У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Формування резервів під кредитні ризики

Моніторинг кредитів. Проблемні кредити. 

Перевірити підтвердження проведення кредитними працівниками моніторингу кредитів по наступних напрямах:

-           поточне фінансове полягання позичальника;

-           полягання обслуговування боргу, у тому числі за системою «Какаду» (вибірково перевірити записи);

-           полягання предмету застави (по позичальниках, що допускали прострочення щомісячних платежів понад 20 дні обов'язкова перевірка предмету застави з складанням акту).

Проаналізувати проблемний кредитний портфель і визначити основні причини виникнення проблемної заборгованості: відсутність належного моніторингу фінансового полягання позичальника і полягання обслуговування боргу, невчасне реагування на їх погіршення, відсутність застави, інше.  

Перевірка правильності формування страхового резерву. 

     Перевірити правильність розрахунку фінансового полягання позичальника.

Перевірити правильність віднесення кредиту до групи ризику з урахуванням полягання

погашення боргу.     

Перевірити правильність розрахунку страхового резерву. 

Ризики і система внутрішнього контролю.  

5.1. Провести аналіз системних і одиничних помилок/порушень в роботі підрозділів РП, що здійснюють операції споживацького кредитування за програмою «Розстрочка», дати оцінку можливих ризиків. 

1.    Аудит кредитних операцій фізичних осіб визначає:

- кредитний ризик (дотримання процедури видачі і моніторингу кредиту);

-         юридичний або документарний ризик (оформлення кредитної справи, повноваження і ін.);

-         операційний ризик (відповідність даних ПК Sybridge інформації кредитного досьє, авторизація і візування операцій, узгодження нестандартних умов і ін.);

-         кадрова політика (аналіз методики завантаження персоналу, достатність штату для виконання заданих об'ємів по РП).  

Після закінчення перевірки на підставі робочих документів складається аудиторський звіт, в якому відображаються результати аудиту. На основі аналізу виявлених порушень і помилок робляться висновки щодо причин їх виникнення і даються рекомендації по усуненню недоліків системи внутрішнього контролю.

Врегулювання сумнівної (безнадійної) заборгованості. 

Правові підстави для формування валових витрат на суми прострочених доходів по виданих банком кредитах, визначені п. 12.1.1. . Закону України N 334.

«Платник податку – продавець товарів (робіт, послуг) має право збільшити суму валових витрат звітного періоду на вартість відвантажених товарів (виконаних робіт, наданих послуг) в поточному або передуючих звітному податкових періодах у випадку якщо покупець таких товарів затримує без узгодження з таким платником податку оплату їх вартості (надання інших видів компенсації їх вартості). Таке право на збільшення суми валових витрат виникає, якщо протягом такого звітного періоду відбувається будь-яка з наступних подій:

а) платник податку звертається до суду з позовом (заявою) про стягнення заборгованості з такого покупця або про порушення справи про банкрутство або стягнення закладеного їм майна;

б) вказана затримка в оплаті (наданні інших видів компенсації) перевищує 90 календарних днів і платник податку продавець одержує від покупця згоду про визнання раніше направленої йому претензії в порядку досудового врегулювання суперечки або не одержує від покупця згоди про визнання раніше направленої йому претензії в порядку досудового врегулювання суперечки або не одержує відповіді на таку претензію протягом термінів визначених законодавством;

в) за поданням продавця нотаріус скоює виконавчий напис про стягнення заборгованості з покупця або стягненні закладеного майна (окрім податкового боргу).  

Аналіз прострочень і робота з проблемними активами

З метою запобігання прострочень щомісячних платежів, кредитний співробітник повинен провести з клієнтом бесіду, повідомивши його про:

- збільшенні процентної ставки в два рази при виникненні прострочення по кредиту;

- тому, що припустившися прострочення, клієнт зіпсує собі кредитну історію, тим самим перекреслить для себе можливість повторного кредитування;

Тривалість етапу: до повного погашення заборгованості по відсотках і кредиті.

У разі повернення Покупцем товару Продавцю протягом гарантійного терміну з причин, передбаченим законодавством України, повернення вартості товару здійснюється шляхом переліку суми, що повертається, Банку в рахунок погашення заборгованості Покупця перед Банком за кредитним договором. Суму залишилася після погашення заборгованості Покупця, у тому числі заборгованості по відсотках за користування кредитом на дату повернення товару включно, Банк повертає Покупцю. Продавець повинен протягом дня з моменту повернення товару перерахувати Банку грошові кошти, що повертаються. У разі невчасного перерахування грошових коштів Продавець сплачує Банку штраф у розмірі суми відсотків, нарахованих Банком Покупцю за кредитним договором за період з дня, наступного за днем повернення товару по момент переліку Банку відповідної суми грошових коштів.