У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1

ЗМІСТ

стор.

ВСТУП_________________________________________________7-8

Розділ 1. Теретична частина

Теоретичні та методологічні засади стану та розвитку

банківської системи

Банківська системи України в умовах глобалізації

економіки_______________________________________ 9-13

Адаптація банківського законодавства – ключ

до поліпшення економічної ситуації в Україні _________13-19

Етичні аспекти діяльності українських банків

та розвиток корпоративного банківського бізнесу______ 19-31

Розділ 2. Аналітична частина

Фінансовий аналіз роботи банку АППБ „Аваль”

за 2002р. – 2004р.

Економічна характеристика Коломийського

філіалу АППБ „Аваль”_____________________________32-40

Аналіз банківських послуг Коломийського

філіалу АППБ „Аваль”_____________________________40-48

Розділ 3. Рекомендаційна частина

Шляхи покращення банківських послуг з метою

оптимізації структури доходів і витрат АППБ „Аваль”

Перспективи розвитку електронних фінансових послуг_ 49-55

Автоматизація бізнес-процесів по наданню

банківських послуг________________________________56-63

Шляхи забезпечення дохідності операцій банку

з платіжними картками_____________ _______________63-74

Розділ 4. Розрахункова частина____________ _______________75-88

ВИСНОВКИ ____________________________________________89-92

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ________________93-95

Вступ

Банківська система відіграє виключно важливу роль у господарській структурі країни з розвинутими ринковими відносинами. Через неї проходить великий обсяг грошових розрахунків і платежів підприємств, організацій і населення. Вона мобілізує і перетворює в активно діючий капітал тимчасово вільні грошові кошти, заощадження та доходи населення, виконує різноманітні кредитні, посередницькі, інвестиційні, довірчі та інші операції.

Банківська система організовує і обслуговує рух головного атрибута ринку - капіталу, забезпечує його залучення, акумуляцію та перелив у ті сфери суспільного виробництва, де виникає дефіцит капіталу.

Після закінчення періоду гіперінфляції, та надприбутковості короткотермінових банківських активів, перед сучасною банківською системою постає проблема якості та ефективності розміщення ресурсів з урахуванням мінімізації існуючих ризиків та збалансованості термінів залучення ресурсів. В зв'язку з великою ризикованістю та ресурсоємністю кредитних операцій, банки змушені розвивати різноманітні комісійні операції. Також спостерігається досить висока конкуренція в сфері банківських послуг. З огляду на це, забезпечення стабільного та прибуткового функціонування будь-якого банку, потребує ретельного аналізу ефективності залучення ресурсів та зваженого розподілу залучених коштів між різними видами операцій з урахуванням факторів максимізації прибутку при мінімізації існуючих ризиків.

Актуальність сформулювати питань становлення функціонування та розвитку банківської системи визначили вибір теми дипломної роботи.

Обєктом дослідження обрано Коломийський філіал АППБ „Аваль”. Теоретичною основою виконання дипломної роботи сформулювали нормативне законодавчі акти Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Держкомстату Мінфіну України. Зокрема Закон України "Про банки і банківську діяльність" від 07.12.2002 р. із змінами та доповненнями, та Закон України про Національний Банк України від 20.02.2001 р. зі змінами та доповненнями таін.

Завданням дипломної роботи було теоретичне опрацювання нормативно-законодавчих актів та монографічної літератури, джерел з аналізом фінансово-господарської діяльності Коломийського філіалу АППБ „Аваль” за 2002-2003 рр. В дипломній роботі розглядається теоретичні та методологічні засади стану та розвитку банківської системи. Аналіз фінансового стану АППБ „Аваль” за 2002-2003 рр. та визначення рекомендацій щодо удосконалення системи інформаційного забезпечення систем банківського обслуговування та впровадження новітніх технологій. Новизною в дипломній роботі є висвітлення тенденцій та перспектив розвитку і функціонування Коломийського філіалу банку „Аваль”, перспективних структурних змін в його активах, капіталі та зобовязаннях.

Розділ 1. Теоретична частина

Теоретичні та методологічні засади стану та розвитку банківської системи

1.1. Банківська система України в умовах глобалізації економіки.

Економічний розвиток держави у сучасному світі значною мірою залежить від її участі в міжнародних відносинах. Світовий досвід свідчить: жодна країна не спромоглася створи-ти повноцінну економіку, ізолювавши себе від світової економічної системи. Саме взаємопро-никнення окремих національних економік че-рез механізми іноземних інвестицій, створення спільних підприємств або транснаціональних корпорацій і становлять основу явища, яке ми називаємо глобалізацією світової економіки.

Одним із основних проявів глобалізації най-частіше називають вільне переливання фінансо-вого капіталу між національними та регіональ-ними ринками капіталу. З огляду на обсяги цих потоків, які вимірюються сотнями мільярдів доларів, може видатися, що варто лише допус-тити іноземний капітал на вітчизняний фінан-совий ринок, як він швидко скупить усі приваб-ливі активи. Насправді це не так. Україна впро-довж 13 років своєї незалежності переконалася, що за іноземні інвестиції, іноземний капітал треба боротися — необхідно створювати для інвестора привабливі умови, забезпечувати га-рантії інвестицій та прозорість усіх процесів у національній економіці.

Керівництво держави, провідні вчені та прак-тики впевнені, що важливою умовою розвитку національної економіки є залучення та ефектив-не використання іноземного капіталу. Проте навколо цієї тези, яка цілком лояльно сприй-мається стосовно галузей промисловості чи АПК, розгортаються дискусії, коли йдеться про вітчизняну банківську систему. Хоча ще у По-сланні Президента України до Верховної Ради "Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002—2011 роки" зазначено, що ос-новна увага має зосереджуватися зокрема на активному залученні в банківську сферу іно-земного капіталу, в тому числі країн — членів ЄС. Цілий ряд опонентів, насамперед у бан-ківській системі, вбачає у цьому більше загроз, ніж позитиву.

Саме тому варто визначити, чого слід очіку-вати банківській системі України від припливу іноземного капіталу. Головними позитивними результатами мають стати:—

суттєве збільшення обсягів інвестицій у національну економіку — як безпосередньо у банківський, так і в реальний сектор шляхом ви-користання банківського капіталу в активних операціях;—

здешевлення вартості кредитних коштів для підприємств реального сектору економіки;—

активне запровадження у практику вітчиз-няної банківської справи новітніх технологій та процедур банківського обслуговування;—

наближення банківської системи України до міжнародних стандартів через запроваджен-ня правил, технологій, процедур, які викорис-товуються провідними банками розвинутих країн світу. Практичними наслідками цього ста-нуть підвищення прозорості банківської систе-ми, удосконалення системи тощо.

Чи не найголовнішим аргументом прихиль-ників обмеження припливу іноземного капіта-лу на вітчизняний банківський ринок є те, що іноземний капітал значно посилить конкуренцію у банківській системі та витіснить вітчизняні банки з їхнього ж ринку. Полемізуючи із цими аргументами, обмежимося лише двома тезами.

По-перше, чи таке суттєве значення для дер-жави в цілому має


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20