У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

Об'єкт дипломної роботи – діяльність банків щодо створення і надання документно-інформаційних банківських послуг через ринкові механізми.

Предмет дослідження – документно-інформаційні послуги, які отримують клієнти банку у процесі банківського обслуговування.

Мета дослідження – розкрити сучасний стан документно-інформаційних послуг банківської сфери в Україні з виявленням тенденцій їх подальшого розвитку, а також дослідити документно-інформаційні послуги на прикладі конкретної банківської установи.

Для досягнення поставленої мети необхідно виконати такі завданая:

розкрити суть банківської діяльності та банківських документно-інформаційних послуг ; дослідити особливості банківських документно-інформаційних послуг; дослідити сучасні тенденції щодо створення і надання клієнтам документно-інформаційних банківських послуг; проаналізувати особливості банківських документно-інформаційних послуг на прикладі конкретної банківської установи; вивчити перспективи подальшого розвитку ринку банківських документно-інформаційних послуг в Україні; внести пропозиції щодо удосконалення надання документно-інформаційних послуг для конкретної установи банку.

В дипломній роботі застосовано широкий інструментарій загальноприйнятих методів наукового дослідження, а саме: методи порівняння, аналізу і синтезу, індукції та дедукції. Крім того, у роботі були використані й інші методи теоретичного та емпіричного дослідження: творчо-критичний, описово-аналітичний та статистичний методи.

Стан наукової розробки теми: В даний час тема дипломної роботи досліджена недостатньо, що можна пояснити другорядним значенням, яке належить документно-інформаційним послугам у банках. Їх надання не є основною метою банківської діяльності. Наступною причиною можна вважати стрімкий розвиток багатьох інших нетрадиційних послуг, які дають банкам значно вищі прибутки. Слід також підкреслити, що достатнього теоретичного обгрунтування у вітчизняній літературі документно-інформаційні послуги банківської сфери ще не отримали. Поки що визначено лише їх місце у загальній класифікації та класифікації банківських послуг. Нетрадиційні банківські послуги, і зокрема інформаційні досить детально проаналізували у своїх публікаціях А.Л. Лобанова „Перспективи розвитку ринку нетрадиційних банківських послуг”, О.Дзюблюк „Ринок банківських послуг: теоретичні аспекти організації і стратегія розвитку в Україні”, С.А. Петренко „Стан і перспективи розвитку нетрадиційних банківських операцій та послуг”, Л.Ф. Романенко „Особливості використання комерційними банками нетрадиційних банківських продуктів”, Л.Р. Курманова „Вопросы развития рынка банковских услуг”.

Теоретичною основою роботи послужили класичні положення документно-інформаційного менеджменту, банківської справи, праці сучасних вітчизняних і зарубіжних вчених різних галузей знань, в яких висвітлені фундаментальні положення банківської діяльності та інформаційного обслуговування , законодавство та правова база України, а також статистичні дані Івано-Франківського відділення №5 ВАТ „ЕлектронБанк”.

Значний внесок у вивчення питань нетрадиційних послуг комерційних банків зробили такі українські вчені як І. Бобров, С. Бровко, В. Денисенко, Б. Івасів, Б. Луців, З. Луцишин, С. Руденко Л. Курманова.

Класифікація нетрадиційних банківських операцій та послуг представлена у роботах А. Мороза, І. Прокопенка, В. Ганіна та В. Соляра. Досить детально проаналізував особливості усіх банківських послуг у своїй праці О. Дзюблюк, давши їм визначення та інші. В працях вищезазначених вчених досліджуються теоретичні аспекти надання комерційними банками нетрадиційних банківських послуг, закрема інформаційних, але недостатньо досліджені особливості документно-інформаційних послуг. Тому питання надання документно-інформаційних послуг комерційними банками потребує детальних досліджень і розробок, зокрема, актуальним є розробка як теоретичних пропозицій, так і практичних рекомендацій стосовно вдосконалення цього напрямку банківського обслуговування при організації розрахунково-касового обслуговування, надання послуг через систему „Клієнт-банк”, а також при організації банкоматного обслуговування .

Науковою новизною дипломної роботи є дослідження документно-інформаційних послуг як елемента банківського інформаційного одслуговування, а також розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності надання документно-інформаційних послуг Івано-Франківським відділенням №5 ВАТ „ЕлектронБанк”. Розроблені рекомендації щодо:

збільшення переліку документно-інформаційних послуг відділення банку;

впровадження нових методів надання таких послуг за допомогою новітніх засобів передачі інформації;

впровадження в експлуатацію спеціалізованого підрозділу для надання інформаційних послуг за допомогою факсимільного зв’язку.

Практичне значення отриманих результатів полягає у тому, що вони можуть використовуватись у процесі вдосконалення надання документно-інформаційних послуг клієнтам банку, для того, щоб їхні потреби в інформації були повністю задоволені. А це в свою чергу забезпечить установі можливісь гідно конкурувати з іншими банками.

Структура та зміст роботи. Дипломна робота складається зі вступу, 2 розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.

В першому розділі роботи розглядається сутність банківської діяльності та банківських документно-інформаційних послуг, зокрема, їх класифікація та теоретичні визначення.

В другому розділі роботи проведено аналіз документно-інформаційних послуг на прикладі Івано-Франківського відділення №5 ВАТ „ЕлектронБанк” та розроблені рекомендації щодо покращення надання цих послуг.

В роботі зроблені висновки до кожного розділу роботи та загальні висновки до дипломної роботи, а також вміщені додатки. Робота містить 53 сторінки основного тексту, 5 сторінок – перелік посилань на використані джерела, 10 сторінок займають додатки.

Розділ 1. Сутність банківської діяльності та банківських документно-інформаційних послуг

1.1 Комерційний банк як елемент банківської системи

Комерційні банки виникли власне при переході від централізовано-керованої економіки до ринкової. Альтернативою до державних банківських структур, вони стали, по суті, першою сферою економіки, де реально відбувається її демонополізація, поступово починає діяти конкуренція, гроші та кредити набувають ринкового змісту. Банки підтримують підприємців, здатних організувати виробництво та конкурувати своїми товарами з державними підприємствами.

Загалом комерційні банки в умовах ринкової економіки слід розглядати як самостійні суб'єкти господарювання, що виробляють та реалізують власний продукт з метою отримання прибутку. Тому важливим є правильне розуміння суті банківського продукту і його специфіки.

Комерційні банки є другим рівнем банківської системи після Національного банку України. Вони на відміну від центрального банку мають справу з підприємствами та населенням і самі, в свою чергу, є клієнтами центрального банку. Як правило, вони не є державною


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Банківське кредитування в умовах розвитку ринкових відносин (на матеріалах обласної дирекції АППБ “Аваль”) - Дипломна робота - 87 Стр.
Споживче кредитування та перспективи його розвитку в Україні ( на матеріалах Ощадного банку України ) - Дипломна робота - 182 Стр.
Поняття податок, види податків та їхня характеристика - Курсова робота - 28 Стр.
Лізингові операції комерційного банку та проблеми їх розвитку - Курсова робота - 29 Стр.
Система кредитування та її сучасні форми» (на прикладі АБ «Таврика») - Дипломна робота - 96 Стр.
Діяльність банків щодо створення і надання документно-інформаційних банківських послуг через ринкові механізми на прикладі Івано-Франківського відділення №5 ВАТ „ЕлектронБанк” - Дипломна робота - 52 Стр.
Оцінка фінансового стану банку - Дипломна робота - 129 Стр.