У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





2

ДИПЛОМНА РОБОТА

НА ТЕМУ: " Правове регулювання кредитних операцій банків"

ЗМІСТ

ВСТУП..............................................................................................................3-6

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ ТА ОКРЕМИХ ДЕРЖАВАХ СВІТУ

1.1. Поняття, виникнення, особливості кредитних відносин...............7-16

1.2. Кредитні відносин в інших країнах: порівняльні характеристики.( Англія, Франція ) .....................................................17-32

1.3. Джерела правового регулювання кредитних відносин, та їх аналіз.......................................................................................................33-38

РОЗДІЛ 2. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КРЕДИТНИХ ОПЕРАЦІЙ БАНКІВ

2.1. Кредит: поняття, види, форми. .....................................................39-48

2.2. Правова природа кредитного договору, як підстави здійснення кредитних операцій. Сторони, зміст, форма кредитного договору..............................................................................49-61

2.3. Принципи і порядок банківського кредитування. .......................62-72

2.4. Іпотека і факторинг, як особливі елементи кредитних операцій..........................................................................................................73-78 2.5. Юридична відповідальність за порушення зобов'язань по кредитному договору. Проблеми і шляхи їх розв'язання...................79-87

РОЗДІЛ 3. АНАЛІЗ ПРОБЛЕМ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ

3.1. Прогалини у кредитному законодавстві та шляхи їх усунення.88-97

3.2. Кредитування-як засіб покращення економічної ситуації в Україні та напрямки його вдосконалення..........................................98-105

ВИСНОВКИ.............................................................................................106-108

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ............................................109-113

ДОДАТКИ.................................................................................................114-118

ВСТУП

Процес становлення сучасних суспільно-економічних відносин в Україні зумовив подальший розвиток фінансової справи, у тому числі її складової, як кредитування. Кредитування є необхідною та невід’ємною умовою нормального функціонування будь яких суб’єктів господарювання всіх форм власності, зокрема суб’єктів підприємницької діяльності юридичних і фізичних осіб.

З огляду на зростання потреб суб’єктів господарювання і громадян держава приділяє увагу їх фінансовій підтримці у тому числі розширенню кредитування.

Кредитування, як операція банку, пройшло довгий шлях розвитку до свого теперішнього вигляду, але суть його залишилась незмінною і полягає в тому, що кредит був і залишається своєрідною матеріальною допомогою, як для суб'єктів підприємництва, так і для громадян. В процесі кредитування виникають відносини, що складаються з приводу мобілізації тимчасово вільних коштів підприємств, організацій, бюджету та населення і використання цих коштів здійснюється лише на умовах повернення. Визначення кредиту дається у Законі України "Про оподаткування прибутку підприємств", та в Положеннях Національного Банку України.

Актуальність теми. Кредити у даний час набули важливого значення для громадян, для задоволення їх особистих потреб: індивідуального будівництва, придбання товарів, оплати за навчання... Правове регулювання кредитних операцій банків було і є предметом наукових досліджень вчених, представників науки банківського, цивільного, та господарського права, тощо адже кредитування, як активна операція. банку є необхідним, позитивним явищем як для розвитку суспільства у цілому, так і конкретного індивідума зокрема. Дані дослідження проводяться з метою виявлення характерних рис кредитних операцій (як позитивних, так і негативних) і вдосконалення чинного законодавства України відповідно до вимог суспільства та зміни економічної і політичної ситуації у державі.

Актуальність питання кредитування обумовлюється не лише їхньою роллю у ринковій системі господарювання, а й особливостями сучасного розвитку ринку в Україні. Так, інтеграція України до світової економічної системи стимулює розвиток міжнародних господарських зв’язків, зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів підприємницької діяльності. Перехід ринкової економіки до розвинених ринкових відносин багато в чому залежить від правового забезпечення ринкових реформ, від створення належних умов функціонування суб’єктів господарської діяльності, від суворого додержання останніми вимог чинного законодавства.

Входження до світової економічної системи потребує відповідності національного законодавства вимогам європейського права.

Все це обумовлює актуальність теми, у зрізі якої і виконана дипломна робота.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини пов’язані зі виникненням, становленням, розвитком та припиненням кредитних відносин між суб’єктами.

Предметом дослідження є нормативно-правові акти, що регулюють загальні засади виникнення, розвитку та припинення кредитних відносин, загальні концепції щодо вдосконалення проблеми кредитного регулювання та шляхи їх подолання.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є всебічний аналіз та характеристика кредиту і кредитних операцій та виявлення на цій основі основних проблем кредитування, тенденцій розвитку кредитних відносин та їх законодавчого забезпечення.

Для досягнення поставленої мети в дипломній роботі зосереджено увагу на виконанні таких завдань:

проаналізувати еволюцію становлення і розвитку кредитних відносин в Україні та порівняти ці процеси з іншими державами, зокрема у Францією та Англією;

- проаналізувати чинні нормативно-правові акти, що регулюють кредитні відносини в Україні;

- розглянути порядок здійснення комерційними банками процедури кредитування;

- окреслити характерні особливості кредитних відносин;

- узагальнити загальні висновки з досліджених проблем дипломної роботи.

ґ

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному.

На основі проведеного аналізу діючих законодавчих актів, що регулюють кредитування банків і вивчення теоретичні праці вчених представників науки господарського, цивільного і банківського права виконано комплексне дослідження відносин, пов’язаних із здійсненням кредитування, що дало змогу зробити висновки по вибраній темі:

Обґрунтовується розробка і створення Банківського кодексу, що дало б змогу полегшити роботу по наданню банками кредиту.

Необхідним є також спрощення процедури отримання кредиту.

Чітке правове регулювання кредитування житла малозабезпеченим сім’ям.

Інтерпретація норм європейського законодавства в українське.

Теоретичне і практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що викладені у роботі висновки і теоретичні положення дають можливість обґрунтувати тенденції подальшого розвитку правового регулювання кредитних операцій банків і можуть бути використані у навчальному процесі при читанні лекцій та проведенні практичних занять з навчальних дисциплін „Банківське право України” та „Господарське право України”.

Ступінь наукової розробки теми. Основними джерелами для написання даної роботи слугували: Конституція та закони України, що регулюють питання кредитування загалом, література академічного характеру, наукові публікації і монографії, у яких по-різному розглядається питання кредиту, кредитних відносин, їх розвиток, становлення, та зміна, але всі дослідження зводяться до важливості кредиту у економіці держави.

Такі вчені М. Олексієнко, В. Ольшанський, Е. Першиков розглядають окремі проблеми правового регулювання кредитних операцій у публікації ”Кредит і кредитні правовідносини: економічна природа і практика законодавчого регулювання: Теорія, практика, нормативна база” ( К.,1996 ). Актуальною є стаття


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29