У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

Дипломна робота

на тему:

“Оцінка фінансового стану банку”

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ І. ДІЯЛЬНІСТЬ БАНКІВ ЯК ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ

. Етапи становлення ринку банківських послуг . Комерційні банки: їх види та операції . Становлення банківських систем на прикладі

зарубіжних країн

РОЗДІЛ ІІ. АНАЛІЗ РЕСУРСНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ КОМЕРЦІЙНОГО

БАНКУ

. Загальна характеристика АБ «Брокбізнесбанк» . Аналіз формування підприємницького капіталу комерційного

Банку

РОЗДІЛ ІІІ. АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ КРЕДИТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ФІЛІЇ "БРОКБІЗНЕСБАНК

. Аналіз основних фінансово-економічних показників діяльності філії

Банку

. Аналіз кредитного портфеля . Загальний аналіз кредитів . Аналіз руху кредитів . Аналіз забезпечення позик . Аналіз погашення наданих кредитів

3.3. Аналіз показників ефективності кредитної діяльності

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

ВСТУП

Україна поступово неухильно рухається шляхом створення цивілізованої ринкової економіки. Результативність заходів зі стабілізації економіки, які здійснюються зараз в Україні, пошук шляхів забезпечення прискореного розвитку національної економіки значною мірою визначаються надійністю банківської системи та адекватністю її діяльності до реальних економічних умов. Банківська діяльність є каталізатором суспільного виробництва, сприяє активізації підприємницької діяльності. Аналіз вітчизняного виробництва показує, що його відродження та розвиток неможливі без активного втручання банківських ресурсів. Нові форми взаємовідносин між банківськими установами та підприємствами передбачають принципово нові засади теоретичних знань та практичних підходів до цих відносин.

Останніми роками тернистий шлях розвитку банківської системи нашої держави був вкритий широким спектром позитивних змін і перетворень, але не вдається обминати і перешкоди, котрі заважають розвитку і стабілізації банківської системи. Одні з цих перешкод успішно усувалися ще на етапі їх виникнення, усунення інших потребувало неабияких зусиль і втрат, а деякі залишалися невирішеними протягом тривало часу.

Саме тому процеси перетворень в Україні почалися з реформування банківської системи і на сьогодні сформувалася дворівнева банківська система. Перший рівень - Національний банк України, другий - комерційні банки. Діяльність банків першого та другого рівнів тісно взаємопов'язана, вони утворюють взаємоузгоджену й керовану єдиним органом структуру.

В умовах ринкової економіки банки мають надзвичайно великі можливості впливати на економічні процеси як позитивно, так і негативно, що зумовлює необхідність регламентації їхньої діяльності.

Нині банківські установи демонструють яскраві приклади вражаючих змін у структурі фінансової системи та постійного зростання ролі фінансових інститутів у процесі реформ та економічного розвитку.

Банківський сектор перетворюється на ключовий елемент сучасної ринкової економіки. Щоб виконати взяту на себе місію, комерційні банки постійно підвищують ефективність діяльності та працюють над удосконаленням аналітичного інструментарію, що застосовується у процесі управління.

Одним із найбільш пріоритетних завдань є забезпечення стабільного функціонування і розвитку комерційних банків та банківської системи в цілому.

Теоретичні засади та деякі практичні аспекти функціонування банківських інституцій, зокрема комерційних банків, в умовах становлення ринкової економіки висвітлили в своїх наукових працях такі вчені як М.І.Савлук, А.Н.Мороз, О.В.Васюренко, Д.М.Гриджук, В.О.Олійник, Є.В.Мних, В.С.Загорський, М.А.Швайка, В.Д.Лагутін, А.В.Калина, А.А.Кощєєв, М.А.Вознюк, Р.К.Гроз'єан, К.Паррамоу, А.Ізгут, П.Деметріадес, Дж.Гірт, Г.Г.Крєвс, Л.В.Грішин, Ю.А.Бабічєва, Г.Г.Коробова, В.С.Лахова, О.І.Лаврушин, Дж. Селбі, П. Роуз, Б. Едвардс, К. Редхерд, Е. Хелферт, І.Д. Мамонова, Л.О. Примостка, Р.Г. Ольхова, З.Г. Ширінська, Л.К. Воронової, В.В. Коваленко, Г. Карчева, О. Кірєєва, В. Кротюк, В.І. Міщенко, А.О. Мороз, С.В. Науменкова, І.В. Сало та інших.

Вони розглядають коло проблем, які виникають в процесі взаємодії банківських установ та їх клієнтів, рекомендують свої шляхи розв'язку існуючих труднощів. Однак, в їх публікаціях залишається мало висвітленою проблема аналізу та оцінки ресурсів комерційного банку, які використовуються для активізації підприємництва, а саме проблема стимулювання вітчизняного підприємництва шляхом залучення банківського капіталу, необхідність цього процесу та можливості його поширення в рамках всієї національної економіки України.

Актуальність викладених аспектів та недостатній рівень вивчення ресурсів комерційних банків, які можуть бути направлені на активізацію підприємництва в Україні, обумовили вибір теми дипломної роботи.

Метою дипломної роботи є аналіз фінансового стану банківської установи.

У роботі використані сучасні методи дослідження економічних процесів, зокрема такі як системний аналіз, економіко-статистичні методи опрацювання інформації, діалектичний метод наукового пізнання, логічний метод аналізу, економіко-математичне програмування тощо.

Інформаційним забезпеченням є діючі в Україні нормативно -інструктивні документи; бухгалтерська та фінансова звітність АБ «Брокбізнесбанк» (баланс, звіт про фінансові результати). Також було розроблено і використано в роботі таблиці для систематизації даних, дослідження динаміки, спрощення розрахунків, графіки та схеми для дослідження тенденцій та наочності викладеного матеріалу.

Дипломна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків.

В першому розділі детально проведено дослідження діяльності такої фінансової установи, як банк. Розкрито питання вивчення операцій, що надаються банком та їх значення для підприємництва в умовах ринкової економіки в Україні.

В другому розділі надано загальну характеристику установі АБ "Брокбізнесбанк" та послугам, що надаються ним, проведено аналіз ресурсних можливостей комерційного банку.

В третьому розділі на основі даних Івано-Франківської філії «Брокбізнесбанку» проведений аналіз ефективності кредитного портфелю банку.

РОЗДІЛ І. ДІЯЛЬНІСТЬ БАНКІВ ЯК ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ

1.1. Етапи становлення ринку банківських послуг

Перші банкіри-міняли з'явилися ще у Стародавньому Вавилоні, які не тільки здійснювали «валютні» операції, обмінюючи гроші однієї держави на гроші іншої, а й приймали вклади під відсотки та надавали позики проти письмових зобов'язань та застав.

Значний розвиток банківської справи відбувся у Стародавній Греції, де навіть великі багаті храми приймали вклади та надавали позики під проценти.

У Римській імперії фінансові інститути використовували такі вдосконалені форми грошового обігу, як акредитиви та платежі переказом за банківськими книгами.

Після падіння Риму в епоху раннього Середньовіччя банківська діяльність практично припинилась, що було зумовлено зниженням активності товарообміну в результаті розвитку натуральних господарств і розквітом феодальних форм господарювання.

Розвиток суспільства, виробничих та торговельних відносин між людьми та державами у XII - XIII ст. відродили


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34