У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Особливості податкового обліку у разі погашення відсотків.

Не дивлячись на те, що з п.п.11.3.6. Закону №334 виключена норма, що зобов'язала включати в оподаткування достроково одержані відсотки, в податковому обліку банку такі відсотки включаються у валовий дохід в період їх отримання;

З липня 2004 року обов'язків по першочерговому погашенню прострочених відсотків, а не тіла кредиту, податкове законодавство не містить. Але при цьому, обов'язковим є дотримання умови договору.

Оподаткування операцій, пов'язаних з погашенням заборгованості по відсотках заставним майном, здійснюється на підставі п.п.7.9.5 Закону №334.Особливістю податкового обліку банку є те, що валові витрати у зв'язку з придбанням заставного майна виникають в період продажу такого заставного майна.

Відповідно до податкового обліку банку відсотки по кредитах включаються у валові доходи в період їх погашення або винесення на рахунки прострочених. У зв'язку з цим невчасне перенесення відсотків з рахунків нарахованих на рахунки прострочених приводить до невчасного включення у валові доходи прострочених відсотків.

Відповідно до п. 12.2 Закону №334 резерв по доходах формується за рахунок неоподатковуваних витрат, списання відсотків за рахунок резерву також не впливає на базу оподаткування.

Відсотки оподаткувань, які враховуються на балансі банку при винесенні їх на внебаланс враховуються на рахівницях оподаткувань 9910.

Прострочені відсотки по кредитах, виданих до 01.07.97 р. з 01.01.2003 року підлягають включенню у валові доходи.

Податковий облік курсових різниць:

Відповідно до п.п.7.3.3. курсові різниці, що виникають в результаті зміни курсу валют, відображаються в податковому обліку тільки по прострочених відсотках в період їх виникнення. Курсові різниці по відсотках виниклі до моменту платежу або настання прострочення враховуються у складі процентних доходів.

Оскільки п.п.7.3.3. Закону №334 встановлює обов'язкове віддзеркалення курсових різниць по прострочених відсотках, то переоцінка, у тому числі і по тих відсотках, до яких застосований п.п.12.1 закону про прибуток, відображається в податковому обліку.

Коректування валових доходів і валових витрат у зв'язку із зменшенням процентної ставки в поточному періоді за минулі періоди, відповідно до п.5.10 закону про прибуток:

Коректування валових доходів (витрат) здійснюється на підставі додаткової угоди до договору, в якому повинні бути визначені дата зміни процентної ставки і розмір зміненої процентної ставки. Зменшена (збільшена) сума відсотків відображається в рядку 02.1 Декларації.

Якщо на підставі проведення претензійно-позовної роботи в податковому обліку були відображені валові витрати, то коректування у зв'язку із зменшенням процентної ставки не проводяться.

Формування і використовування страхових резервів;

 

Спеціальні резерви і валові витрати

У даний час в банку за рахунок валових витрат формуються наступні резерви:

- резерв по нестандартних кредитах;

- резерв по цінних паперах;

- резерв за позабалансовими зобов'язаннями у вигляді гарантій і поручительств.

Дотримання ліміту формування резерву за рахунок валових витрат.

Відповідно до п.п. 12.2.3 Закони №334 розмір страхового резерву, створеного за рахунок валових витрат, не повинен перевищувати 10% від суми виданих кредитів, гарантій і поручительств на останню дату звітного періоду. Оскільки філіали банку зареєстровані як окремі платники податків, то їм необхідно дотримувати вказаний ліміт.

Створений за рахунок валових витрат страховий резерв може бути використаний для списання безнадійної заборгованості тільки в тому випадку, якщо банком проводилися заходи, передбачені пунктом 12.3 Закону №334, інакше безнадійна заборгованість списується за рахунок резерву, сформованого з неоподатковуваних витрат.

Оподаткування операцій по фінансовому лізингу

Оподаткування операцій фінансового лізингу здійснюється на підставі п.п. 7.9.6 Закони №334. Вартість об'єкту лізингу включається у валові доходи і валові витрати банку в період його передачі.

Нараховані за період користування об'єктом лізингу відсотки і комісії включаються до складу валового доходу банку.

Порядок віддзеркалення в податковому обліку претензійно-позовної роботи

Оподаткування відсотків (комісій) по наданих банком кредитах визначено п.11.3.6. Закону України N 334.

У випадку якщо дебітор затримує сплату відсотків (комісій) кредитор має право застосувати механізм врегулювання сумнівної (безнадійної) заборгованості, певний п. 12.1 статті 12 справжнього закону. При цьому метод нарахувань для визначення податкових зобов'язань кредитора по такому кредиту (депозиту) не застосовується до повного погашення дебітором заборгованості або списання боргу або його частини на збитки кредитора в порядку, встановленому справжнім Законом. 

Врегулювання сумнівної (безнадійної) заборгованості. 

Правові підстави для формування валових витрат на суми прострочених доходів по виданих банком кредитах, визначені п. 12.1.1. . Закону України N 334.

«Платник податку – продавець товарів (робіт, послуг) має право збільшити суму валових витрат звітного періоду на вартість відвантажених товарів (виконаних робіт, наданих послуг) в поточному або передуючих звітному податкових періодах у випадку якщо покупець таких товарів затримує без узгодження з таким платником податку оплату їх вартості (надання інших видів компенсації їх вартості). Таке право на збільшення суми валових витрат виникає, якщо протягом такого звітного періоду відбувається будь-яка з наступних подій:

а) платник податку звертається до суду з позовом (заявою) про стягнення заборгованості з такого покупця або про порушення справи про банкрутство або стягнення закладеного їм майна;

б) вказана затримка в оплаті (наданні інших видів компенсації) перевищує 90 календарних днів і платник податку продавець одержує від покупця згоду про визнання раніше направленої йому претензії в порядку досудового врегулювання суперечки або не одержує від покупця згоди про визнання раніше направленої йому претензії в порядку досудового врегулювання суперечки або не одержує відповіді на таку претензію протягом термінів визначених законодавством;

в) за поданням продавця нотаріус скоює виконавчий напис про стягнення заборгованості з покупця або стягненні закладеного майна (окрім податкового боргу). 

При збільшенні валових витрат на підставі п.12.1.1. . Закону


Сторінки: 1 2 3 4 5