У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Система налогообложения Украины

КУРСОВА РОБОТА

Сутність, принципи, та форми оподаткування

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………… …………………………….. 3

ПОДАТКИ ЯК ІНСТРУМЕНТДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ …………………………………………………………….5

1.1. Органи, що відповідають за розробку і реалізацію

державного бюджету ………………………………………………………..4

1.2. Загальні принципи побудови податкової системи…………………. 6

ОБ'ЄКТИ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ ТА ВИДИ ПОДАТКІВ ………10

2.1.Об'єкти податкової системи…………………………………………….10

2.2. Види податків………………………………………………………….. 10

НОРМАТИВНІ АКТИ ПО ПОДАТКАМ……………………………… 19

СТРУКТУРА І ФУНКЦІЇ ПОДАТКІВ ………………………………... 20

4.1. Структура податкових надходжень у Державний бюджет України…21

4.2. Функції податків ……………………………………………………… .21

5. ПРИКЛАДИ ЧИСЛЕННЯ ПОДАТКІВ………………………………… 25

ВИСНОВКИ ……………………………………………………………….. 26

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 27

ВСТУП

Актуальність дослідження. Для існування держави необхідні величезні фінансові ресурси, що акумулюються в бюджетному і позабюджетному державному централізованому фондах в основному завдяки функціонуванню податкової системи. Економічні відносини зв'язані з податками в тім чи іншому ступені торкаються всього населення країни. Нестабільність податкової системи значно ускладнює практику підприємництва. Подальший розвиток України значною мірою залежить від ефективності фінансової стратегії, яка забезпечує підвищення добробуту населення, виконання державою своїх обов'язків та функцій Якщо розглядати податкову політику на макроекономічному рівні, то вона є системою відносин між державою і платниками податків та інших обов'язкових платежів, які складаються при отриманні і розподілі їх у державі.

Метою курсової роботи є - розкриття теоретичних основ оподатковування і податкової політики, функціонування механізму оподатковування і податкової політики. Податкова політика досить складний механізм, що поєднує податковий менеджмент і податкову систему, яка існує в державі. Податкова політика повинна мати ту ж спрямованість, що і державна податкова політика, основою якої є чинна законодавча база. Податковий менеджмент являє собою систему принципів і методів розробки та реалізації управлінських рішень, пов'язаних з вибором податкової системи, розрахунком податкових платежів, постійним контролем їх здійсненням.

Об'єктом дослідження є податкова система України. З 1991 року податкова система України стала розвиватися самостійно. На жаль сучасний стан податкового менеджменту в Україні має багато недоліків. Законодавчі акти в Україні посіймо змінюються, більшість підзаконних актів не конкретизовані, що дає змогу та об'єктивні можливості для їх порушень як з боку платників, так із боку податкових органів.

Предмет дослідження: Сутність, принципи, та форми оподаткування. Податковий менеджмент повинен відповідати особливим вимогам, які є обов'язковими при його організації і проведенні. На практиці вони мають форму принципів, від яких залежить ефективність податкового менеджменту.

1. ПОДАТКИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ

1.1. Органи, що відповідають за розробку і реалізацію державного бюджету

До інститутів, що займаються розробкою і реалізацією державного бюджету, відносяться: міністерство фінансів, міністерство економіки, законодавчі органи влади, казначейство, рахункова палата.

Міністерство фінансів — головний орган, відповідальний за розробку і реалізацію бюджету держави. Казначейство — урядовий фінансовий орган, що відає виконанням державного бюджету. Він організує стягування податків, зборів і здійснює емісію паперових грошей. Казначейство може мати самостійний статус чи бути одним з підрозділів міністерства фінансів.

Функції казначейства:*

проведення раціональної державної бюджетної політики;*

керування доходами і витратами бюджету;*

підвищення оперативності фінансування державних програм;*

контроль за надходженням і використанням державних засобів.

Податкова політика держави — інструмент економічної політики, використовуваний як засіб впливу на економіку. Основними засобами податкової політики виступають: порядок оподатковування агентів відтворення, рівень податкових ставок по окремих платниках податків, податкові пільги для окремих груп населення, податкові відстрочки при одержанні державного кредиту й ін.

Методи податкового регулювання економіки зв'язані з законодавчим уведенням податків і зборів, установленням ставок оподатковування, наданням податкових пільг.

Податкова система є сукупність податків (зборів), принципів їхнього встановлення, а також форм і методів податкового контролю і відповідальності за порушення податкового законодавства. Основні поняття податкової системи: податковий тягар, податкова база, податкові ставки, податкові пільги, границі оподатковування.

Види податкових систем. Основне розходження в податкових системах складається в способах оподаткування прибутку корпорацій:*

класична система подвійного оподатковування;*

система повного звільнення прибутку корпорацій, що розподіляється, від корпоративного податку;*

система зниження оподатковування на рівні компанії;*

система зниження оподатковування на рівні акціонерів.

1.2. Загальні принципи побудови податкової системи

Конструкція будь-якого податку містить ряд елементів: суб'єкт, об'єкт, джерело, одиниця оподаткування, податкова ставка, податковий оклад, податкові пільги тощо.

Суб'єкти податку виступають або як платник податку (фізична чи юридична особа), на якого покладено юридичну відповідальність за сплату податку, або як носій податку (кінцевий платник податку) без такої від-повідальності, хоч і є фактичним платником згідно з установленою сис-темою перекладання податків.

Об'єктом оподаткування є різні види доходів, товари і послуги, форми нагромадження багатства, майна. Вибір об'єкта оподаткування невідділь-ний від джерела податку— національного доходу, оскільки всі об'єкти опо-даткування є певною формою національного доходу. Одночасно деякі його форми (заробітна плата, прибуток, рента, дивіденди тощо) мають самос-тійне значення, тому об'єкт і джерело оподаткування не завжди збігаються.

Одиниця оподаткування залежить від оподатковуваного об'єкта і є оди-ницею його виміру. Вона може виступати як у грошовій, так і в натураль-ній формі. Це, наприклад, грошова одиниця, коли йдеться про прибутко-вий податок, або гектар, якщо маємо справу із земельним податком. По-даток на одиницю оподаткування є податковою ставкою, яка залежно від структури податків може бути твердо фіксованою або відсотковою.

Податкові пільги — це повне або часткове звільнення платника від податку відповідно до чинного законодавства. Найзначнішою податко-вою пільгою є неоподаткований мінімум — найменша частина вартості об'єкта, що повністю звільняється від податків.

Податки — ос-новний атрибут держави. Як метод і джерело державних доходів вони є закономірним результатом історичного та економічного розвитку суспіль-ства. Їхнє функціонування бере початок з глибокої давнини і пов'язане з появою владних структур. На своєму тривалому еволюційному шляху податки були натуральними, подушними, сімейними, вартісними тощо. Здійснювався


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7