АВАЛЬ», Альфа-банк», «Руський стандарт», кредитна спілка «Єврокредит», а також декілька інших фінансово-кредитних установ, що діють на території України, неодноразово звертались за послугами, до спеціалізованих раніше перелічених агентств. Все це свідчить про серйозність намірів та розуміння з боку керівництва, що без професійно проведених, широкомасштабних маркетингових досліджень, досягнення успіху в довгостроковому періоді не можливо.

Кредитно-фінансові посередники. Відносини банку з ними зводяться до декількох моментів: страхування операцій, отримання і надання кредитних ресурсів, операції з цінними паперами.

Відносини з конкурентами

Для індустрії в якій функціонує Надра Банк характерний високий рівень конкуренції, тому дослідження цієї проблеми в рамках аналізу середовища маркетингу є дуже важливим.

Так склалось, що ринок банківських послуг є досить насиченим в Україні, що призводить до високого рівня конкуренції. Це безумовно позитивно, з точки зору клієнта, адже на фоні подекуди жорсткої конкуренції банки змушені йти на декотрі, так би мовити поступки (проведення різноманітних акцій, видача, вже знайомих, безвідсоткових кредитів, спрощення пакету необхідних документів для отримання того, чи іншого банківського продукту, швидкість проведення процедур).

Відносини з контактними аудиторіями

Ці відносини також роблять певний вплив на дії Надра Банку. Прийнято виділять 5 основних груп контактних аудиторій, серед яких:

Небанківські фінансові організації;

Засоби масової інформації;

Державні установи;

Громадськість;

Власний службовий персонал.

В принципі відносини банку з контактними аудиторіями практично не відрізняються від подібних відносин в будь-якій іншій сфері діяльності.

Відносини з клієнтами

Особливе місце в аналізі мікросередовища будь-якої організації займають відносини з клієнтами. Надра Банк не став відходити від вже класичного поділу клієнтів для банківських установ і розмежував їх на роздрібних (фізичні особи і приватні підприємці) та оптових (юридичні особи). Відносини з клієнтами будуються в залежності від того, до якої групи поділу вони належать, а також від орієнтації самого банку, його місії, цілей та стратегії. Одним із найважливіших аспектів діяльності Надра Банку стало перенесення акценту з продуктового ряду на клієнта та його потреби. Для кожного сегменту клієнтів тепер є свій менеджер, а саме: для фізичних осіб – менеджер з обслуговування фізичних осіб, для малого бізнесу – менеджер з обслуговування малого бізнесу, для корпоративних клієнтів – менеджер з обслуговування корпоративних клієнтів. Крім того, для „швидких” платіжно-касових операцій також спеціально виділені менеджери, що надало змогу здійснювати їх максимально оперативно. В процесі продажу не забули і про обов’язковий контроль за принципом „другої пари очей”, для цього на площадках продажу введена функція контролера.

У процесі реорганізації розроблялись і втілювались в життя нові продукти та процеси, які дали можливість високоякісно задовольнити якомога більшу кількість клієнтів з різних сегментів ринку. Їх створення вимагало вдосконалення програмного забезпечення, тому у цьому напрямі проводилась відповідна робота. Одним з яскравих прикладів цього є введення програмного забезпечення „Скоринг”, яке дало можливість прискорити прийняття рішень з окремих видів кредитів (прийняття рішення займає лише декілька годин). Створюючи і


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10