У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

План……………………………………………………………………….3

Вступ………………………………………………………………………4

Сутність податкової політики та напрями її проведення…………..6

Критерії формування податкової політики…………………………14

Шляхи реалізації податкової політики………………………………

Податкова політика як засіб оздоровлення національної економіки..

Висновок………………………………………………………………….

Список використаної літератури……………………………………….

План

Вступ

Сутність податкової політики та напрями її проведення

Критерії формування податкової політики

Шляхи реалізації податкової політики

Податкова політика як засіб оздоровлення національної економіки

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Темою моєї курсової роботи є податкова політика та механізм її впливу на суб’єктів господарювання а також система методів за допомогою яких відбувається реалізація податкової політики. Актуальність даної теми полягає в тому, що на даному етапі розвитку ефективне формування податкової політики є дуже важливим для нашої держави бо економічна політика України не є чітко сформованою та визначеною. Можна сказати, що для нашої держави одним з найважливіший аспектів економічної політики є податкова політика.

Моїм завданням було висвітлення всіх аспектів даної теми: визначення пріоритетів розвитку податкової політики України, вивчення проблем її встановлення та реалізації та розробка методів принципів вдосконалення. Метою написання цієї роботи є вивчення теоретичних і практичних аспектів, що стосуються податкової політики України та порівняння її з податковою політикою інших країн. Відповідно об’єктом вивчення є система методів та інструментів, що застосовуються для реалізації податкової політики.

При висвітленні першого питання найбільша увага приділялася визначенню поняття «податкова політика» а також методам та інструментам, що вона використовує. Крім того визначено напрямки здійснення податкової політики.

Кожна країна формує власну податкову систему і відповідну податкову політику. Дуже важливим є правильно визначити критерії її формування враховуючи особливості суспільних відносин, що склалися, тому друге питання присвячене розкриттю саме цієї проблеми.

В наступному питанні дана характеристика шляхам реалізації податкової політики. В останньому питанні визначається суть податкової політики, як засобу впливу на економіку. Цей вплив може бути як позитивний так і негативний, тобто він може стримувати розвиток економіки або ж стимулювати його.

При написанні даної курсової робити були використані підручники, посібники, методичні матеріали, періодичні видання , що стосуються даної теми.

1. Сутність податкової політики та напрями її проведення

Історія розвитку оподаткування свідчить, що податки можуть бути не тільки джерелом поповнення бюджетів, але і інструментом регулювання тих чи інших соціаль-но-економічних процесів. Свідоме використання податків для досягнення відповідних цілей проходить в рамках податкової політики.

Податкова політика — це діяльність держави у сфері встановлення, правового регламентування та організації справляння податків і податкових плате-жів у централізовані фонди грошових ресурсів держави.

Формуючи свою податкову політику, держава шляхом збільшення або скорочення державної маси податкових надходжень, зміни форм оподаткування та податкових ставок, тарифів, звільнення від оподаткування окремих галузей виробництва, територій, груп населення може сприяти зростанню чи спаданню господарської актив-ності, створенню сприятливої кон'юнктури на ринку, умов для розвитку пріоритетних галузей економіки, реалізації збалансованої соціальної політики. Використо-вуючи ті чи інші податкові пільги, держава регулює пропорції в економічній структурі виробництва й обміну, пропорції у розвитку продуктивних сил. Організація оподаткування справляє значний вплив на реалізацію суспільного продукту, темпи нагромадження капіталу і технічного оновлення виробничого потенціалу держави.

Із проголошенням незалежності Україна стала на шлях самостійного розвитку з метою побудови ефек-тивної соціально орієнтованої ринкової економіки. Це був період становлення податкової системи, в основу якої покладено класичну схему податків, характерну для країн з розвинутою ринковою економікою. Засто-сування такої класичної системи в умовах перехідного періоду України призвело до виникнення низки сут-тєвих проблем:—

збільшується кількість збиткових підприємств;—

зростає безробіття;—

ускладнюється соціально — економічна ситуація в країні.

Зумовлюється це тим, що акцент у податковій полі-тиці зроблено на фіскальній функції, а її регулююча та стимулююча роль фактично зведена нанівець. Тому проблема побудови ефективної податкової системи залишилась однією з найактуальніших у процесі ста-новлення ринкових відносин і закладання підвалин для економічного зростання України.

Податкова політика направлена на вирішення постав-лених перед суспільством завдань, серед яких виділяють довгострокові і короткострокові. Перед урядами розви-нутих країн постають такі довгострокові цілі: еконо-мічне зростання, максимальний рівень зайнятості і благополуччя населення. Короткостроковими цілями відносно податкової політики можуть бути поповнення державного бюджету, його збалансованість на певному рівні відносно до внутрішнього валового продукту, стиму-лювання інвестиційної діяльності.

Важливою характеристикою податкової політики держави є рівень податкового навантаження (тиску) на платника податків. Для його вимірювання вико-ристовують декілька показників.

Так, на макрорівні податковий тиск визначає частка податкових поступлень в бюджет у ВВП (П1):

де ПБ — податкові поступлення в бюджет; ВВП — валовий внутрішній продукт.

При характеристиці податкового навантаження на підприємстві можна використовувати такі показники:—

частку податкових виплат підприємства (П2) в загаль-ній сумі прибутку:

де ПВ — податкові виплати підприємства;

П — прибуток підприємства.—

частку податкових виплат підприємства (ПЗ) в обсязі реалізації:

де Ор — обсяг реалізації підприємства.

Іншими словами, податкове навантаження показує, яка частина виробленого суспільством продукту пере-розподіляється через бюджет.

Податкове навантаження в країнах-членах Організації економічної співдружності і розвитку коливається від 52% в Швеції до 30% в США і Туреччині. В основній групі країн воно складає 40-45%. Спостерігається тен-денція до збільшення податкового тиску, що пояснюється інтеграційними процесами в Європі, які передбачають вирівнювання умов господарювання, в тому числі опо-даткування.

Сьогодні в Україні альтернативи суттєвому зниженню податкового тягаря немає. На шляху реалізації такої політики стоять наступні проблеми:—

наявність значного державного боргу, що включає зов-нішній, внутрішній борг та рівень кредиторської заборго-ваності бюджетних установ;—

дефіцит бюджету, який сьогодні набув латентного характеру;—

великі обсяги загальнодержавного споживання, здійсни-ти значні обмеження якого у короткостроковий період не вдасться.

Крім того, ми дотримуємося думки, що економічне зростання не обов'язково відбувається в умовах знижен-ня податкового навантаження. В умовах неконкурентоспроможної економіки


Сторінки: 1 2 3 4