У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Аналіз та оцінка структури балансу підприємтсва прводяться на підставі показників: коефіцієнта покриття; коефіцієнта покри

Курсова робота

з дисципліни: «Податкова система»

на тему

«Прямі податки, механізм їх справляння»

Зміст

Вступ...............................................................................................

Розділ 1. Прямі податки: суть, особливості та значення...............

1.1 Податок на прибуток підприємств, його складові...............

1.2 Основи оподаткування доходів фізичних осіб......................

1.3 Характеристика плати за землю..............................................

1.4 Податок з власників транспортних засобів: об’єкти, ставки, строки сплати..................................................................................................

Розділ 2. Розрахунок сум прямих податків.................................

2.1 Розрахунок податку на прибуток..........................................

2.2 Визначення податку на доходи фізичних осіб......................

2.3 Обчислення суми земельного податку...................................

2.4 Механізм розрахунку податку з власників транспортних засобів...............................................................................................................

Розділ 3. Удосконалення системи прямого оподаткування в Україні.............................................................................................................

Висновок.........................................................................................

Список використаної літератури..................................................

Додатки

Вступ

Темою моєї курсової роботи є пряме оподаткування та його значення для державного бюджету загалом. Актуальність даної теми полягає в тому, полягає в тому, що на даному етапі розвитку нашої економіки питома вага прямих податків у структурі надходжень до бюджету є найбільшою через те, що податкове навантаження на доходи населення та прибутки підприємств є дуже великим, тому воно потребує перегляду і зменшення, оскільки згідно з графіком Лаффера високі податкові ставки не є гарантією значного обсягу надходжень, а навпки надмірне оподаткування зменшую податкові надходження до бюджету та переводить у тіньовий сектор частину підприємств.

Метою написання даної курсової роботи є вивчення та узагальнення теоретичних та практичних знань та навиків і знань для того щоб поглибити та покращити зоруміння цієї теми. Відповідно моїм завданням є детальне ознайомлення з питаннями, що стосуються прямого оподаткування та відображення їх у курсовій роботі.

Курсова робота складається з двох розділів: теоретичного та практичного. У першому розділі охарактеризован особливості оподаткування прибутку підприємств, податку з фізичних осіб, плати за землю та податку з власників транспортних засобів.

У практичній частині висвітлено механізм нарахування, обчислення, сплати вищеперерахованих податків, особливості їх стягнення. Також наведено умовний розрахунок сум податкових зобов’язань по податку на прибуток, податку з доходві фізичних осіб, земельному податку та транспортному податку.

При написання курсової роботи були використані законодавчі нормативні акти, що стосуються прямого оподаткування, підручники, посібники, методичні матеріали, наукові видання, газети та журнали, що стосуються даної теми.

1.1 Податок на прибуток підприємств, його складові

Прибуток платників податку включаючи підприємства, засновані на власності окремої фізичної особи, оподатковується, згідно з Законом України «Про оподаткування прибутку» за ставкою 25% до об’єкта оподаткування.

Платники податку самостійно визначають суми податку, що підлягає до сплати. Форми декларацій з цього податку встановлюються центральним податковим органом за узгодженням з Комітетом Верховної Ради України, що відповідає за проведення податкової політики.

Нерезиденти, що проводять діяльність на території України через постійне представництво, ведуть бухгалтерський облік та звітність згідно з законодавством України, щоквартально подають податковим органам за місцезнаходженням постійного представництва декларацію про прибуток, одержаний із джерел в Україні, а також розрахунок нарахованого податку на прибуток за формою, встановленою центральним податковим органом. У разі зупинення діяльності постійного представництва до закінчення звітного кварталу, зазначені документи подаються державному податковому органу протягом 15 календарних днів з моменту такого зупинення.

З метою усунення подвійного оподаткування суми податків на прибуток, отриманий з іноземних джерел, що сплачені суб'єктами господарської діяльності за кордоном, зараховуються під час сплати ними податку на прибуток в Україні. При цьому зарахуванню підлягає сума податку, розрахована за правилами, встановленими вітчизняним законодавством. Розмір зарахованих сум податку на прибуток з іноземних джерел протягом податкового періоду не може перевищувати суми податку, що підлягає сплаті в Україні таким платником податку протягом такого періоду. Не підлягають зарахуванню у зменшення податкових зобов'язань такі податки, сплачені в інших країнах:

податок на капітал (майно) та приріст капіталу;

поштові податки;

податки на реалізацію (продаж);

інші непрямі податки незалежно від того, чи підпадають вони під категорію прибуткових податків, чи оподатковуються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав;

суми податку, сплачені з пасивного прибутку (дивідендів, процентів, страхування, роялті).

До платників податку на прибуток підприємств в Україні відносять такі категорії:

- Із числа резидентів – суб’єкти господарської діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України, так і за її межами. При цьому під резидентами розуміють юридичні особи та суб’єкти господарської діяльності України, які не мають статусу юридичної особи і створені та здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства України з місцезнаходженням на її території.

- Філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку з числа резидентів, що не мають статусу юридичної особи і розташовані на території іншої, ніж платник податку, територіальної громади. Зазначимо, що платник податку з числа не резидентів, який має філії, може прийняти рішення щодо сплати консолідованого податку та сплачувати податок до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням філії, а також до бюджету територіальної громади за своїм місцезнаходження, зменшений на суму податку, сплаченого до бюджету територіальних громад за місцезнаходженням філії.

- Із числа нерезидентів – фізичні чи юридичні особи, створені у будь-якій організаційно-правовій формі, які отримують доходи із походження в Україні, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичний статус або імунітет згідно з міжнародним договором України або законом. Під нерезидентами розуміють юридичні особи та суб’єкти господарської діяльності, що не мають статусу юридичної особи(філії, представництва тощо), з місцезнаходження за межами України, які створені та проводять свою діяльність відповідно до законодавства іншої держави.

- Постійні представництва нерезидентів, які отримають доходи з джерел


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12