У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Інститут менеджменту та економіки

Курсова робота

з дисципліни: «Податкова система»

на тему:

«Податок з власників транспортних засобів: проблеми та методи вдосконалення»

ПЛАН

Вступ…………………………………………………………………………

Розділ 1.Теоретичні аспекти транспортного оподаткування………….

1.1. Характеристика податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів………………………………………

1.2. Пільги якими користуються платники транспортного податку…

1.3.Об'єкти оподаткування і ставки податку з власників транспортних засобів…………………………………………………………

1.4.Транспортний податок: складання Розрахунку та його подання..

Розділ 2. Особливості Розрахунку податку з власників транспортних засобів……………………………………………………………………………..

2.1 Порядок заповнення Розрахунку………………………………….

2.2 Порядок виправлення помилок у Розрахунку та порядок заповнення уточненого Розрахунку……………………………………….

2.3 Облік витрат, пов’язаних із нарахуванням і сплатою податку У податковому обліку………………………………………………………...

2.4 Придбання, вибуття, перереєстрація автомобіля: транспортний податок до перерахунку………………………………….

2.5 Заповнення Розрахунку при продажі автомобіля……………..

2.6 Розрахунок податку для автомобіля без реєстрації……………

Висновок……………………………………………………………………

Список використаної літератури………………………………………

Додатки……………………………………………………………………

Вступ

Темою моєї курсової роботи є – податок з власників транспортних засобів, його характеристика та методи вдосконалення. Актуальність даної теми полягає в тому, що на даний момент кількість платників податку з власників транспортних засобів невпинно зростає, що пов’язано з різким збільшенням кількості автомобілів через встановлення на них помірних цін та підвищення рівня життя населення, тому база оподаткування для даного податку зростає значними темпами.

Метою написання даної роботи є поглиблення теоретичних знань з цієї теми та набуття практичних навичок, що стосуються податку з власників транспортних засобів. Моїм завданням було висвітлення всіх аспектів транспортного оподаткування.

Відповідно в першому розділі розкрито суто теоретичні питання зокрема: дана загальна характеристика цього податку, охарактеризована об’єкти оподаткування, строки сплати, пільги якими користуються платники податку з власників транспортних засобів. Також важливим теоретичним аспектом є порядок заповнення та подання Розрахунку податку з власників транспортних засобів.

В другому розділі дна характеристика практичних аспектів транспортного оподаткування, тобто наведено фактичні розрахунки, що стосуються різних випадків при обчисленні податку податку з власників транспортних засобів, наприклад виправлення помилок при Розрахунку податку, уточнення, придбання продаж, перереєстрація автомобіля.

При написанні курсової роботи були використані підручники, посібники, методичні матеріали, законодавчі акти, періодичні видання та інструкції податкових органів.

Розділ 1.Теоретичні аспекти транспортного оподаткування

1.1. Характеристика податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів

Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів належить до загальнодержавних податків та зборів (обов'язко-вих платежів), що встановлено п. 10 ст. 14 Закону про систему оподаткування.

Коло платників, об'єкт оподаткування, ставки цього податку, а також перелік осіб, щодо яких діють пільги з його сплати, визначено спеціальним законом — Законом № 1963.

Отже, згідно зі ст. 1 Закону № 1963 платники податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів — це підприємства, установи та організації, що є юри-дичними особами, іноземні юридичні особи, а також громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, що мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, визначені відповідно до ст. 2 зазначеного Закону як об'єкти оподаткування з відповідним кодом за УКТ ЗЕД.

Інакше кажучи, платниками транспортного по-датку є юридичні та фізичні особи, котрі володіють зареєстрованими в Україні транспортними засо-бами, що є об'єктами оподаткування відповідно до ст. 2 Закону № 1963.

Це стосовно загальних положень, а тепер з'ясу-ємо, як сплачують транспортний податок окремі категорії юридичних та фізичних осіб.

Суб'єкти підприємницької діяльності —платники єдиного податку не є платниками ряду податків та зборів на підставі п. 6 Указу № 727, однак податок з власників транспортних засобів до цього перелі-ку не включено. Тому, якщо транспортний засіб, що значиться на балансі юридичної особи — єдиноподатника, є об'єктом оподаткування відповідно досі. 2 Закону № 1963, податок сплачується на загальних підставах. Інакше кажучи, податковий статус підприємства (чи є воно платником єди-ного податку, чи працює за загальною системою

оподаткування) для цілей сплати транспортного податку не має значення.

Що стосується єдиноподатників — фізичних осіб, то за належні їм транспортні засоби, що ви-користовуються в підприємницькій діяльності, транспортний податок розраховується за загаль-ними правилами, передбаченими ст. З Закону № 1963, а сплачується щороку перед проведен-ням техогляду. У такому ж порядку розраховують і сплачують податок при-ватні підприємці, які працюють за звичайною системою оподаткування.

До речі, обов'язок зі сплати податку з власників транспортних засобів зберігається і за суб'єктами підприємницької діяльності —фізичними особами, які перейшли на сплату фіксованого податку.

Основним норма-тивно-правовим доку-ментом, що регулює діяльність сільського-господарських товаро-виробників — платників фіксованого сільського-сподарського податку, є Закон про ФСП, який стосовно таких платників призупиняє дію окремих законодавчих актів, зокрема і Закону № 1963.

Разом із тим ст. 1 Закону про ФСП установлено, що фіксований сільськогосподарський податок сплачується в рахунок деяких податків та зборів (обов'язкових платежів), серед яких зазначено і податок з власників транспортних засобів. Це означає, що сільгосппідприємства, які мають статус платників ФСП, не є платниками транс-портного податку.

Однак при переході з фіксованого сільськогос-подарського податку на загальну систему оподат-кування або спрощену зі сплатою єдиного податку такі сільгосппідприємства стають платниками податку з власників транспортних засобів.

Щоправда, сільськогосподарським підпри-ємствам — надано право

сплачувати податок за транспортні засоби (трак-тори колісні, автобуси та автомобілі спеціального призначення для перевезення людей із кількістю місць для сидіння не менше 10) лише у 50 % розмірі, а за гу-сеничні трактори (код за УКТ ЗЕД— 87 01 ЗО) транспортний податок і зовсім не сплачується, на що вказує ст. 2 Закону № 1963.

Сплата податку за транспортний засіб, переданий за довіреністю

Вище зазначалося, що платниками податку з власників транспортних засобів є юридичні


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13